UAEK başkanı geliyor: 'Antalya'da nükleer zirve de yapılabilir'

Birleşmiş Milletler'e bağlı Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) Başkanı Rafael Grossi, yarın Antalya'daki Rusya-Ukrayna zirvesine katılacağını açıkladı.

Altı reaktörü ile Avrupa'nın en büyük nükleer santrali olan Zaporijya'nın eğitim binasında çıkan yangın üç saat sonra söndürülmüştü.
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ukrayna krizinde gözler Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Ukraynalı mevkidaşı Dimitri Kuleba arasında Antalya'da yapılacak görüşmeye çevrilmişken, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) Başkanı Rafael Grossi de yarın Türkiye'ye geleceğini açıkladı. Ukrayna'daki Çernobil ve Zaporijya nükleer santrallerinin güvenlik endişesi yarattığı bir dönemde Grossi, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun davetiyle Antalya'ya geleceğini duyurdu.

'NÜKLEER TESİSLER İÇİN ŞU AN HAREKETE GEÇMEMİZ GEREKİYOR'

Grossi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun davetiyle yarın Antalya'ya gideceğim. Oradaki görüşmelerde, Ukrayna'nın nükleer tesislerinin emniyetinin ve güvenliğinin sağlanmasına dair acil mesele konusunda ilerleme kaydetmeyi umuyorum. Şu an harekete geçmemiz gerekiyor!" ifadelerini kullandı. 

İKİ TARAF DA GÖRÜŞMEYE YEŞİL IŞIK YAKMIŞTI

Grossi, geçtiğimiz hafta Zaporijya nükleer santralinin eğitim binasında çıkan yangının ardından, Ukrayna ve Rusya'ya nükleer tesislerde güvenliğin sağlanması konusunda üçlü görüşme çağrısında bulunmuştu. Rusya, Grossi'nin Çernobil'de görüşme çağrısına 'hayır' dese de, böyle bir toplantıya sıcak baktığını duyurmuştu. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile görüşen Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da, Kiev'in bu fikri desteklediğini söylemişti. 

Grossi'nin istediği görüşmenin Antalya'da kimlerle yapılıp yapılmayacağı henüz bilinmiyor.

UAEK başkanının açıklamasından kısa süre önce, Ukrayna hükümeti, Rusya'nın kontrolünde bulunan Çernobil nükleer santralinde elektriğin kesildiği ve radyasyon sızıntısı riskinin bulunduğu konusunda bir uyarı yapmıştı. UAEK santralde şu an böyle bir risk görmediklerini duyurmuş, Rusya ise kesintiden Ukrayna güçlerinin 'provokasyonunu' sorumlu tutmuştu. (DIŞ HABERLER)