Urfa'da hırsızlara karşı damda isot nöbeti

Urfa’da, fiyatı her geçen gün artan isot, hırsızların gözdesi oldu. İsot kuruması için çıkarıldığı damlardan çalınıyor. Bölge sakinleri ise hırsızlığa karşı damlarda nöbet tutuyor.

Google Haberlere Abone ol

Fatma Keber

URFA - Urfa’ya özgü bir biber olan ve baharat olarak kullanılan isotun fiyatı her geçen gün artıyor. Hâl böyle olunca bölge sakinlerinin “Altın kadar değerli” dediği isot hırsızların radarına girdi.

Eyyubiye ve Haliliye ilçelerinde hırsızlar, bölge halkının damlarda kurumaya bıraktığı kışlık isotlarını çaldı.

Kadınlar tarafından bin bir emekle yapılan baharat sofraya gelmeden önce kuruması için damlara çıkarılıyor. Ancak bu süreci sadece üreticiler bilmiyor, kentteki pek çok kişinin bildiği bu bilgiye hırsızlar da sahip. İsotun damlara çıkarılmasını ve kurumasını bekleyen hırsızlar, baharat istedikleri oranda kuruduktan sonra geceleri iş başına geçiyor.

‘HIRSIZLAR DAHA KOLAY OLSUN DİYE KURUMASINI BEKLİYOR’

Yaklaşın bin TL değerinde isotu çalınan Medine D. hırsızların süreci baştan sona bildiklerine dikkat çekti. Medine D. hırsızların, biberin halden alınmasından eve getirilmesine kadar her şeyi takip ettiklerini belirterek “İsotun suyunun tamamen çekilip poşete konulmasını bekliyorlar. Hatta kararmasını kadar bekliyorlar. Karardıktan sonra alıp götürüyorlar. Çaldıktan sonra da bir iki gün yeniden güneşte bekletip sonra makineyle baharat haline getirip satıyorlar” diye anlattı.

Hırsızların kuruma süresini bilerek beklediğine vurgu yapan Medine D. “Çünkü 10 kilo biber kuruyunca 2 kiloya düşer. Bu yüzden çok kolay hafif bir şekilde çalması kolay olur” dedi.

‘DAMLARDA NÖBET TUTUYORUZ’

Damda isot nöbeti tutan Reşat Kırmızıtoprak ise şunları söyledi: “Urfa’da biber Cumhuriyet altını gibi olmuş, fakir fukara gidip biber alıyor damda bekliyor kuruması için. Bu defa da hırsızlar dadanmış biberlere, gece gündüz bekçilik yapıyoruz.”

‘İSOT ALTINLA YARIŞIYOR’

Artan fiyatlara dikkati çeken Kırmızıtoprak “Geçen yıl biberi 5 TL'den evimizi alıyorduk, bu yıl 15 TL oldu 18'i bulacak gibi, altınla yarışıyor. Bu yıl kimse biber ekmedi sadece Siverek ilçesinde az da olsa ekildi. Biber geçen yıl 5 TL olduğu için en düşük bir ton alıyorduk. Geçen yıl 1 ton alanlar bu yıl 80 kilo 100 kiloyu bulmuyor. 3 ton alanlar bugün 300 kilo alamıyor. Fiyatlar çok çok yüksek insanların bütçesine aşıyor” diye konuştu.

Biber fiyatlarının bu denli artmasını 'feci' olarak nitelendiren Kırmızıtoprak “Ne yapacağımızı biz de kara kara düşünüyoruz. Fiyat 18'i bulacak halkta para yok “ dedi.

Etiketler İsot Urfa