Uzmanlar, TL'deki düşüşü değerlendirdi: Mehmet Şimşek'in etkisini izliyoruz

Türk Lirası'ndaki değer kaybını değerlendiren Timothy Ash, "Mehmet Şimşek'in Merkez Bankası'nı rasyonel politikaya zorlamasının etkisini izliyoruz" ifadelerini kullandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türk Lirası'nın dolar karşısında günlük değer kaybı yüzde 7'yi aştı. Dolar kuru 23,16 lirayı geçerek rekor kırdı. Mehmet Şimşek'in Hazine ve Maliye Bakanı olarak atanmasıyla beraber Türk Lirası'ndaki düşüşü yazan Reuters haber ajansı, ekonomistlerin yorumlarına yer verdi.

"Türkiye’nin rasyonel bir zemine dönme dışında bir seçeneği kalmamıştır" diyerek görevine başlayan Şimşek'in açıklamalarını ve süreci değerlendiren Bluebay'in yöneticisi Timothy Ash, "Normalleşme politikalarının gerçekleştiğini görüyoruz. Şimşek'in Merkez Bankası'nı rasyonel politikaya zorlamasının etkisini izliyoruz" açıklamasında bulundu. 

"Yetkililer, Türk Lirası'nın değerini korumak için on milyarca dolarlık rezerv kullandı" ifadelerinin yer aldığı Reuters'a konuşan bankacılar, liranın devam eden kademeli değer kaybının piyasa koşullarının iyileşmesine yol açacağını ve Merkez Bankası rezervlerindeki düşüşü durduracağını söyledi.

'DOLAR/TL 25-28 SEVİYESİNE YÜKSELECEK'

Uluslararası döviz piyasasından bir bankacı, "Türk Lirası, rezervlerle korunmaya gerek kalmayacak bir seviyeye yaklaşıyor. Kayıpların bir süre daha devam etmesini bekliyorum" dedi. Bazı analistlerin, dolar/TL'nin 25-28 seviyesine yükseleceği beklentisinin olduğunu yazan Reuters'ta şu ifadeler yer aldı: "Türk yetkililer, yıllarca süren göçün ardından yabancı yatırımcıların ülkeye geri döneceğini umuyor ancak piyasa gözlemcileri, Erdoğan'ın geçmişte geleneksel politikalara yöneldiğini ancak kısa bir sonra fikrini değiştirdiğini konusunda uyarıyor."

'SÜREÇ ÇALKANTILI OLACAK'

Türk Lirası'nda değer kaybının süreceğini aktaran Londra merkezli GAM’ın gelişmekte olan piyasalar yatırım direktörü Paul McNamara ise şu açıklamalarda bulundu: "Siyasi müdahale olmasa bile, Türkiye'yi sürdürülebilir bir yola sokma süreci çalkantılı olacak. TL'nin adil değerinin muhtemelen yüzde 15 veya daha düşük olduğunu düşünüyoruz ancak önemli bir dış destek olmaksızın bir devalüasyonu kontrol altına almak son derece zor bir görev olacak." (DIŞ HABERLER)