Urfa Barosu Hayvan Hakları Komisyonu: Hiçbir canlıyı ayırt etmiyoruz

Urfa Barosu Hayvan Hakları Komisyonu, 4 Ekim Dünya Hayvan Hakları Günü dolayısıyla bir açıklama yaptı. Açıklamada “Hayvan haklarını savunmak en önemli sorumluluğumuzdur" denildi.

Açıklama, Urfa Barosu Hayvan Hakları Komisyonu Başkanı Celaleddin Keskinbıçak tarafından okundu.
Google Haberlere Abone ol

URFA - Urfa Barosu Hayvan Hakları Komisyonu, 4 Ekim Dünya Hayvan Hakları Günü dolayısıyla Baro Başkanı Mehmet Velat İzol ve baro yönetiminden bazı avukatların da katıldığı bir basın açıklaması düzenledi.

Urfa Barosu Hayvan Hakları Komisyonu Başkanı Celaleddin Keskinbıçak tarafından okunan açıklamada hiçbir canlının yaşam hakkının bir diğerinden daha imtiyazlı olmadığı vurgulandı. Keskinbıçak, "Sadece insanı piramidin en üstüne koyan reflekse karşı durmak ve hayvan haklarını savunmak en önemli sorumluluğumuzdur. Bizler hayvan severler olarak hiçbir canlıyı bir diğerinden ayırt etmiyoruz" dedi.

‘HAYVANLARA KARŞI İŞLENEN SUÇLARIN HER DAİM TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ’

Keskinbıçak hayvan hakları ile ilgili yasa teklifinin hayvan hakları savunucuları tarafından verilen 17 yıllık mücadelenin ardından 14 Temmuz 2021'de yürürlüğe girdiğini hatırlatarak şunları söyledi: "Önceki yasaya göre hayvanlar ‘mal’ olarak kabul edildiği için hayvanlara karşı işlenen suçlarda Kabahatler Kanunu'na göre idari para cezaları uygulanmaktaydı. Yeni kabul edilen yasanın en büyük kazanımı ise hayvanlara karşı işlenen suçların kabahatler kapsamından çıkartılıp Türk Ceza Kanunu (TCK) kapsamına alınması olmuştur. Buna göre artık bir ev hayvanını veya evcil hayvanı kasten öldüren kişiye 6 aydan 4 yıla kadar, nesli yok olma tehlikesi altında olan hayvanı öldürene 1 yıldan 5 yıla kadar, bir hayvan neslini yok eden kişiye 5 yıldan 10 yıla kadar, hayvan dövüştürene 3 aydan 2 yıla kadar, hayvana cinsel saldırıda bulunan ve tecavüz edene 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası ve adli para cezası verilecektir. Baro olarak hayvanlara karşı işlenen suçların her daim takipçisi olacağız. Aynı şekilde kurum ve kuruluşların da bu yeni kanunla üzerine düşen sorumluluklarını yerine getirmemeleri durumunda gerekli adımları atacağımızı siz kamuoyuna bildiririz.” (DUVAR)