Van Gogh'un gizli otoportresi X-ray taramasıyla bulundu

Vincent van Gogh’un otoportresi, X-ray cihazı taramasıyla yıllar sonra başka bir resminin içinde bulundu.

Fotoğraf: İskoçya Ulusal Galerisi
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ressam Vincent Van Gogh'un daha önceden bilinmeyen bir otoportresi, sanatçının 'Köylü Kadın Başı' olarak bilinen eserin arkasında bulundu. İskoçya Ulusal Galerisi uzmanları, bir sergiden önce X-ray taramasından geçirdikleri eserde, otoportreyi tespit ettiklerini açıkladı.

BBC Türkçe'nin aktardığına göre, uzmanlar, 'Köylü Kadın Başı' eserinin arkasında yer alan otoportrenin, karton ve yapıştırıcı katmanları arasında gizlendiğini belirtti. Galerinin kıdemli uzmanı Lesley Stevenson, Van Gogh'un tasarruf amacıyla kullanılmış tuvallerin arkalarını da kullandığını belirterek, "X-ray taramasına ilk baktığımızda tabii ki çok heyecanlandık. Bu büyük bir keşif çünkü Van Gogh'un yaşamına ait bildiklerimize yeni bir parça ekliyor" dedi.

Edinburgh'taki sergiye gelen ziyaretçiler, eserin X-ray taramasını görebilecek.

Küratör Frances Fowle, "Köylü Kadın Başı" eseriyle.  Fotoğraf: İskoçya Ulusal Galerisi.

"Köylü Kadın Başı" adlı eser, 1960'ta Edinburgh'un önde gelen avukatlarından birinin hediyesi olarak İskoçya Ulusal Galerisi'ne verildi. Eserde, Van Gogh'un 1883-1885 yılları arasında yaşadığı, Hollanda'nın güneyindeki Nuenen kasabasından bir kadın yer alıyor. Birkaç defa el değiştiren portre, 1923'te Evelyn St Croix Fleming tarafından satın alındı. 1951'de ise eser İskoçya'ya geldi ve Alexander ve Rosalind Maitland'ın koleksiyonuna girdi. Ardından da Ulusal Galeri'ye bağışlandı.

Etiketler van gogh otoportre