Van’da 1 Eylül mitingi düzenlenecek

Van’da siyasi partiler ve kuruluşlar, 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde 'Savaşa, faşizme karşı barışı haykırıyoruz' sloganıyla miting düzenleyecek.

Google Haberlere Abone ol

Kadir Cesur

VAN- HDP Van İl Örgütü, düzenlediği basın açıklaması ile 1 Eylül Dünya Barış Günü Van programını paylaştı. Basın açıklamasına HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan Işık, HDP Van İl Eş Başkanları Handan Karakoyun ve Fikret Doğan ile Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Mustafa Avcı ve partililer katıldı.

Basın açıklamasını Saray Belediye Eş Başkanı ve Tertip Komitesi Eş Sözcüsü Caziye Duman okudu. Açıklamada barışa her zamankinden daha çok ihtiyaç olduğu vurgusu yapıldı ve “Barış, bölge ve Türkiye halkları için çatışmaların ve savaşın sürdüğü ve derinleştiği bir dönemde, her gün ısrarla tekrarlanması gereken bir hedeftir" denildi.

'ERDOĞAN-BAHÇELİ İTTİFAKI, TOPLUMU KUTUPLAŞTIRMAKTADIR'

Açıklamada, AKP-MHP ittifakı ile ilgili olarak, “Bugün savaş, çatışma ve gerginlik, ayrıştırıcı ve düşmanlaştırıcı üslup AKP-MHP ittifakının ayakta durmasının koşuludur. Erdoğan-Bahçeli ittifakı, iktidarını sürdürmek, tahakkümünü derinleştirmek için toplumu kutuplaştırmaktadır. Türkiye, bugün faşizmi kurumsallaştırma süreciyle bu sürece direnen demokrasi güçlerinin mücadelesine sahne olmaktadır. İktidar, akıl ve vicdan dışı uygulamalarıyla, sadece Türkiye halklarının değil Ortadoğu halklarının da geleceğini tehdit eden yaklaşımıyla artık bölgesel ve küresel bir sorun haline gelmiştir" denildi.

'BARIŞ İÇİNDE YAŞAMA HAKKI TEMEL BİR İNSAN HAKKIDIR'

Ortadoğu’da, Irak’ta, Şengal’de, Suriye’de, Rojava’da bölge halklarının büyük bedeller ödeyerek sürdürdüğü insanlık mücadelesinin bir demokrasi, özgürlük ve barış mücadelesi olduğu belirtilerek, “Barış, savaş nedenlerinin ortadan kaldırılması demektir; bir daha savaşa yol açmayacak, eşit, özgür ve birlikte yaşamayı sağlayacak demokratik ilişkilerin ve kurumların yerleşmesi demektir. Barış içinde yaşama hakkı temel bir insan hakkıdır. Barışın sağlanmadığı bir ülkede, başta yaşam hakkı olmak üzere hiçbir insan hakkı ve hukuk güvence altında değildir" ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada HDP’nin kapatılması yönündeki girişimlere de değinilerek, “HDP’yi, bileşenlerini ve kurumlarını demokratik siyasetten tasfiye etmeye çalışmak, barış olmasın diye çabalamak demektir. 1 Eylül’de bir kez daha demokratik siyaset konusundaki kararlı duruşumuzu vurguluyoruz. HDP, demokrasi ve barış mücadelesini faşizme ve her türlü adaletsizliğe karşı kararlı bir şekilde sürdürecektir" vurgusu yapıldı.

'BARIŞI HEP BİRLİKTE KAZANALIM'

HDP Van İl Örgütü, 1 Eylül Dünya Barış Günü programı için de çağrıda bulundu. Açıklamada, “Demokrasi, adalet, barış, özgürlük ve eşitlik mücadelesini ortaklaştırmak, bu gidişi durdurmak için önemli bir adım atmak demektir. Gelin demokrasi mücadelesini büyütelim, barışı hep birlikte kazanalım” çağrısı yapıldı.

1 EYLÜL DÜNYA BARIŞ GÜNÜ VAN PROGRAMI

HDP öncülüğünde gerçekleştirilecek olan 1 Eylül Dünya Barış Günü programına; HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, HDP Van ve bölge milletvekilleri, sanatçılar Azad Bedran ve Koma Sorjiyan katılacak. Program İpekyolu ilçesinde bulunan, Musa Anter Barış Parkı’nda düzenlenecek.