Uykuda ortaya çıkan tehlike: Apne

Solunumun uyku esnasında ani ve tekrarlayıcı bir şekilde durduğu bir hastalık olarak tanımlanan uyku apnesi, tedavi edilmediği takdirde ölümcül sonuçlara yol açabiliyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Horlama, boğaz ve yumuşak doku gibi solunum yollarındaki engeller nedeniyle hava akışının sıkışması sonucu oluşan uyku apnesi, sadece yanınızda yatan kişiyi rahatsız eden bir 'gürültü' kirliliği değil. Uyku apnesi ölümcül sonuçlara neden olabilen ve gecikmeden tedavisinin yapılması gerektiği tehlikeli bir hastalık aynı zamanda. 

Uyku apnesinin tehlikesi solunumun uyku esnasında ani ve tekrarlayıcı bir şekilde durmasında yatıyor. Bazen 5-10 saniye bazen daha fazla nefes alınamıyor ve vücuda uyku sırasında yeterli oksişen gitmiyor. Bu durum vücudun aslında hep uyanık kalmasına ve aynı zamanda da horlamaya neden oluyor. 

Uyku apnesi hastalığı olanlar şu sorunları yaşıyor: 

Dikkat dağınıklığı
Unutkanlık
Gün boyu yorgunluk hissi
Reflekslerde azalma
Hipertansiyon
Damar tıkanıklıkları
Felçler
Şeker hastalığı

Uyku apnesi rahatsızlığının teşhisi için hastanelerin ya da özel kliniklerin uyku laboratuvarlarında bir gece geçirmek gerekiyor. Burada vücuda takılan sensörlerle uyku durumu takip ediliyor ve hastalığın derecesi anlaşılıyor. 

CPAP adı verilen bir “hava makinesi” en yaygın tedavi yöntemlerinden biri. Bu cihaza bağlı bulunan maske hastaya takılıyor ve uyku laboratuvarında tespit edilen miktara göre belirlenen basınçlı havaya hastaya iletiliyor.  Cihaz gece boyunca basınçlı hava sayesinde solunum yollarının kapanmasını önlüyor. 

Ayrıca uyku apnesi hastası olan kişilere yaşam tarzlarında da değişiklik yapmaları önerilmektedir. Horlama veya uyku apnesi sendromu yaşayan kişilere öncelikle sigara ve alkolü bırakmaları, kilolarını kontrol altına almaları, düzenli olarak spor yapmaları, uykudan hemen önce ağır yemekler yememeleri, yan pozisyonda uyumaları gibi basit ama hayatlarını kolaylaştırmayı sağlayan önerilerde bulunuluyor.

Son çare olarak hastaya boğaz yapılarının (geniz eti, küçük dil) hava yolunu tıkadığı durumlarda hava yolunu daraltan dokuların azaltılması veya tamamen ortadan kaldırılmasını içeren bir operasyon önerilebiliyor.

Etiketler uyku apnesi uyku