Urfa'da çiftçilerin başı sulama fiyatları ile dertte: 'Ürünler para kazandırmıyor'

Sulama Birlikleri, dönüm başına ücretleri belirledi. Destekten yoksun kalan ve daha önceki ücretlerin çok üstünde bir rakam ile karşılaşan Urfalı çiftçiler, üretimi devam ettirememekten korkuyor.

Google Haberlere Abone ol

URFA - Tarımsal faaliyetlerin yoğun olduğu Urfa’da, Sulama Birlikleri, dönüm başına sulama ücretlerini belirledi. Sulama sezonunun başlaması ile açıklanan yeni fiyatlar, çiftçilerin tepkisine neden oldu.

Ürünlerinin girdi maliyetlerindeki artıştan sonra para kazandırmadığını belirten çiftçiler, dönüm başına belirlenen sulama bedelinin altından kalkmalarının mümkün olmadığını söylüyor.

‘BUĞDAY YAĞMURA KALDI’

Urfalı çiftçi Ahmet Kamal’ın aktardığına göre, geçen sene pamuk ektiği tarlasının dönümünün su fiyatı 1900 lira idi. Verilen destekle bu rakam 950'ye düşüyordu. Ancak yeni fiyat listesi ile birlikte bu rakam 3 bin 100 lira oldu.

Kamal, “İndirim de yok. 100 dönüm ekecek olsak sadece sulama için 310 bin TL ödüyoruz. Rakam üç katına çıktı. Bu haksızlık. Eskiden 950 TL bile fazlaydı. Şu an biz burada gerçekten mağdur oluyoruz. Zaten kazancımız bu kadar değil” dedi.

“Bu, kuyu fiyatı, barajla sulayanlar 200-300 TL ödüyorlar. Aramızda çok fark var” diyen Kamal, daha adil bir fiyatın belirlenebileceğini söyledi.
Kamal, şöyle devam etti: “Buğday yağmura kaldı. Olursa olur, olmazsa da olmaz. Bu durumdayız. Hiç kazancımız da yok; ilaçları pahalı alıyoruz, tohumu pahalı alıyoruz. Sattığımız fiyat da bizim maliyetimizi kurtarmıyor. Aslında boşuna yapıyoruz."

BAKANLIKTAN URFA İÇİN DÜZENLEME SÖZÜ

Bozova Ziraat Odası Başkanı Müslüm Okan ise mevcut tablonun iyi olmadığını belirterek, ileride Tarım Bakanlığı ile görüşüp Urfa özelinde bir düzenleme sözü aldıklarını aktardı.

Okan şunları söyledi: “Şu an bizim Bozova Atatürk Sulama Birliği 2 bin 700 TL'den fiyat biçti. Bunu, çiftçinin ödemesi mümkün değil. Geçen sezonda yüzde 50 destek veriliyordu ama o destekleme şu an verilmiyor. Maalesef ileriki süreçte Tarım Bakanlığı ile yaptığımız görüşmelerde bize; ‘Şanlıurfa için özel bir yasa çıkartma durumumuz söz konusu’ denildi. Yüzde 50 destekleme verme ihtimali olabilir ama daha net bir şey yok. Eğer veremezlerse çiftçi bunun altından kalkamaz, üretim yapamaz. Geçen yıl devlet 1700 TL destekleme veriyordu. Yüzde 50 civarında çiftçi ödeme yapıyordu dönüm başına, şu an 2  bin 700 TL. Herhangi bir destekleme de yok. Devlet dönüm başına destekleme vermezse, sezon yarısında sulama kesilir. Çiftçinin ürünü kurur gider.”

'FİYAT LİSTESİ GÖZDEN GEÇİRİLMELİ'

Cumhuriyet Halk Partisi Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal da listeyi sosyal medya hesabından paylaşarak “Sulama birliklerinin 2024 yılı sulama fiyat listelerinin gözden geçirilmesi gerekmektedir" ifadelerini kullandı.

Konuya ilişkin açıklamada bulunan Tanal şunları söyledi: “Sulama Birliği’nin 2024 yılına ait sulama fiyat listesi, Şanlıurfalı çiftçinin ölüm fermanıdır! 2023 yılında Sulama Birliği’ne bağlı çiftçiler, dönüm başı sulama ücreti 1900 TL olan pamuğu indirimle 950 TL’ye, aynı şekilde mısırı 950 TL’ye, dönüm başı sulama ücreti 750 TL olan buğdayı indirimle 375’ye suluyordu. 2024 yılı için belirlenen fiyata göre ise: pamuğun dönüm başı sulama ücreti, 3100 TL. Mısırın dönüm başı sulama ücreti, 3100 TL. Buğdayın dönüm başı sulama ücreti 900 TL. Fıstığın dönüm başı sulama ücreti, 750 TL. Sebzenin dönüm başı sulama ücreti, 3100 TL ve bunların hiçbirinde indirim yok. Diğer girdi maliyetleri zaten çiftçinin belini bükmüş vaziyette. Bir de üstüne pahalı sulama olunca, çiftçiye ‘üretim yapmayın’ mesajı verilmiş oluyor. Sulama birliklerinin 2024 yılı sulama fiyat listelerinin gözden geçirilmesi gerekmektedir.”

'ENERJİ FİYATLARI ÇOK YÜKSEK'

Sulama Birliği'nden adını vermeyen bir yetkili fiyatlarla ilgili şunları söyledi: “Sulama Birliği, işletme gideridir, bakım, onarım, personel giderleri vesaire ekleyip o şekilde bir fiyat belirleniyor. Yoksa kâr amaçlı bir durum değil. Kimse bunun derdinde değil. Ayrıca bu Sulama Birliği ile alakalı değil. Enerji fiyatlarının yüksek olmasından ve devlet desteğinin olmamasından dolayı bu durum böyle.”