Urfa'da iftar çadırı: 'Bir lokma et giriyor midemize'

Urfa'da kurulan iftar çadırları, emeklilerin, işsizlerin, öğrencilerin meskeni oldu. Çadır önündeki kuyruk, geçtiğimiz yıllara göre uzarken bir emekli, en azından midelerine et girdiğini söyledi.

Urfa'da iftar çadırı önündeki kuyruk, iftar saatinden önce uzamaya başlıyor.
Google Haberlere Abone ol

URFA - Her yıl ramazan ayında pek çok belediye iftar çadırı kuruyor. Bu çadırlarda kimileri birlikte iftar açmak için bulunsa da ağırlaşan ekonomik koşullar nedeni ile evine et alamayan, iftar sofrası kuramayanlar da bu çadırlara geliyor.

Hali hazırda yoksulluk oranının yüksek olduğu Urfa’da da Büyükşehir Belediyesi'nin kurduğu iftar çadırı için uzun kuyruklar oluşuyor. Bu sene, diğer senelere kıyasla iftar çadırı önündeki kuyruğun uzaması dikkat çekiyor.

İftar çadırında yemek yiyen bir emekli, bu sayede en azından midelerine biraz et girdiğini, mevsimlik işçilik yapan bir aile de durumlarının kötü olduğunu, bu sayede aç kalmadıklarını söylüyor.

Yemek yiyenler, iftar menüsündeki yiyeceklerin soğuk olmasından şikayetçi. 

KUYRUK İFTARDAN 2 SAAT ÖNCE BAŞLIYOR

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tarafından kentin belli bölgelerinde kurulan çadırlarda, erkekler ve kadınlar ayrı ayrı bekliyor. 4 çeşit yemeğin olduğu iftar menüsü için sırada bekleyenlerin çoğunluğu öğrencilerden, işsizlerden, tarım işçilerinden ve emeklilerden oluşuyor.

200 kişi kapasiteli çadırda yerini almak için halk, iftar saatinden en az iki saat önce sıraya girmeye başlıyor. İftar çadırlarından biri de Haliliye ilçesinde bulunan Rabia Meydanı’nda kurulu. 

Havanın yağmurlu olması nedeniyle yemeğine kavuşanlar, sığınacakları bir yer ararken evi yakın olanlar menüyü alıp gidiyor. Yemek yiyenlerin ortak şikayeti, özellikle çorbanın soğuk olması ve hijyen koşullarının yetersizliği oluyor.

‘İFTAR SAATİNE DOĞRU YEMEKLERİ ISITSALAR İYİ OLUR’

İsmini vermek istemeyen bir emekli, “Tamam Allah razı olsun, bu çadır sayesinde bir lokma et giriyor midemize ama yemekler çok soğuk. Sıcak bir çorba canım çok istemişti ama soğuk. Hele bugün görüyorsunuz ki, buz gibi koşullarda iftarımızı açıyoruz. Sıcak bir yemek girer midemize diye düşünüyoruz ama olmuyor. Bari iftar saatine doğru ısıtıp verseler çok daha memnun oluruz" diyor.

Emine Akcan ise ekonomik krize dikkat çekerek, “Çadırdan çok memnunuz, evime de geldiler. Babamız öldü, onun aylığı ile ayakta kalmaya çalışıyoruz. Eyyübiye ilçesinde oturuyoruz, maddi durumumuz çok kötü. 3 ayda bir gıda yardımı da geliyor. Üç yetim bakıyorum ve kız kardeşimle yaşıyorum. İkimiz de engelliyiz. Yani çok zor durumdayız, o yüzden destekler olmasa çok kötü olur bizim için” ifadelerini kullanıyor. 

‘EN AZINDAN RAMAZAN AYINDA AÇ KALMAMIŞ OLUYORUZ’

Ramazan çadırında kuyrukta bekleyen ismini vermek istemeyen yaşlı bir kadın ise, “Ramazan çadırından memnunuz. Sağ olsunlar. Artık öyle bir zaman olmuş ki, evladın sana bir lokma ekmek vermiyor. Bir tabak da olsa buradan alıp karnımızı doyurabiliyoruz” ifadelerini kullandı. 

Sırada bekleyen ve mevsimlik işçilik için orada bulunan bir aile de çadırla ilgili şu yorumda bulunuyor: “Burada yemek yiyoruz. Tarım işçisiyiz, maddi durumumuz kötü, gelirimiz yok. Bir oğlumuz da engelli. Çocuğumuzun tedavisi için durumumuz yok, yani bu yardıma da şükrediyoruz. En azından Ramazan ayında aç kalmamış oluyoruz.”