Urfa'da 'zikir' adı altında çocuklara işkence

Urfa'da tarikat üyeleri, 4 -5 yaşlarındaki çocukların karınlarına şiş sokarak zikir çekti, Şanlıurfa Barosu suç duyurusunda bulundu. Bakanlık videodaki çocukların koruma altına alındığını duyurdu.

Google Haberlere Abone ol

Fatma Keber

DUVAR - Urfa'nın Haliliye İlçesi'ne bağlı Sırrın Mahallesi'nde Rufai tarikatına ait olduğu öne sürülen bir tekkede küçük çocukların karnına şiş sokulduğuna dair görüntüler paylaşıldı.
Söz konusu görüntüler üzerine Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Şanlıurfa Barosu harekete geçti.
Tarikata mensup olan bir tekkede çekildiği iddia edilen video kaydında, büyüklerin yanı sıra yaşları 4-5 arasında değişen çocukların karnına da şiş sokuldu. Ne zaman çekildiğine dair bilginin bulunmadığı görüntüler büyük tepkiye neden oldu.

Şanlıurfa Barosu, olaya ilişkin suç duyurusunda bulunulduğunu açıkladı. Baro'dan yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı: "İlimizde; bir tarikata ait tekkede ‘zikir’ adı altında basına yansıyan görüntüleri Şanlıurfa Barosu olarak hassasiyetle takip etmekteyiz. Çocukların toplumun en önemli yapı taşı ve geleceği olduğu gerçeği düşünüldüğünde onların her türlü olumsuzluklardan uzak, sağlıklı ve iyi bir yaşam sürdürebilmeleri adına söz konusu tarikata ait görüntüler hakkında baromuz tarafından suç duyurusunda bulunulmuştur."

BAKANLIK: ÇOCUKLAR KORUMA ALTINDA

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı konuya ilişkin yaptığı açıklamada videodaki çocukların koruma altına alındığını duyurdu. Bakanlık açıklamasında olaya karışan kişilerle ilgili suç duyurusunda bulunulduğunu da bildirdi.
Bakanlık açıklaması şöyle: "Olayın öğrenilmesinin hemen ardından Şanlıurfa İl Müdürlüğü ekiplerimiz ivedilikle harekete geçerek olayın gerçekleştiği iddia edilen adrese intikal etmişlerdir. Bakanlığımız tarafından olaya karışan şahıslarla ilgili suç duyurusunda bulunulmuştur. Yapılan incelemeler neticesinde haberlere ve paylaşımlara konu olan çocuklar devlet koruması altına alınmıştır. Koruma altına alınan çocuklara yönelik uygun hizmet modelleri uzman personellerimiz tarafından yürütülmektedir. Çocukların üstün yararı ilkesince söz konusu görüntülerle ilgili Şanlıurfa Sulh Ceza Hakimliğine erişim engelleme talebinde bulunulmuştur. Bakanlık olarak davaya müdahil olarak suçluların en ağır cezayı alması için hukuki sürecin yakın takipçisi olacağız." 

ÇOCUK HAKLARI KOMİSYONU: PSİKOLOJİSİ BOZULMUŞ ÇOCUKLARIN

Şanlıurfa Barosu Çocuk Hakları Komisyon Başkanı Avukat Bünyamin Polat ise zikir adı altında şiddet gören iki çocuğun aileleri hakkında soruşturma başlatıldığını belirterek “Bir aile ile irtibata geçmeye çalıştık, aile bu tür şeylere inanan bir aileymiş. Yapılanların kötü olduğunu düşünmeyen bir aile. Buna benzer şeyler Urfa'da çok oluyor. Aile bunun suç olduğunu biliyor, ama onay verdik demiyorlar. Tabi böyle bir şeye de onay verdikleri ortada zaten. Çünkü o çocukların orada olması bile onların izinleri ile gelmiş olmasını gösteriyor” diye konuştu.
Çocuklarla da görüştüklerini ifade eden Polat, “Çocukların sağlık durumu şu anda iyi ama çocuklar bir nevi hipnotize edilmiş. Çok korkmuş mu dersiniz işte gördüğümüz kadarıyla korkmuş da değiller. Çünkü bu olaya hipnotize edilip hazırlanmış çocuklar, psikolojileri bozulmuş çocukların. Yakınlarının desteği olduğu için yani babası amcası her kimse orada olduğu için çocuklarda korkma yoktu çünkü aileler yanında ve çocuklar doğal olarak aileye güveniyor” dedi.

Önceliklerinin çocukların yararını korumak olduğunu bildiren Polat, “Şu an yaşanan olayla ilgili yeterince önlemler alınmış durumda. Ama bu olaylara karşı cezalar arttırılsa, caydırıcılık olsa ya da tarikatlara karşı eğitimler biraz daha arttırılsa bu tür olaylar daha az olacaktır. Yani hem cezalandırma yönteminin hem de eğitim seviyesinin artırılması gerekiyor” ifadelerini kullandı.