Üniversiteliler 41. yılında YÖK’ü protesto etti

İzmir'de üniversiteliler, YÖK'ü 41'inci kuruluş yıldönümünde protesto ederek “Gençlik biat etmeyecek, YÖK, saray gidecek” dedi.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR – İzmir'de üniversite öğrencileri, Yükseköğretim Kurulu'nu (YÖK) 41'inci kuruluş yıldönümünde protesto etti. Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde bulunan ÖSYM binası önünde bir araya gelen üniversiteliler “Gençlik biat etmeyecek, YÖK, saray gidecek” yazılı pankart taşıdı.

Öğrenciler adına açıklama yapan Birkan Polat, bundan 41 yıl önce 6 Kasım 1981’de, 12 eylül faşist darbesinin ürünü olan Yükseköğretim Kurumu'nun kurulduğunu söyledi.

Bu kurumun, 12 Eylül Darbesi ile gelen neoliberal politikaların üniversite ayağı olarak kurgulandığının altını çizen Polat, “Üniversitelerin özellikle toplumsal bilimsel bilgi üretim merkezleri oluşuna temelden bir ket vuran YÖK, aynı zamanda üniversite içlerindeki saldırıları ile mekanın tahribatına da önayak olmuştur. On yıllar süren bu ket vurma ve tahribat ile toplumsal muhalefette büyük bir karşılığı olan üniversitelilerin sesi kısılmaya, mücadelesi engellenmeye çalışılmaktadır” dedi.

'ÜNİVERSİTELERİMİZ 2015'TEN BU YANA KAYYUMLARLA YÖNETİLİYOR'

Bu saldırıların ardından son süreçte YÖK çalışanlarının yandaşlarla donatılması, atamalarının cumhurbaşkanlığına bağlanması gibi hamlelerle kurumun içinin boşaltıldığını ve üniversite yönetimlerinin Saray’a bağlandığını söyleyen Polat, şöyle devam etti: “AKP-MHP ittifakının politikası olan ve yıllardır memleketin her bir yanına yansıyan belediyelere kayyum atanması, son süreçte üniversiteler için de bir politika haline gelmiştir. Bu politika ile üniversiteler ÖGB’ler ile donatılmış, üniversiteliler bir topluluk etkinliği yapmakta bile zorlanmış, üniversiteler cinsiyetçi ve LGBTİ+ fobik uygulamalar ile donatılmıştır. Üniversitelerimiz 2015’ten bu yana kayyumlarla yönetilmektedir. 

Boğaziçi direnişinde AKP iktidarı gözaltı ve tutuklamalarla üniversitelilerin sesini kısmayı hedeflese de yükselen sesi bastıramamıştır. 

Üniversitelerimizde yurtlara, yemekhanelere, kantinlere her gün zam geliyor. Yeterli ve nitelikli yurtlara, gıdaya ulaşamıyoruz. 850 TL’lik burslar ile geçinemiyoruz. Okul materyallerini almakta bile güçlük çekiyoruz. Saray’a bağlanan YÖK’ün kuruluşunda buradan yineliyoruz: Gençlik biat etmeyecek, YÖK, saray gidecek." (DUVAR)