Urfalılar dermanı aktarda arıyor: İlaç pahalı, hastaneler yoğun

Urfa'da hastanelerde yaşanan yoğunluk, bazı ilaçların bulunamaması, bulunsa da pahalı olması gibi sebepler nedeniyle halk çareyi aktarlarda aramaya başladı.

Google Haberlere Abone ol

Fatma Keber

URFA - Kış mevsimiyle birlikte soğuk algınlığı, grip, gibi salgın hastalıklarda ülke genelinde yoğunluk yaşanıyor. Nüfusu 2 milyonu geçen Urfa’da da salgın hastalıklar nedeniyle aciller hastalara yetişemiyor. Hem hastanelerdeki doluluk oranları hem de ilaca erişimin zorlaşması Urfalıları, aktarlara yönlendirdi. 

Özgür Karakeçili

'PARASI OLMAYAN İLAÇ YERİNE KARIŞIM ALIYOR'

Aktar Özgür Karakeçili, son dönemde normalin üstünde bir talep olduğunu belirtti. Karakeçili, “Bu aralar vatandaşlardan özellikle üst solunum yoluna iyi gelecek  bitkilere yönelmiş durumda. Zencefil, papatya, hatmi çiçeği ve balgam söktürücü gibi bitkilere yoğun talepler var. Nefes darlığı, astım gibi rahatsızlıklar yaşayan vatandaşlar bu bitkilere yöneldi” diye konuştu.

Karakeçili, yoğunluk nedeniyle dükkanı kapatamayacak noktaya geldiğini vurguladı: “Dükkanı kapatıyorum telefonla aranıyorum açmam için. Dükkanı açıp istediklerini verip kapatıp gidiyorum."

Karakeçili’ye göre insanların aktara gelme nedenlerinden biri, ilaçların pahalı olması. Bu durumu Karakeçeli, şöyle anlattı: “Mesela bir müşteri geliyor, ‘Eşim çalışmıyor, ben çok öksürüyorum. Doktorun yazabileceği ilaca benzer bitki varsa bana verir misin?’ diyor. Biz de elimizden geldiğince maddi durumlarına uygun olacak şekilde yardımcı olmaya çalışıyoruz.”

Bu yoğunluğun bir benzerini pandemi döneminde yaşadıklarını kaydeden Karakeçili “Biz de şaşırdık,. Pandemi dönemindeki sıkıntılar bu yıl yaşanıyor.. Pandemiden sonra satışımız çok oldu. Şimdi de aynı durumu yaşıyoruz" dedi.

Nuri Çetintaş

‘HASTANELER DOLUP TAŞMIŞ DURUMDA’

Aktardan alışveriş yapan Nuri Çetintaş da pandemi dönemini anımsatan günler yaşadıklarını belirterek şunları söyledi: “Çevremizde biri öksürüğe tutulunca hemen diğer aile üyelerine de bulaşıyor. Bu dönemde hastaneler dolup taşmış durumda. Acil servise gidiyoruz, ilaç yazıp gönderiyorlar bizi. İlgilenemiyorlar yoğunluktan. Öyle olunca iyileşemiyoruz. O nedenle başka çareler arıyoruz. Mesela komşum aktardan aldığı karışım ile iyileştiğini söyledi. Ben de geldim ve o karışımı kullandım.”

Mehmet Kurt

‘HASTANELERDE SIRA GELMİYOR'

Aktara yolu düşen bir başka Urfalı da Mehmet Kurt. Kurt, aktara gitme sebebi için “Eskiden ilaç bulanabiliyordu. Ama şimdi durum değişti, o nedenle insanlar bitkilere yöneldi" dedi.

Yoğun öksürük ve balgam şikayeti ile acile gittiklerini ancak acilde çok fazla hasta olduğunu bildiren Kurt, “Polikliniğe gidiyoruz, orada da sıra gelmiyor, gelse de aldığımız ilaçlar ya fayda etmiyor ya da çok pahalılar. O yüzden nenelerimizin, büyüklerimizin söyledikleri aklımıza geldi. Biz de aktara geldik” diye konuştu.

 

Etiketler ilaç aktar Urfa