Uçak kaçıran hava korsanı, 17 yıl sonra babasının cenazesine katıldı

KKTC'den kalkan uçağı kaçıran ve Antalya'da yakalanan hava korsanı Mehmet Reşat Özlü, cezaevinden 17 yıl sonra babasının cenazesi için çıkarıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden (KKTC) kalkan uçağı kaçıran ve ömür boyu hapis cezasına çarptırılan hava korsanı Mehmet Reşat Özlü, 17 yıl sonra babasının cenazesine katılmak için Erzurum'daki cezaevinden Urfa'ya getirildi.

17 yıldır Erzurum E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda cezasını çeken Mehmet Reşat Özlü, kanser nedeniyle yaşamını yitiren babası Halil Doğan Özlü'nün cenazesine katılmak üzere Urfa'ya getirildi. Elleri kelepçeli Özlü, babasının Akçakale ilçesi Köseören köyündeki cenazesine katıldıktan sonra yeniden cezaevine götürüldü.

Ne olmuştu?

Lefkoşa-İstanbul seferini yapan Atlas Jet'e ait yolcu uçağı, 18 Ağustos 2007'de, Mehmet Reşat Özlü ve Filistinli Mümin Abdülaziz Cuma Telikh tarafından kaçırıldı. Uçağı İran'a kaçırmak isteyen iki korsan, pilotların yakıt ikmali gerektiği gerekçesiyle Antalya'ya inmesinin ardından yakalandı.

El Kaide üyesi olmakla suçlanan iki sanık, "silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleme", "hava ulaşım aracını kaçırma" ve "kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" suçlarından toplam 27.5 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

İtiraz üzerine dosyayı görüşen Yargıtay 9. Ceza Dairesi, 27 Mayıs 2009 günü hava ulaşım aracını kaçırma ve kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçlarından verilen cezayı onadı.

Daire El Kaide’nin "silahlı terör örgütü" statüsünde olduğunu, sanıkların "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs ve silahlı terör örgütü üyeliği" suçlarından yargılanması belirterek, kararı bozdu.

İzmir 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yeniden görülen davada, iki sanığı da "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi. Mahkeme heyeti sanıkların duruşmalardaki "iyi halleri" gerekçesiyle müebbet hapse çevirdi. (HABER MERKEZİ)