Van’da vali korumasının tekmesi gazetecinin bacağında: Milletvekilinden Bakan Soylu'ya sorular

Van’da haber takibi yapan gazeteciler, korumalar tarafından ‘valiye çok yaklaştıkları’ gerekçesiyle darbedildi. Gazetecilerin fiziksel şiddete maruz kalması Meclis gündemine de taşındı.

Google Haberlere Abone ol

VAN - Vanspor ürünlerinin satılacağı mağazanın açılışı dün yapıldı. Mağazanın açılış törenine Van Valisi ve kayyım Belediye Başkanı M. Emin Bilmez, Emniyet Müdürü Atanur Aydın, YYÜ Rektörü Hamdullah Şevli, VANTSO Başkanı Necdet Takva, AK Partili belediye başkanları ve birçok kurum temsilcisi katıldı.

Kurdelelerin kesilmesinin ardından gazeteciler, içeri girerek görüntü almak istedi ama vali ve emniyet müdürünün korumaları, gazetecilere valiye fazla yaklaştıkları ve görüntü aldıkları gerekçesiyle şiddet uyguladı.

‘GAZETECİLERİ DIŞARI ÇIKARMAK İSTEDİLER’

Olay, dün Vanspor mağaza açılışı sırasında yaşandı. Vali ve emniyet müdürünün de katıldığı açılış sırasında gazeteciler görüntü almak istedi. Beş gazeteci, koruma polislerinin engellemesine ve saldırısına maruz kaldı.

Saldırıya uğrayan gazetecilerden Arif Karakaş, Vanspor FK Store açılışının haber takibi için gittiklerini ve çok rahat bir ortamda çalıştıkları sırada aniden fiziksel saldırının meydana geldiğini belirtti. Karakaş yaşananları şöyle anlattı: “Vali, emniyet müdürü, rektör, kayyumlar, YYÜ rektörü de orada. Biz de çekim yapıyoruz. Kurdeleler kesildi ve içeri girdik. O esnada arkadaşlar çekim yapıyordu, ben dışarıda kaldım. Önder Altınal, Cemal Hüseyin Balka, Fatma Polatcan arkadaşlarımız içeri girdi. Korumalar, ‘Valiye çok yaklaştın, kuralları ihlal ettin’ diyerek gazetecileri dışarı çıkarmak istedi. VAN TV Genel Yayın Yönetmeni de oraya geldi. Araya girdi ve o esnada korumalar ona da tekme attı. Önder Altınal’ın boğazını sıkmışlar. İshak Kara’ya vurmaya çalıştılar. ‘Çok bağırıyorsun’ diyerek benim de üzerime yürüyüp köşeye sıkıştırdılar.”

‘NE DİYORSUNUZ LAN’

Fatma Polatcan da haber izlemeye gittikleri sırada saldırıya maruz kaldıklarını anlatarak, “Yaklaşık 10 kişiydik. Dışarıda çok rahat bir biçimde çalıştık ama içeriye girince arkadaşlarımla birlikte koruma polisleri bize engel oldu. Görüntü almak istediğimizi söyledik. Ama onlar ‘Görüntü alamazsınız’ dediler. Bizi valiye yaklaştırmadılar. Ama biz ‘İki kare fotoğraf alıp çıkacağız’ diye ısrar ettik. Bunun üzerine ‘Ne diyorsunuz lan’ diye bağırmaya başladılar. Valinin, emniyet müdürünün tüm korumaları üzerimize üşüştü. İtme sırasında dirseğim kapıya çarptı ve yaralandım. Önder arkadaşımızın boğazını sıktılar, yüzüne tekme atacakları sırasında Ali arkadaşımız araya girdi ve tekme ona isabet etti. Kendilerine sadece işimizi yapmak istediğimizi söylememize rağmen bunu yaptılar” ifadelerini kullandı. Polatcan, koruma polislerinden şikayetçi olma konusunda saldırıya maruz kalan gazeteci arkadaşları ile bir araya gelip ona göre karar vereceklerini söyledi.

VAN MİLLETVEKİLİNDEN BAKAN SOYLU’YA SORULAR

Gazetecilerin fiziksel şiddete maruz kalması Meclis gündemine de taşındı. HDP Van Milletvekili Tayip Temel, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle verdiği önergede şu sorulara yanıt verilmesini istedi:

-Van’da valilik korumalarının gazetecilere fiziksel şiddet uygulamasından haberdar mısınız? Haberdarsanız söz konusu korumalar hakkında yasal bir süreç işletilecek midir?
-Gazetecilerin can güvenliğini sağlamak adına herhangi bir programınız mevcut mudur?
-Birçok olayda gazetecilerin kolluğun şiddetine maruz kaldığı defalarca görülmüş ve basına yansımıştır. Gazetecilere şiddet uygulayan kollukla ilgili gerekli önlemleri almak için idari bir tedbir almayı planlıyor musunuz?
-Gazetecilerin haber yapma hakkı önündeki tüm engellerin kaldırılması için Bakanlığınızca herhangi bir önlem alınacak mıdır?