Vahşi sulama İnceğiz Kanyonu’nu susuz bıraktı

İnceğiz Kanyonu’nda vahşi sulama ve kuraklık nedeniyle sular çekildi. Denizli Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, vahşi sulamaya dikkat çekerek “Su, altından daha değerli” dedi.

İnceğiz Kanyonu'nun suları çekildi
Google Haberlere Abone ol

Ayhan Çimendağ

DENİZLİ – Denizli, Aydın ve Muğla sınırlarında yer alan İnceğiz Kanyonu’nu besleyen Akçay Deresi’nin kuruması kanyondaki suların çekilmesine sebep oldu.

‘SU ALTINDAN DAHA DEĞERLİ’

Denizli Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici suyu verimli kullanmanın önemine dikkat çekerek "İnceğiz Kanyonu ve çevresinde kuraklık nedeni ile oluşan buharlaşma önemli sorunlar. Ancak bunlar kadar büyük bir diğer sorunumuz da vahşi sulama. Bir dekar için ortalama 260 ton su tüketilen bu sulama yöntemi, artık ilkel bir yöntemdir. Bunun yerine yağmurlama ya da damlama sulama sistemi kullanıldığında dekar başına yaklaşık yüzde 70 tasarruf ederek, 60 ton su ile sulama yapmak mümkün. Su, altından daha değerli. Bu süreçte önlemlerin hızla alınması, kaynakların doğru kullanılması hem doğa hem çevre hem de üreticiler olarak çok önemli" dedi.

KANYON 4 AY SUSUZ KALACAK

Bu ay başlayan susuz günlerin ağustos, eylül ve ekim aylarında da kanyonu susuz bırakacağı tahmin ediliyor. Kale İnceğiz Mahalle Muhtarı Neşet Yürek, mevsimsel kuraklık nedeniyle kanyonda yaklaşık dört aydır kuraklığın yaşandığını söyledi. Yürek, yağışların yeniden başlamasıyla birlikte Akçay'ın yeniden akmaya başlamasını ve kanyonun eski güzelliğine kavuşmasını beklediklerini söyledi.

 Suları çekilmeden önce İnceğiz Kanyonu

Kuraklığın yaşandığı 2020 sonbahar aylarının sonuna doğru yağışlarla kanyonun yeniden suya kavuştuğu öğrenildi.