Urfalılar ete hasret: ‘Tavuklar değil ama fiyatlar uçuyor’

Urfalılar, zamlar nedeniyle kırmızı etten beyaz ete geçti ancak ramazanla gelen zamlar tepkiye neden oldu. Bir Urfalı, "Çorbalık tavuk alıyorum. Onun da üzerinde et bulmak mümkün değil" dedi.

Fotoğraf: Gazete Duvar
Google Haberlere Abone ol

URFA - Urfa'nın yemek kültüründe kırmızı etin ciddi bir ağırlığı var. Ancak son dönemdeki zamlar nedeniyle Urfalılar kırmızı eti menülerinden çıkarıp beyaz ete döndü. Ramazan ayı ile gelen zamlar, beyaz ete de ulaşımı zorlaştırdı.

Bir Urfalı yaşanılan durumu, "Çorbalık tavuk alıyorum. Onun da üzerinde et bulmak mümkün değil, Göbeklitepe’deki arkeolog gibi üzerinde bir parça et arıyoruz” diye ifade etti.

Urfa'daki Gross Market işletmecisi İlyas Dal

'RAMAZAN'I FIRSAT BİLEREK FİYAT YÜKSELTİYORLAR'

Urfa'da tavuk kanat fiyatı 110 liradan 160 liraya, göğüs eti 145 liradan 175 liraya çıktı. Bagetin kilosu 65 liradan 100 liraya, sarma tavuk fiyatı ise 75 liradan 125 liraya yükseldi.

Esnaf, gelen zamların alışverişi etkilediğini belirtirken ramazan ayı içerisinde tavuk etinde fiyat artışının devam edeceğinin altını çizdi.

Fiyatlardaki artışı sorduğumuz Gross Market işletmecisi İlyas Dal, “Bugün itibarıyla kanat fiyatı 110 lira da 160 liraya çıktı. ramazandan bir hafta önceki fiyatı 110 lira civarındaydı. Baget ramazanda en çok tüketilen ürün ama ramazanı fırsat bilerek fiyat yükseltiyorlar" dedi.

Dal, fiyat artışına dair, “Zaten mart, nisan ayında tavuk fiyatlarında ciddi yükselme olur. Fakat bu sene siparişlerimiz de gelmiyor, ürün yok. Ürünün olmamasının sebebini tavukçular, Brezilya'daki tavuk üreticilerinde ortaya çıkan kuş gribi vakasına bağlıyorlar. Orada kuş gribi olduğu için dünyaya arz yapamıyor. Türkiye ihracat yapıyor, ihracat yapınca da piyasaya tavuk verilemiyor. Bu nedenle fiyat yükseliyor. Ülkede her şey birbirine bağlı sizin anlayacağınız” diye konuştu.

 

'ARKEOLOG GİBİ KEMİK ÜSTÜNDE ET BULMAYA ÇALIŞIYORUZ'

Dükkana giren ve tavuk almakta bile zorlandığını söyleyen İsmail Şahin Yakup, fiyatları şöyle eleştirdi: “Tavuklar belki uçamıyor ama fiyatlar gayet güzel uçuyor. Bütün tavuğu eskisi gibi ramazan ayında alamıyoruz. Artık bütünü de geçtik parçalanmış haline bile ulaşılamıyor. Biz de gidip çorbalık alıyoruz. Onun fiyatı da 25-30 lira ama her gün artıyor. Çorbalık alıyoruz, onlarda da Göbeklitepe'deki bir arkeolog gibi kemik üstünde et bulmaya çalışıyoruz.”

Urfalıların normalde eti çok tükettiğini söyleyen Yakup, şu an et alamamalarının üzücü olduğunu belirtti. Yakup, “Piknik zamanı da yaklaşıyor. Çoluk çocuk piknik yapmak isteyecek. Şimdiden fiyatlar bizi kara kara düşündürüyor. Ne oluyor da birden bu fiyatlar artıyor” diye sordu. 

 

Etiketler Urfa tavuk eti beyaz et