Ukrayna Büyükelçisi Polonya Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'nin BM'deki açıklaması üzerine Varşova Büyükelçisi Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı. Polonya, Ukrayna'ya artık silah göndermeyeceğini açıkladı.

BMGK oturumunda Ukrayna BM Büyükelçisi Sergіy Kyslytsya ve Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda.
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Polonya, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda yaptığı konuşma sırasında Avrupa Birliği'ne (AB) tahıl sevkiyatına ambargo uygulanmasına ilişkin sözlerini protesto etmek üzere Ukrayna'nın Varşova Büyükelçisini Dışişleri Bakanlığı'na çağırdı. Bakanlığın internet sitesinden konuya ilişkin yapılan açıklamada, Polonya Dışişleri Bakan Yardımcısı Pawel Jablonski'nin, Zelenskiy'nin AB'ye tahıl sevkiyatının engellenmesine ilişkin sözleri üzerine Dışişleri Bakanlığı'na çağrılan Ukrayna Büyükelçisi Vasyl Zvarych'e 'güçlü bir protesto' ilettiği belirtildi.

AA'nın aktardığına göre, "Çok taraflı forumlarda Polonya'ya baskı yapmak ya da uluslararası mahkemelere şikayette bulunmak, iki ülke arasındaki anlaşmazlıkların çözümü için uygun yöntemler değildir" denilen açıklamada, Polonya hükümetinin attığı adımların Polonyalı çiftçilerin çıkarlarını korumayı amaçladığı, ulusal hukuka, AB hukukuna ve uluslararası hukuka uygun olduğu, bu eylemlerin Polonya'ya karşı etkili olmayacağı kaydedildi.

KİEV, DÜNYA TİCARET ÖRGÜTÜ'NE ŞİKAYETTE BULUNDU

Zelenskiy, 19 Eylül'de BM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, "Avrupa'daki bazı dostlarımızın siyasi tiyatroda dayanışmayı nasıl oynadıklarını, tahıldan gerilim filmi yaptıklarını görmek endişe verici" diyerek Macaristan, Polonya ve Slovakya'nın, Ukrayna tarım ürünlerinin ithalatına getirdiği kısıtlamalara göndermede bulunmuştu. AB Komisyonu 15 Eylül'de Ukrayna'dan tahıl ve diğer tarım ürünlerinin tedarikine yönelik ambargoyu uzatmadı. Ardından üç ülke, Ukrayna'dan tahıl ithalatını tek taraflı olarak yasakladıklarını duyurdu. Buna karşılık Kiev, Dünya Ticaret Örgütü'ne şikayette bulundu.

Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, dün yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın Polonya'ya Dünya Ticaret Örgütü nezdinde açtığı davayı kabul etmediklerini belirterek, "Ukraynalı yetkilileri uyarıyorum; eğer çatışmayı bu şekilde tırmandırırlarsa Polonya topraklarına ithalat yasağına daha fazla ürün ekleyeceğiz" diye konuşmuştu.

BAŞBAKAN MORAWİECKİ: ARTIK UKRAYNA'YA SİLAH GÖNDERMİYORUZ

Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, Polonya'nın özel televizyon kanallarından Polsat News'e yaptığı açıklamada, ülkesinin artık Ukrayna'ya silah göndermeyeceğini söyledi. Polonya haber ajansı PAP'a göre, bu açıklama Ukrayna ile ilişkilerin Varşova'nın büyük miktarlardaki Ukrayna tahılına uyguladığı ambargo nedeniyle gerildiği bir dönemde geldi.

Morawiecki, Polonya'nın Rusya'ya karşı kazanılacak zafere yardımcı olduğunu ancak Ukrayna'dan yapılan tahıl ithalatının Polonya pazarını tahribini kabul edemeyeceğini söyledi. Morawiecki, Ukrayna tahılının transit geçişinin süreceğini belirterek "Polonya bu geçişten dolayı herhangi bir maliyete katlanmıyor. Aksine, bundan kazanç sağladığımız söylenebilir" dedi. Polonya'nın Ukrayna'nın güvenliğini kesinlikle riske atmayacağı belirten Morawiecki, "Rzeszow'daki askeri ikmal merkezimiz, Amerikalılar ve NATO ile mutabık kalarak şimdiye kadar yerine getirdiği ve getireceği rolün aynısını yerine getirmektedir" dedi.

Morawiecki, orduya yatırımlar için siparişlerini artırdıklarını dile getirerek "Artık Ukrayna'ya herhangi bir silah göndermiyoruz, çünkü artık kendimizi en modern silahlarla silahlandıracağız" diye konuştu. (DIŞ HABERLER)