Ukrayna'nın ardından Gürcistan da 'acilen' AB üyeliğine başvuruyor

Rusya'nın saldırıları nedeniyle AB'ye acil üyelik başvurusu yapan Ukrayna'nın ardından Gürcistan'dan da benzer bir hamle geldi. İktidar partisi, Brüksel'e üyelik başvurusunda bulunacaklarını açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ukrayna'nın Rusya'nın saldırılarını gerekçe göstererek Avrupa Birliği'ne (AB) acil üyelik başvurusu yapmasının ardından Tiflis'teki iktidardan da benzer bir adım geldi. Gürcistan'da iktidardaki Gürcü Hayali Partisi Genel Başkanı İrakli Kobakhidze, AB üyeliği için yarın 'acilen' resmi başvuruda bulunacağını açıkladı.

Hükümetinin Brüksel'e bugün teslim edilecek resmi başvuru üzerinde çalıştığını belirten Kobakhidze, bu kararı 'genel siyasi durum ve yeni bir gerçeklik' nedeniyle aldıklarını söyledi. Brüksel'den başvuruyu acilen değerlendirmesini ve kendilerine 'aday ülke' statüsü verilmesini isteyen Kobakhidze, "Hayalimiz ve siyasi hedefimiz, Gürcistan’ı ekonomik olarak güçlü ve güvenli bir Avrupa ülkesi yapmaktır" dedi.

2024 yılında AB üyeliği için başvuruda bulunacaklarını vaat eden ve NATO üyeliği sözü veren ancak ayrılıkçı Güney Osetya ve Abhazya'da üs sahibi Moskova'nın da tepkisini çekmek istemeyen Gürcistan hükümeti, Rusya'ya karşı yaptırımlara katılmayacağını açıkladı.

Hükümetin pazartesi günü Tiflis havalimanında Kiev'e desteğe gitmek için toplanan bir grup 'gönüllü savaşçı'nın uçağa binmesini engelleme kararı Kiev'in tepkisini çekmişti. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, bu duruma tepki olarak Gürcistan Büyükelçisi'ni geri çekmişti. (DIŞ HABERLER)