Ukrayna ve Rusya'dan karşılıklı saldırılar: Polonya 'teyakkuza' geçti

Rusya'nın Ukrayna'yı yoğun bombardımanında fırlattığı bir füzenin hava sahasını ihlal ettiğini duyuran Polonya Hava Kuvvetleri, 'teyakkuza geçildiğini' bildirdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ukrayna ordusunun, Kırım Yarımadası’na yoğun saldırıda bulunduğu bildirildi. Rusya'nın kontrolünde olan Kırım'ın Sivastopol kentinin valisi Mihail Razvozayev, Moskova saatiyle 22.44’te hava saldırısı alarmı verildiğini duyurdu. Sivastopol’deki bütün hava savunma sistemlerinin çalıştığını aktaran Razvojayev, ordunun Ukrayna’nın hava saldırılarında kullandığı hedefleri imha etmeye çalıştığını kaydetti.

AA'nın aktardığına göre, Rus ordusunun 10’dan fazla Ukrayna roketini havada imha ettiğini bildiren Razvojayev, 1 çocuk ve 1 kadının yaralandığını belirtti. Havadan düşen parçaların şehrin değişik yerlerine düştüğünü ve zarar verdiğini kaydeden Razvojayev, “Sivastopol ve Güney koylarında dumanlar yükseliyor” ifadesini kullandı. Ayrıca, Kırım Köprüsü’nün bir süreliğine kapatıldığı bildirildi.

'KIRIM BİZİM, BİRLİKTE ZAFERE'

Ukrayna Hava Kuvvetleri Komutanı Nikolay Oleşçuk ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Gökyüzü ve deniz aynı renk. Başarılı savaş faaliyetlerinden dolayı pilotlara ve denizcilere teşekkürler. Kırım bizim, birlikte zafere" ifadelerini kullandı

'KİEV'DE 10'A YAKIN FÜZE İMHA EDİLDİ'

Öte yandan Kiev Şehri Askeri İdaresi Başkanı Sergey Popko ise, sosyal paylaşım hesabından yaptığı açıklamada, Rus ordusunun bu sabah Kiev'e gerçekleştirdiği saldırıda "Tu-95MS" tipi stratejik bombardıman uçaklarından "X-101", "X-555" ile "X-55" tipi seyir füzelerini kullandığını duyurdu. Popko, hava savunma kuvvetlerince 10'a yakın füzenin imha edildiği bilgisini paylaştı.

Son dört günde Kiev'e yönelik 3. füze saldırısının düzenlendiğine dikkati çeken Popko, "İlk verilere göre başkentte herhangi bir can kaybı veya hasar yaşanmadı" ifadesini kullandı.

Kiev Belediye Başkanı Vitaliy Kliçko da Rus güçlerince kente düzenlenen saldırı nedeniyle patlama seslerinin duyulduğunu bildirdi. Hava savunma sistemlerinin çalıştığını belirten Kliçko, havada imha edilen füzelerin parçalarının Desnyan semtindeki ormanlık alana düştüğünü kaydetti.

'LVİV'DE ALTYAPI TESİSLERİ HEDEF ALINDI'

Ayrıca, ülkenin Lviv kentinin de Rusya tarafından hedef alındığı belirtildi. Lviv Bölge Valisi Maksim Kozitski, kentin batı bölgesindeki kritik altyapı tesislerinin saldırıya uğradığını duyurdu. 

POLONYA: HAVA SAHASI İHLAL EDİLDİ

Karşılıklı suçlamaların ardından Polonya Hava Kuvvetleri, Rusya'nın Ukrayna'yı yoğun bombardımanında fırlattığı bir füzenin ülkesinin hava sahasını ihlal ettiği için "teyakkuz" durumuna geçtiğini ve uçaklarını "aktif" hale getirdiğini duyurdu. Polonya Silahlı Kuvvetleri Operasyonel Komutanlığı'ndan konuya ilişkin yazılı açıklama yapıldı.

Açıklamada, "24 Mart günü yerel saatle 04.23'te, Rusya Federasyonu'nun uzun menzilli uçaklarından fırlatılan seyir füzelerinden biri tarafından Polonya hava sahası ihlal edilmiştir" ifadesi kullanıldı. Seyir füzesinin Polonya hava sahasında 39 saniye geçirdiği kaydedilen açıklamada, füzenin uçuşu boyunca askeri radar sistemleri tarafından gözlemlendiği aktarıldı.

Açıklamada, "Polonya ordusu Ukrayna topraklarındaki durumu sürekli olarak izliyor ve Polonya hava sahasının güvenliğini sağlamak için sürekli teyakkuz halindedir" ifadesine yer verildi. Polonya hava sahasının güvenliğini sağlamak için gerekli tüm prosedürlerin devreye sokulduğu vurgulanan açıklamada, hem Polonya hem de müttefik uçaklarının "aktif" hale getirildiği kaydedildi.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)