Uslu: Erdoğan vazgeçmez, 'kaybetmeyi göze aldım' demek olur

Siyasal iletişimci İbrahim Uslu, AK Parti'nin oy kaybının sürdüğünü söyledi. Uslu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "tek ve güçlü lider, güçsüz kurumlar" anlayışından vazgeçmeyeceğini ifade etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun danışmanlarından siyasal iletişimci ve kamuoyu araştırmacısı İbrahim Uslu, AK Parti’nin artık ekonomiyi seçmeni memnun edecek kadar düzeltme şansının olmadığını söyledi.

Cumhuriyet'ten Sertaç Eş'e konuşan Uslu, erken seçim kararı alınmayacağını söylerken, ekonomi konusunda iki seçenek olduğunu ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçimini yaptığını söyledi. Erdoğan'ın "yatırımda güven, şeffaf ekonomi, güçlü kurumlar" gibi reformlar yapmak istediğini fakat daha sonra vazgeçtiğini belirten Uslu "Ya güçsüz kurumların ama güçlü liderin olduğu bir modelle yöneteceksiniz ülkeyi, ya da esas performansın kurumlar üzerinden gerçekleştiği modelle yöneteceksiniz. Bir süre sonra bu paradoksla karşı karşıya kaldı ve bildiğimiz modeli tercih etti" dedi.

Tek ve güçlü lider yöntemiyle ekonomik sorunların çözülemeyeceğini ifade eden Uslu, "Erdoğan’ın bu anlayıştan vazgeçeceğini zannetmiyorum. Çünkü 'kaybetmeyi göze aldım' demektir" diye konuştu.

'SEÇİM ORTAMI YOK'

Uslu, şartların her gün daha kötüye gideceğini ve seçim ortamı görmediğini ifade ederken, MHP'nin de şu anki durumdan şikayetçi olmadığını söyledi. "Bütün partilere zamanında seçim olacakmış gibi hazırlık yapmalarını öneririm" diyen Uslu, 'AK Parti'nin oy kaybetmediği' düşüncesinin yanlış olduğunu savundu.

AK Parti'nin bugün yüzde 30-32 bandında bir oya sahip olduğunu aktaran Uslu, Cumhur İttifakı’nın oy oranını yüzde 40 civarı olarak açıkladı. Partinin kendi seçmenini bile memnun edemediğini vurgulayan Uslu, oy kazanmak için "düşmanlaştırma" taktiği uygulandığını ifade etti.

Başkanlık sistemine olan desteğin de yüzde 40 altına düştüğünü aktaran Uslu, şöyle devam etti:

"Uzun zamandır başkanlık sistemine destek yüzde 40’ın altına düştü. Bazı araştırmalarda yüzde 30’lara yaklaşıyor. İnsanlar bu sistemin başarı getirmediğinin farkında. Çünkü başkanlık sistemine temmuzda geçildi, ağustosta ekonomik kriz başladı. Son 3 yılı aşkın bir süredir biz ekonomik kriz altında yaşıyoruz ve orada vaatler çok yüksekti. “Siz bu kardeşinize yetkiyi verin, görün dolarla faizle nasıl uğraşılıyormuş” şeklinde. O beklenti karşılanamadı. Aslında AKP de bu sistemin beklediği sonuçlar doğurmadığını daha 2019 yılında gördü. İlk yılın sonunda Erdoğan bunu anons etti, “Sistemin aksayan yönleri için bir komisyon kurduk” diye. Çalışmalar yapıldı, raporlar kamuoyuna açıklanmadı ve hiçbir revizyon yapılmadı. Revizyonla giderilebilirdi fakat onu tercih etmedi AKP."