Uğur Mumcu'dan Hasan Cemal'e: Sen haberini yazana kadar deden 3 darbe yapardı yahu

Cumhuriyet yazarı Ali Sirmen, Yeşil Sol Parti'den aday gösterilen gazeteci Hasan Cemal'le ilgili anılarını yazdı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gazeteci Hasan Cemal ve Cengiz Çandar Yeşil Sol Parti'den aldıkları milletvekili adaylığı teklifini kabul etti. Cumhuriyet yazarı Ali Sirmen, bu teklifi eleştirdiği yazısında Cumhuriyet gazetesinde yıllardır çalıştığı Hasan Cemal'le ilgili esprili anekdotlar anlattı. Ali Sirmen'in anlattığı anekdotlar şöyle: 

(Hasan Cemal) Genel yayın müdürü olduğu günlerde, Süleyman Demirel’in Ege mitinglerinden birini, gazetenin o zamanki ağır toplarıyla birlikte izlemektedir. Miting bitmiş, herkes haberini, izlenimini, yorumunu yazmış, arabayla İzmir büroya oradan da uçağa gitmeye hazırlanılmakta, fakat bir türlü yola çıkılamamakta, Hasan Cemal’in yazısını bitirmesi beklenmektedir.

Birbiri ardına odaya girenlerin hepsi aynı yanıtı almaktadır.

- Beş dakika daha müsaade!

En sonunda heyete dahil olan ve yazısını çoktan tamamlayan Uğur Mumcu dayanamaz kapıyı açar ve seslenir:

- Haydi Hasan sen bir miting haberini yazana kadar deden (Hasan Cemal İttihatçı Cemal Paşa’nın torunudur) üç darbe yapardı yahu!

Doğan Avcıoğlu’nun yanında yetişen ve özellkle İlhan Selçuk’un tavsiyesiyle gazetenin başına getirilen (Uğur dahil hepimiz bu atamayı desteklemiştik) Hasan’ın yetişmesi için İlhan abi çok emek vermiştir.

Hasan Cemal köşe yazıları yazmaya başladığında, İlhan abi yazı günleri gazeteye gelir, Hasan’ın en üst kattaki odasına kapanırlar ve yazıyı yazarlardı.

Bir gün yazıişlerinde konuşuyoruz, Ergun Balcı’ya sordular:

- Perşembeye ne yazacaksın?

-Bilmiyorum, diye yanıtladı. Eve gidip bakacağım ne ilham gelirse onu yazacağım.

Dayanamadım,

- Erguncuğum sen ilham gelince yazıyorsun. Bazıları İlhan gelmeden yazamıyor da...

***

Bir Ankara gecesinde bir barda tünemişiz, o sırada kapı açılıyor, içeri Müşerref Hekimoğlu giriyor. Hemen biz bardakiler yer açıyoruz. Ben sola kayıyorum, Hasan sağa.


Müşerref Hanım’ın dikkatini çekiyorum:

- Görüyorsunuz Müşerref Hanım ne zaman bir hareketlenme olsa ben sola kayarım, Hasan ise hep sağa.

Hasan Cemal’in genel yayın müdürü seçildiği gün bir ara Nadir Bey ile odasında yalnız kaldık. Nadir Bey sordu:

- İyi oldu değil mi?

- Çok iyi bir seçim oldu Nadir Bey, yalnız ben yine de korkuyorum. Dedesi imparatorluğu batırdı, bu da Cumhuriyet’i batırmasın da...

Korktuğum da az daha başımıza geliyordu. Zor atlattık. Bir hareketlenme oldu, Hasan sağa kaydı, kayarken de çarptı, vazoyu çatlattı...

(HABER MERKEZİ)