Vekiller Sputnik grevini sordu: İşten atmak yasadışı değil mi?

EMEP Milletvekili Sevda Karaca, grevdeki Sputnik Türkiye çalışanı gazetecilerin sorunlarını Bakan Işıkhan’a sordu: "24 işçinin atıldığı işyerine 18 yeni işçi alınması yasaya aykırı değil mi?"

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye Gazeteciler Sendikasına (TGS) üye olmaları gerekçesiyle işten çıkarılan ve 42 gündür grevlerine devam eden Sputnik Türkiye çalışanı gazetecilerin sorunları Meclis gündemine taşındı. Emek Partisi (EMEP) Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’a işçilerin sorunlarını sordu.

17 Ağustos’tan bu yana Ankara ve İstanbul’da grevdeki Sputnik ofisleri önünde grevde olan Sputnik çalışanları, bütün görüşmelere karşın henüz sonuç alamadı. Daha önce iki kere grev alanını ziyaret eden Sevda Karaca, patronun büro temsilcileri ve yöneticileri tarafından, işyerinde çalışan sendika üyelerine sendikadan istifa etmeleri yönünde baskı yapıldığına, sendikadan istifa etmemeleri halinde işten çıkarılacakları yönünde tehditlere maruz bırakıldığına dikkat çekti.

YENİ BİNAYA TAŞINDI, YENİ ÇALIŞANLAR ALINDI

Karaca, gazetecileri ekonomik nedenlerle işten çıkardığını öne süren Sputnik’in, toplu işten çıkarmadan sonra aynı dönemde şirketin lüks bir plazaya taşındığını ve yeni çalışan alımları yaptığını hatırlattı. Karaca, bu konuda TGS’nin, patron ve temsilcileri hakkında sendikal baskı yapmak, işten çıkarılanların ve grevdeki işçilerin yerine kayıt dışı işçi çalıştırmak gibi nedenlerle suç duyurusunda bulunduğuna ve ilgili tüm kurumlara başvuru yaptığına dikkat çekti. Yetkili kurumlardan hiçbir sonuç alınamadığını ifade eden Karaca, işçilerin süreç içerisinde yaşadıklarını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’a sordu.

GREV KIRICILARI DENETİMDE BULUNDUNUZ MU?

Karaca’nın Bakan Işıkhan’a soruları şöyle:

- Bakanlık olarak işverenin, Anayasa’yı ve 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş sözleşmesi Kanunu’nu çiğnemesine karşı neler yaptınız?

- Bakanlık olarak işveren temsilcilerinin sendika üyelerine yönelik sendikal baskılarına karşı bir önlem aldınız mı?

- Bakanlık olarak Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’na göre yasal olarak başlayan grevin etkisini azaltmak için grev kırıcıları ve kayıt dışı çalışanlarla ilgili bir denetlemede bulundunuz mu?

- Bakanlık olarak ekonomik gerekçelerle 24 işçinin atıldığı bir işyerine 18 yeni işçinin alınması yasalara aykırı değil midir? Bu konuda ne yaptınız?

- Bakanlık olarak kanunlarımızda açıkça korunması gerektiği yazılan İşyeri Temsilcisinin de işten atılan 24 sendika üyesi arasında olmasını tesadüf olarak mı değerlendiriyorsunuz?

- Türkiye vatandaşı olmayan işveren temsilcilerinin, Anayasamızı ve kanunlarımızı ihlal eden işlemleri nedeniyle bu kişilerin çalışma izinlerinin denetlenmesi ve iptali yönünde herhangi bir girişiminiz oldu mu?

İYİ Parti Tekirdağ Milletvekili Selcan Taşçı Hamşıoğlu da Sputnik Türkiye çalışanlarının başlattığı grev ve sonrasında yaşananlara ilişkin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Hamşıoğlu, “24 işçisini ekonomik gerekçelerle işten atan bir işyeri aynı ekonomik koşullar içinde 8 yeni işçi alabilir mi?” diye sordu. (HABER MERKEZİ)