‘Unutulmuş Bir Cumhuriyet Kadını: Melek Celal’ sergisi için son iki hafta

28 Nisan’da bitecek ‘Unutulmuş Bir Cumhuriyet Kadını: Bütün Yönleriyle Melek Celal’ sergisi, ressam Melek Celal’a odaklanarak İstanbul’un ve Türkiye’nin kültürel evrimini de gözler önüne seriyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi’nin Türkiye resim sanatında önemli yeri olan sanatçılara ve eserlerine derinlemesine bir bakış açısı sunan monografik sergilerinden ‘Unutulmuş Bir Cumhuriyet Kadını: Bütün Yönleriyle Melek Celal’, geç Osmanlı İmparatorluğu’nun ve erken Cumhuriyet döneminin öncü kadın sanatçılarından Melek Celal’e odaklanıyor.

1924’te Galatasaray Sergileri’nde ilk nü eserleri sergileyen, 1935’te ise ilk kişisel sergisini açan Melek Celal’in hayatı ve sanatı etrafında kurgulanan sergi, sanatçının tablo ve eskizleri, Anadolu motiflerinden esinlenerek çizdiği desenleri, şehir planlama, hat sanatı ve Türk işlemeleri ile ilgili kaleme aldığı makaleleri, eleştirileri ve kitapları ile hayatına ışık tutan fotoğraflar, kartpostallar, hatıra yazıları ve mektupların bulunduğu zengin bir arşivden oluşuyor. 

Sergi, 19. yüzyılın sonunda Osmanlı İmparatorluğu’nda doğan ve hayatlarına Türkiye Cumhuriyeti’nde devam eden ilk modern sanatçı kuşağının öncü kadın temsilcilerinden Melek Celal’in içinde yaşadığı tarihsel bağlama, yaşamına ve eserlerine kapsamlı bir bakış sunarak, her anlamda radikal değişikliklerden geçen bir ülkede modernleşme sürecinin nasıl yaşandığına dair ipuçlarını içeriyor. İstanbul’da varlıklı bir Osmanlı ailesinin kültür birikimiyle yetişen Melek Celal’in hayatının arka planında da baş döndürücü kentsel dönüşümüyle İstanbul ve kültürel evrimleriyle Türkiye takip edilebiliyor. 

Sergide, Melek Celal’in tekniğine, eserlerinin geçirmiş olduğu restorasyon çalışmalarına ve sanatçının kullandığı malzemelerin yapı ve dokusuna ışık tutan ‘Görünenin Ötesinde Melek Celâl’ isimli bilimsel analiz çalışması da yer alıyor. 

Sergi, 28 Nisan’a kadar gezilebilir.