Van'daki HES inci kefallerinin ölümüne sebep oldu

Van'ın Edremit ilçesinde bulanan EÜAŞ Hidroelektrik Santrali'nde yeterli suyun bırakılmaması nedeniyle, binlerce inci kefali oksijensiz kalarak öldü.

Google Haberlere Abone ol

VAN - Van Gölü'nde yaşayan ve endemik bir tür olan inci kefali balığı, her yıl 15 Nisan-15 Temmuz tarihleri arasında üremek için tatlı su kaynaklarına göç ediyor. 

Ancak yumurtalarını Edremit'de bulunan Engil Çayı'na bırakmak için göç eden binlerce inci kefali, EÜAŞ Hidroelektrik Santrali'nin yeterli su bırakmamasından dolayı öldü.

'DİĞER AKARSULARDA DA DURUM AYNI'

Konu ile ilgili açıklama yapan Van Gölü Aktivistleri Derneği, oksijensiz kalan balıklara müdahale edilmemesi durumda daha vahim durumlar ile karşılaşılacağına dikkat çekti.

Açıklamada, Van Gölü'ne dökülen Bendimahi ve Deliçay gibi diğer akarsularda da durumun aynı olduğu belirtildi: "Bendimahi ve Deliçay gibi akarsularda, su debisi hızla düşüyor. DSİ bu bölgeleri kontrol altına almalı, hidroelektrik santralleri ve sulama birlikleri ile konuşarak suyun akışının balıklar için istenilen seviyede bırakılmasını sağlamalıdır. Devlet Su İşleri, suyun üreme dönemi boyunca Şamran Kanalı'ndan bırakılmasını sağlamalı yada hiç bırakmamalıdır."

Açıklamada, yumurtadan çıkacak olan yavru balıkların, göle dönebilmeleri için gerekli önlemlerin alınması yönünde çağrı yapıldı.