Van'da polis zihinsel engelli çocuğu hem darp etti hem de şikayetçi oldu

Van'da yüzde 75 engelli M.P., polis tarafından darp edilerek gözaltına alındı ve araçta yüzüne biber gazı sıkıldı. Polis, M.P.’nin kendilerine saldırdığını iddia ederek şikayetçi oldu.

Google Haberlere Abone ol

VAN - Van’ın İpekyolu ilçesi Beşyol Meydanı’nda polis aracına zarar verdiği gerekçesiyle darp edilerek gözaltına alınan yüzde 75 zihinsel engelli 22 yaşındaki M.P. dün akşam saatlerinde serbest bırakıldı.

Polis şiddetine maruz kalan M.P.’nin darp raporunda, “Yüzde ve boyunda yaygın hiperemi. Basit tedavi yöntemi ile giderilebilir. Hayati tehlikesi yoktur” ifadesine yer verildi.

Gözaltına alınırken biber gazı sıkılan ve kelepçe takılan zihinsel engelli M.P.’nin, darp edildiği anlara ilişkin görüntüler, kısa sürede sosyal medyada dolaşıma girdi. Gözaltı işlemi yapan polisler, M.P.’nin kendilerine saldırdığını iddia ederek şikayetçi oldu.

GEREKÇE: ARABAYA SODA DÖKMEK

M.P.’yi darp eden polisler, M.P.’nin elindeki sodayı polis aracına döktüğünü, araca zarar verdiğini ve küfrettiğini iddia etti. M.P.’nin kendilerine mukavemet ettiğini iddia eden polisler, “Şahsın gereklilik, elverişlilik ve orantılılık ilkeleri doğrultusunda direncini kıracak şekilde fiziki kuvvet uygulanarak araca alınmak istenmiş, şahıs etkin şekilde direnç göstermeye devam etmiş ve sahsın direncini kırabilmek adına maddi güç olarak kelepçe kullanılmıştır” şeklinde tutanak tuttu.

RAPOR, EMNİYET'İN VERDİĞİ BİLGİYİ YALANLIYOR

Polisler tarafından hazırlanan tutanakta, M.P.’nin direncini kırmak için araç içerisinde biber gazı kullandıkları bilgisi de yer aldı. Tutanak, İl Emniyet Müdürlüğü’nün, “Hastaneye götürdük, engelli olduğu anlaşılınca ailesini arayarak kendilerine teslim ettik” yönündeki açıklamasını da boşa çıkarıyor.

Raporda, hastanenin ardından M.P.’nin raporlu olmasına rağmen İki Nisan Polis Karakolu’na götürüldüğü yer alıyor.

'HANGİ HUKUKA, HANGİ VİCDANA, HANGİ AHLAKA SIĞDIRACAKSINIZ?'

M.P.’ye yönelik polis şiddetinin görüntülerini sosyal medya hesabından paylaşan, Yeşil Sol Parti Van Milletvekili Zülküf Uçar, konu ile ilgili, “Engelli bir yurttaşa yönelik gerçekleşen şiddeti hangi hukuka, hangi vicdana, hangi ahlaka sığdıracaksınız?” ifadelerini kullandı.

ADLİ VE İDARİ TAHKİKAT BAŞLATILDI

Konuyla ilgili İl Emniyet Müdürlüğü şu açıklamayı yaptı: "Asayiş Şube ekiplerinin devriye görevi yaptığı sırada kimliği sonradan öğrenilen 2001 doğumlu M.P., saldırgan tavırlar sergileyerek ekip aracına ve personele elindeki şişeyle vurması ve sözlü uyarılara rağmen, saldırgan tavırlarına devam ederek çevreye ve kendine zarar vermeye devam etmesi üzerine, ekip aracına bindirilmiş, kademeli şekilde zor kullanılarak, kelepçe takılarak muhafaza altına alınmıştır. Herhangi bir emniyet birimine getirilmeden direkt hastaneye götürülmüş ve irtibat kurulan ailesiyle buluşması sağlanmıştır. Yapılan araştırma sonucu şahsın yüzde 75 zihinsel engelli olduğu anlaşılmış, konuya gerekli hassasiyet gösterilerek tedavi işlemleri tamamlanmıştır. Sakinleştirilmesi sağlanarak darp/cebir ve sağlık raporu alınmıştır. Engelli şahsın emniyet personel ve araçlarına saldırmasını azmettirenin olup olmadığı ve personelimizin zor kullanma sınırını aşıp aşmadığı ile ilgili olarak adli ve idari tahkikata başlanılmıştır."

DAHA ÖNCE DE BENZER OLAY YAŞANDI

Yaşanan olayın bir benzeri daha yine daha önce Van’da yaşanmıştı. 21 Ağustos 2019 tarihinde İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan kayyım atamalarını protestoları sırasında çok sayıda polis, bir kahvehane içerisinde F.K. adlı kişiye saldırmış ve görüntüler kamuoyuna yansımıştı. Yaşananlara ilişkin savcılık re'sen soruşturma başlatmış ve Van Valiliği, F.K.'nin polislere saldırdığını öne sürmüştü. Daha sonra F.K.'nin psikotik bozukluk raporu bulunduğu ortaya çıkmıştı.