Urfa’da borçluya elektrik de yok su da...

Urfa’nın Ceylanpınar ilçesine bağlı yedi mahalle, 15 gündür hem susuz hem de elektriksiz. Mahalleliler, zor durumda kaldıklarını, tarladaki ekinlerin kurumaya başladığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

Fatma Keber

URFA - Urfa’nın Ceylanpınar ilçesine bağlı Sufra, Gola, Beşmakar, Yazgüneşi, Büyükmutlu, Küçükmutlu, Hamik mahallelerinde, elektrik kesintisi nedeniyle suya erişim güçlüğü yaşanıyor.

Mahalleliler, hayvanların ve mahsullerinin susuzluk nedeniyle ölmek üzere olduğunu belirterek çözüm bekliyor.

‘CEZALANDIRILIYORUZ’

Yaz aylarında su sorununun giderek arttığı Urfa’da, halk yeraltı sularını kullanıyor. Bu kapsamda elektrikle çalışan pompalarla yerin 250 metre derinliğinden su çekiyorlar. Ancak Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. (DEDAŞ), iki hafta önce fatura borçlarını gerekçe göstererek 7 mahallenin elektriğini kesti. Elektriği kesilen mahalleliler, pompalarla su çekemediği için susuz kaldı.

Tarım ve hayvancılık ile uğraşan Salih Kayıkran “Yıllardır bu sorun nedeniyle mağduruz ve bugüne kadar hiçbir çalışma olmadı. 15 gündür yaşadığımız elektrik kesintisi bizi gerçekten zor durumda bırakıyor” dedi.

Yaklaşık 5 bin küçükbaş hayvanın susuzluktan ölmek üzere olduğunu belirten Kayıkran “Bazılarının borcu var, bazıları da kaçak kullanıyor ama arada biz mağdur oluyoruz, cezalandırılıyoruz. Biz ödeyen insanlarız, ödemeyen insanların bedelini ödüyoruz” diye konuştu.

Bölge milletvekillerine de ulaşamadıklarını söyleyen Kayıkran, “Urfa’dan 8 milletvekili çıkarıldı. Biri bile telefonlarımızı açmadı. ‘Herhangi bir sorununuz olursa arayın, 24 saat telefonumuz açık’ diyorlardı. Sıkıştığımız zaman da arıyoruz telefonumuzu açmıyorlar” dedi.

‘EKİNLER KURUYOR, HAYVANLAR ÖLÜYOR’

Sufra Mahallesi’nde tarım ve hayvancılık ile uğraşan Casım Karadeniz de bir süre daha suya erişememeleri halinde hayvanlarının öleceğini, ektiği ürünlerin de kuruyacağını vurguladı.

DEDAŞ’ın elektrik kesintilerine tepki gösteren Karadeniz, şunları söyledi: “Kaçak kullanan ya da borcunu ödemeyenler yüzünden 6-7 köyün elektriği kesildi. 15 gündür elektrik yok. Bir hafta önce Urfa DEDAŞ Müdürlüğü'ne gittik. Bizden para istediler. Para ödenmediği müddetçe su verilmeyeceği söylendi. Herkes elindeki buğdayı, altını ne varsa sattı, bu parayı ödemeye çalışıyor. Ama 15 gündür elektrik yok, pamuk mahvoldu. Mısır aynı şekilde toprağın altında kaldı.”

Yaşadıkları sorunların bununla sınırlı olmadığını ifade eden Karadeniz, şöyle devam etti: “Evimizin üstü toprak, altı toprak, altyapı deseniz yok. Yol, yol değil. Altyapı olmadığı için evlerimizde su aboneliği de yok. 2018 yılında su saatleri getirildi ama hepsi kutularında duruyor. Altyapı olmadığı için takılamıyor. Biz de mahallede bulunan iki kuyudan evlerimize su alıyoruz. Bu kuyular elektrikle çalışıyor, elektrik kesilince su alamıyoruz.”

AK PARTİ İLÇE BAŞKANI: DEDAŞ’LA GÖRÜŞTÜK

AK Parti Ceylanpınar İlçe Başkanı Abdulcelil Doğantekin, köylülerin bayram öncesi yanına geldiğini ve sorunu aktardıklarını belirtti. Doğantekin, şunları söyledi: “Ben de başta il başkanımla görüştüm. Daha sonra milletvekilleri ile görüştüm. Onlar da DEDAŞ yetkilileri ile görüştüler. Kesintinin borçtan dolayı olduğunu teyit ettik. Bir süre elektrik verilmesi için anlaştık.”

Yaşanan sorunu çözmeye çalıştıklarını kaydeden Sufra Mahalle Muhtarı İbrahim Aktüy, DEDAŞ’la görüşme halinde olduklarını aktardı.

Konuya ilişkin ulaştığımız DEDAŞ yetkilileri de kesintinin borçlar nedeni ile olduğunu, pamuk ve mısır sulaması nedeniyle enerjinin yetmediğini ve her yıl bu dönemlerde aynı sorunların yaşandığını söylediler.