Ukraynalılardan protesto: Ölümün rengi yok, acımızı hissedin

Rusya'nın Ukrayna'ya düzenlediği operasyonu protesto etmek isteyen Ukraynalılar ve Kırım Tatarları, Ankara'daki Ulus Meydanı'nda bir araya geldi.

Fotoğraflar: Yıldız Tar
Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Türkiye'de yaşayan Ukraynalılar ve Kırım Tatarları, Ankara Ulus Meydanı'nda Rusya'yı protesto etti. Ellerinde Türkiye ve Ukrayna bayrakları olan protestocular “Savaşa Hayır”, “Katil Putin Ukrayna’dan defol”, “Ankara, Kiev omuz omuza”, “Yaşa Türkiye yaşa Ukrayna” sloganları attı.

Grup adına yapılan açıklamada Putin’in Ukrayna’ya yaptığı askeri harekat için, “Uluslararası hukukun ihlalidir. Egemen, bağımsız, demokratik ülkeye açılmış bir savaştır, bir işgaldir. Unutulmamalı ki etkili adımlar atılmazsa bugün Ukrayna’nın başına gelenler yarın başka ülkelerin de başına gelecektir” denildi.

'BİZE ACIMAYIN, ACIMIZI HİSSEDİN'

Ukrayna’ya verilen destek için Türk halkına ve Türkiye’ye teşekkür edilen açıklamada, yaşanan ölümlere vurgu yapıldı, “Sivil halklarımız, çocuklarımız, kız kardeşlerimiz, erkek kardeşlerimiz, annelerimiz, babalarımız vahşice öldürülüyor. Bize acımayın ama acımızı hissedin istiyoruz. Kendi çocuğunuz öldürülmüş gibi empati kurun istiyoruz. Ölümün rengi, dini, ırkı, milleti yok. Acı herkes için aynı acı. Biz Ukraynalıları ve yaşadıklarımızı anlayın istiyoruz. Bu haksızlıklara “dur” diyerek destek olun istiyoruz. Lütfen haksızlıklar karşısında susan dilsiz şeytandır sözünü hatırlayın” denildi.

'SPUTNİK YAYINLARINI DURDURUN, BANKALARA YAPTIRIM UYGULAYIN'

Rusya’nın Sputnik gibi devlet yayınları ve sosyal medya üzerinden yaptığı yayınlar ve propagandaya itibar edilmemesi istenen açıklamada ayrıca şu taleplerde bulunuldu: “Rus şirketleri boykot edin, Türkiye’den talebimiz bu işgali yapan Rusya’ya ait bankalara kurum ve kuruluşlara, işgalde bizzat görev almış devlet görevlilerine ve bankalarına yaptırım uygulaması, Rusya propagandasının bir aracı olan Sputnik’in yayınlarını durdurmasıdır. Ayrıca Sputnik’te çalışan Türk gazetecileri de Rusya’nın emellerine hizmet eden bu kuruluştan ayrılmaya davet ediyoruz. Bu zor günlerde Türkiye’nin verdiği destek bizim için çok değerlidir. Lütfen ailemizi yuvamızı savunurken uğradığımız haksızlıklara dur diye haykırın.”

BÜYÜKELÇİ BODNAR: UKRAYNA HALKINA YAPILAN BİR SOYKIRIM

Ukrayna'ya destek eyleminde konuşan Ukrayna Büyükelçisi Vasyl Bodnar ise, "Bu, Ukrayna'ya yapılan bir savaş değildir, bu 3. Dünya Savaşı'dır. Belarus şu an bu savaşa dahil oldu ve Rusya, Kazakistan’ı da bu savaşa dahil etmek istiyor. Bu savaşın başka ülkelere yayılması tüm dünyaya bağlı" dedi. Rusya'nın başlattığı operasyonun üçüncü gününe girdiğini hatırlatan Bodnar, "Bu Ukrayna halkına yapılan bir soykırım. Bugün onlarca sivil hayatını kaybetti. Ukrayna’da tüm yaşayan halklar Ruslar da dahil bu savaştan zarar görüyorlar" ifadelerini kullandı.

'CAN KAYBI 300'E YAKLAŞTI'

DHA'nın aktardığına göre Bodnar, şöyle devam etti: 

"Önümüzdeki birkaç gün içerisinde büyükelçilik adına hesap oluşturacağız. Yardım etmek isteyen bağış yapmak isteyenler oraya yatıracaklar. Ukrayna’ya yardım edin, saldırgan devleti görmezden gelin.

Bugün Ukrayna’daki tüm büyük şehirlerde gece boyunca savunma devam ediyordu. Düşman büyük şehirleri ele geçirme girişimlerinde bulundu. Bu saldırılara dayandık, silahlı kuvvetlerimiz şuan savunmaya devam ediyor. Gece boyunca Ukrayna’daki bazı havaalanlarına paraşütçüler inmek istedi. Düşman 2 savaş kargo uçağı düşürüldü. Can kaybı yaklaşık 300 oldu.

'BİZ KAZANACAĞIZ'

Aynı zamanda denizden saldırmaya çalışan bot imha edildi. Rusya’nın yıldırım savaşı girişimi suya düştü. Görünen o ki kendi aralarında yeterince Rus asker bulunmamakta. Ukrayna Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere Başbakanımız, Bakanlarımız şu an yerlerindeler çalışıyorlar. Ülkemizi yönetmeye devam ediyor. Rus propagandasına inanmayın. Ukrayna’ya güvenin. Galibiyet bizden yana olacak. Biz kazanacağız."

BEYAZIT MEYDANI'NDA DA PROTESTO

İstanbul'un Fatih ilçesindeki Beyazıt Meydanı'nda da protesto düzenlendi. Ukrayna bayrakları açan protestocular "Putin'i durdurun", "Rusya saldırılarını durdurun", "Savaşa hayır", "NATO, hava sahasını kapat" yazılı pankartlarla Rusya'ya tepki gösterdi.

İZMİR UKRAYNALILAR DERNEĞİ'NDEN AÇIKLAMA

İzmir Ukraynalılar Derneği de Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırılarını protesto etmek için basın açıklaması düzenledi. Gündoğdu Meydanı'nda düzenlenen açıklamaya Ukraynalıların yanı sıra Türkiyeli savaş karşıtları da destek verirken, açıklamada Ukrayna bayrakları ile "Stop war in Ukraine", "Savaşa hayır de" yazılı dövizler taşındı. Grup adına açıklama yapan İzmir Ukraynalılar Derneği Başkanı Olena Özbek, Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı savaşın askeri ve insani seviyesini aştığını vurguladı.

'ANAOKULLARI VE HASTANELER BOMBALANIYOR'

AnaokullarI ve hastanelerin bombalandığını belirten Özbek, Kiev’e roket ve füze saldırılarının devam ettiğin söyledi. Özbek, "Bugün füzeler yüksek katlı binalara da isabet etti. Siviller ölmeye devam ediyor. Dünyanın bunu durdurması için daha kaç kişinin ölmesi gerekiyor. Avrupa savaşı kapısında hissedince mi bizi anlayacak” dedi. İkinci Dünya Savaşı'nda faşizmi destekleyen ülkelerin şimdi de Rus faşizmini desteklediğini ifade eden Özbek, şöyle devam etti:

“Sadece kınamak desteklemektir. Masum Ukrayna halkının kanı sizin elinizde. Tüm yollarla bu savaşı durdurmamız lazım. Rusya’ya en sert yaptırım yapılmalı ve izole edilmeli. NATO Ukrayna’nın hava sahasını korumalı. Ukrayna’nın ayakta kalacağına ve yine kendi bağımsızlığını kazanacağında eminiz. Ama dünyanın bugünkü tutumu yarınki tutumunu belirleyecek. Yaşasın Ukrayna.”

'YALVARIRIZ BİZE YARDIM EDİN'

Açıklamada konuşan bir Ukraynalı, memleketinin Kiev’e çok yakın bir bölgede olduğunu belirtti. Türkiye’den yardım istediklerini ifade ederek, “Şu an çok sert çatışmalar devam ediyor. Biz buradan elimizden geleni yapıyoruz. Ama daha fazla yardım gerekiyor. Lütfen Türk halkı bize yardımcı olsun. Yalvarırız bize yardım edin” dedi.

'HAVA SAHASININ KAPATILMASI İÇİN TÜRKİYE BASKI UYGULASIN'

Bir başka Ukraynalı ise NATO’dan, Ukrayna’nın hava sahasını kapatılması konusunda talepte bulunduklarını ifade ederek şunları söyledi:

“Şu an biliyorsunuz Ukrayna ve Kiev içinde çatışmalar devam ediyor. Şu an sivil konutlara da roket isabet ediyor. Ukrayna ordusu şu an dayanıyor. Ama ne kadar dayanacak bilemiyoruz. Şu an Türk basınına sesleniyoruz. Sizin Türk yetkililerinizden destek almamız lazım. Yapılacak NATO zirvesinde, lütfen Ukrayna’nın hava sahası kapatılması için Türkiye baskı uygulasın. Biz hemen NATO’ya üye olalım özel şart istiyoruz demiyoruz. Biz kendi topraklarımızı da koruyacağız. Daha önce Gürcistan’da gördüğümüz gibi, bizim hava koruma sistemlerini yok etmeye çalışacaklar. Bunun için sürekli füzeler atılıyor ve bu devam edecek. Bunun için özellikle NATO’dan hava sahsının kapatılmasını talep ediyoruz."

Son olarak Odessa’dan gelen bir Ukraynalı ise “Şu an orda çok sert çatışmalar var. İstanbul Boğazı’nın kapatılması talebinde bulunuyoruz. Çünkü Kırım’dan gelen çok fazla asker gücü var. Çok fazla Rus gemisi Ukrayna’ya girmesin diye özellikle talebimiz, boğazların kapatılması. Bizim çocuklarımız orda ölmeye devam ediyor. Bizi destekleyin” diye konuştu. (DUVAR)