Uyarılara rağmen hafriyat dökülen Yamanlar Deresi taştı

İzmir Bayraklı'da bulunan Yamanlar Deresi'nin aktığı bölgeye bir hafriyat şirketi tarafından uyarılara rağmen toprak döküldü. Dere dün geceden itibaren etkili olan sağanak yağış nedeniyle taştı. Doğal ve Kültürel Yaşam Girişimi Sözcüsü Tuncay Karaçorlu, "Duyarlı çevrelerin bütün önerileri ve uyarılarına rağmen bölge doğası ve insanı yine sular altında bırakıldı" dedi.

Google Haberlere Abone ol

Cihan Başakçıoğlu

İZMİR - İzmir'in Bayraklı ilçesinde Doğançay'dan gelen Yamanlar Deresi'nin aktığı bölgeye bir hafriyat şirketi tarafından geçen aralık ayında Bayraklı Belediyesi Fen İşleri'nden izin alındığı iddia edilerek inşaat kazısı sonucu ortaya çıktığı belirtilen toprak dökülmüştü. Yaşanan durumu değerlendiren çevre aktivistleri ise İzmir'de 1995 yılında Yamanlar, Örnekköy ve Çiğli’de dere yataklarının taşması sonucu meydana gelen ve 61 can kaybı ile sonuçlanan sel felaketini hatırlatarak, dere yatağına dökülen bu toprağın ilk yağmurlarda yeni bir felakete sebep olabileceğini söylemiş, tepki göstermişti.

İzmir'de dün akşam başlayan yağışla birlikte 8 saatte metrekareye 120 kilogramın üzerinde yağış düştü. Yamanlar Deresi'nin istinat duvarlarına kadar olan bölümü taştı. Görüntülerde dere yatağına dökülen toprağın bir kısmının çöktüğü ve suya karışmaya başladığı görüldü.

KARAÇORLU: 'BÜTÜN UYARILARA RAĞMEN...'

Bölgede incelemede bulunan Doğal ve Kültürel Yaşam Girişimi Sözcüsü Tuncay Karaçorlu, aralık ayında yayınladığımız "Bayraklı'da dere yatağına toprak döküldü: Sel felaketine davetiye" başlıklı haberde sel felaketine karşı yetkilileri uyarmış, göreve çağırmıştı.

Yaşanan felaketin ardından konuşan Karaçorlu, "Bayraklı Belediyesi'ni, İZSU'yu ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nı defalarca uyarmamamıza rağmen alınmayan önlemler, durdurulmayan yanlış uygulamalar ve meslek odalarının, duyarlı çevrelerin bütün önerileri ve uyarılarına rağmen bölge doğası ve insanı yine sular altında bırakıldı" dedi.

BELEDİYE BİR AÇIKLAMA YAPMADI

Öte yandan aralık ayında ulaştığımız Bayraklı Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü ise yetkili kimse olmadığı gerekçesiyle herhangi bir açıklamada bulunmamış, konu ile ilgileneceklerini ve tarafımıza dönüş yapacaklarını söylemişlerdi. Ancak bugüne kadar herhangi bir dönüş yapılmadı. (DUVAR)