Van'da darp ederek gözaltı iddiası

Van'da polislerin 4 kişiyi darp ederek gözaltına aldığı iddia edildi. Göğsüne aldığı darbe sonucu bayılan Yakup Pekel'e, sağlık ekiplerinin müdahale etmesine de izin verilmediği öne sürüldü.

Google Haberlere Abone ol

Salih Sertkal

VAN - Van’ın İpekyolu ilçesine bağlı Hacıbekir Mahallesi’nde Yakup Pekel, Ersin Pekel, Muhammed Balıkçı ve Civan Şakar’ın, mahallede devriye gezen Van Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı polis ekipleri tarafından darp edilerek gözaltına alındığı iddia edildi. Göğsüne darbe alan ve bayılan Yakup Pekel'e müdahale etmek için gelen sağlık ekiplerinin de polisler tarafından engellendiği ileri sürüldü.

Reşat Pekel

‘KELEPÇELİ HALDE KALP KRİZİ GEÇİRİYORDU’

İddiaya göre 20 Mart akşamı, Reşat Pekel, damadı Vedat Tamaç, yeğeni Ersin Pekel ve yanlarında bulunan arkadaşları Muhammed Balıkçı ile Civan Şakar evlerinin önünde bir araçtan saman boşatıyordu. Zırhlı araçla devriye görevi yapan polisler, yanlarına gelerek kimlik kontrolü ve araçta arama yapmak istedi.

Yakup Pekel'in arama sırasında aracın yanında durmak istediğini aktaran Reşat Pekel, "Yakup Pekel, aracın kendisine ait olduğunu ve arama yapılmasında herhangi bir sakınca olmadığını lakin arama yapıldığı esnada aracının yanında olmak istediğini söyledi" dedi.

Reşat Pekel’in anlatımlarına göre, polisler Yakup Pekel’i arama sırasında aracın yanından uzaklaştırdı. Yakup Pekel’in itiraz etmesi üzerine polisler Pekel’e zorla kelepçe taktı.

Pekel'in polisler tarafından darp edildiğini belirten Reşat Pekel, "Üç polis vardı, birinin yüzü kar maskeliydi. Darp etmeye başladıkları anda kar maskeli polis silahının dipçiğiyle Yakup Pekel’in kalbinin üstüne vurdu. O anda Yakup bayıldı. O esnada ben polise rağmen yeğenim Yakup’un yanına gittim ve on dakika kalp masajı yaptım. Ne yaptıysam polis kelepçeyi açmadı. Kelepçeli halde kalp krizi geçiriyordu” diye konuştu.

'SAĞLIK EKİPLERİNİN MÜDAHALESİNE İZİN VERİLMEDİ'

İtiraz edenlerin de darp edildiğini ifade eden Reşat Pekel, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"O esnada orada olan Yakup Pekel’in kardeşi ve Ersin Tekel ile arkadaşları Muhammed Balıkçı, Civan Şakar adındaki gençlerin olaya itiraz etmesi üzerine onları da darp ederek gözaltına aldılar. Olayı gerçekleştiren polisler, Yakup Pekel baygın haldeyken olay yerine gelen ambulanstaki sağlık ekiplerinin müdahalesine izin vermediler. ‘Bir şeyi yok’ diyerek Yakup Pekel, Ersin Pekel, Muhammed Balıkçı ve Civan Şakar’ı zırhlı araca bindirerek götürdüler."

Yaşananların insan hakları ihlali olduğunu belirten Reşat Pekel, “Biz kendi halinde insanlarız. Olay günü hiçbir şey yokken polisler gelip huzurumuzu kaçırdı. Bu bir zulümdür. Suçsuz bir şekilde gözaltında tutulan dört kişi bir an önce serbest bırakılmalı ve bu hakareti yapan polis memurları hakkında hukuki süreç işletilmelidir” ifadelerini kullandı.

6 GÜNDÜR GÖZALTINDALAR

Yakup Pekel, Ersin Pekel, Muhammed Balıkçı ve Civan Şakar, 6 gündür Van Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Terörle Mücadele Şubesi’nde gözaltında tutuluyor.

Yaşananların ardından gözaltına alınanların yakınlarından Fesih Pekel ve Naci Şakar, İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şubesi’ne; Reşat Pekel de Van Barosu İnsan Hakları Komisyonu’na başvuruda bulundu.

Etiketler Van gözaltı