Ukrayna, Rus uçaklarını ucuz 'karton drone'larla vurdu

Ukrayna, Rusya'ya karşı ilk kez "karton" drone kullanılarak saldırı gerçekleştirdiğini açıkladı. 5 uçağa zarar verdiği öne sürülen saldırıda kullanılan drone'ların birim maliyeti sadece 3500 dolar.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ukrayna, Rusya'ya ait bir havaalanına yönelik 5 savaş uçağına zarar veren saldırının Avustralya'dan gelen "karton" insansız hava araçları kullanılarak gerçekleştirildiğini iddia etti.

Ukrayna Güvenlik Servisi (SBU) cumartesi günü Kiev Post'a, Rusya'nın batısındaki Kursk havaalanında bir MiG-29 ve dört Su-30 savaş uçağının vurulduğunu söyledi.

SBU'nun açıklamasına göre, drone'lar uçakların yanı sıra iki Pantsir füze fırlatıcısına ve S-300 hava savunma sisteminin bir kısmına da zarar verdi. 

Avustralya da karton drone'ların Rus havaalanına yapılan saldırıda kullanıldığını doğruladı.

UKRAYNA İÇİN ÖZELLEŞTİRİLDİ

Hava kuvvetlerini yakından takip eden Rus yanlısı kanal Fighterbomber ise Avustralya tarafından sağlanan drone'ların ilk kez bu saldırıda kullanıldığını duyurdu.

Bu drone'lar, mumlanmış sert kartonlardan yapılan insansız hava araçları paket halinde teslim ediliyor ve kolayca monte edilebiliyor. 75 mile (120 kilometre) kadar uçabilen karton drone'lar aslında patlayıcı taşımaktan ziyade keşif ve teslimat için üretildi. Ancak şirket Ukrayna'ya gönderilen araçları savaşta kullanılabilmesi için özelleştirdi. 3 kilogram faydalı yüke ve saatte 60 kilometre (saatte 37 mil) seyir hızına sahip drone'ların hafif yapısı sayesinde radardan kaçabileceği öne sürülüyor.

Drone'ların her birinin maliyetinin yaklaşık 3.500 dolar olduğu belirtiliyor. (HABER MERKEZİ)