UAD'de soykırım davası: 'Almanya'nın savunması zayıf kaldı'

Sahra Wagenknecht Birliği'nden Sevim Dağdelen, "Almanya'nın İsrail'e genel altyapı silahları gönderdiği belirtildi. Ancak altyapı silahları da savaş silahı olarak kullanılabilir" dedi.

Google Haberlere Abone ol

ALMANYA - İsrail'in Gazze'de soykırım yaptığı ve Almanya'nın buna siyasi, mali ve askeri destek sağladığı yönünde Nikaragua'nın açtığı davaya ilişkin politikacılar eleştirilerini dile getirdi. Uluslararası Adalet Divanı'nda (UAD) görülen davada, Almanya dün savunma yapmıştı. 

Almanya'yı temsil eden Dışişleri Bakanlığı Hukuk İşleri Direktörü Tania von Uslar-Gleichen, duruşmadaki sunumunda, İsrail'in güvenliğinin, Almanya'nın dış politikasının temelini teşkil ettiğini söylemişti. Von Uslar-Gleichen, İsrail'e yaptıkları silah ihracatının uluslararası hukuk kurallarına uygun şekilde yapıldığını, silahların ciddi incelemenin ardından ihraç edildiğini savunmuştu.

 

'ALMANYA'NIN SOYKIRIMI ENGELLEME YÜKÜMLÜĞÜ VAR'

Sahra Wagenknecht Birliği (SWB) partisinden Federal Meclis için UAD'de görülen davayı izleyen Sevim Dağdelen, Almanya'nın savunmasının bazı konularda zayıf kaldığını söyledi. Berliner Zeitung gazetesine konuşan Dağdelen, şu ifadeleri kullandı: 

“Almanya'nın gerekçelerinden biri, Gazze'de İsrail'in soykırım yaptığı yönünde bir tespitin olmadığı oldu. Soykırım davası için önce soykırımın tespit edilmesi gerektiğini ifade etti. Oysa, uluslararası hukuka göre Almanya'nın olası soykırımı engelleme yükümlülüğü var. İkinci bir gerekçe olarak, Almanya'nın İsrail'e genel altyapı silah araçları gönderdiği, savaş silahları göndermediği belirtildi. Oysa altyapı silahları da savaş silahı olarak kullanılabilir.”

Dağdelen, Almanya'nın İsrail'in insani uluslararası hukuku ihlal ettiğini inkar etmediğini ancak Nikaragua'nın bu konuda kanıtlarının zayıf olduğu savunması yaptığını söyledi. Dağdelen, bu noktayı da Almanya'nın savunmasında 'zayıf bir halka' olarak niteledi.

'DAVALAR BİZİ İSRAİL'E YARDIMDAN ALIKOYAMAZ'

Ana muhalefet Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Başkanı Friedrich Merz, Almanya'nın İsrail'i silah yardımının sürmesinden yana görüş bildirdi. İsrail Meclis Başkanı Amir Ochana ile Berlin'de görüşmenin ardından açıklama yapan Merz, “Davalar, bizi İsrail'e yardımdam alıkoymamalı” dedi. Bununla birlikte İsrail'in Gazze'ye daha çok insani yardıma izin vermesi gerektiğini söyledi.

RTL Televizyonu'na konuşan Sosyal Demokrat Parti'den (SPD) Federal Meclis Dışilişkiler Komisyonu Başkanı Michael Roth, Nikaragua'nın soykırım davasının tümüyle dayanaksız olduğunu söyledi. Roth, “Nikaragua, suçsuz insanların sırtından popülizm yapıyor” dedi. 

'İSRAİL, HAMAS İLE SİVİLLERİ AYIRMALI'

Yeşiller Partili Federal Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ise Almanya'nın uluslararası hukuka bağlı olduğunu savundu. Bu bağlılığın, İsrail'in kendini savunma hakkı ve Filistin halkına destek yükümlülüğü gerektirdiğini belirtti. Savaşın başından beri Filistin halkına insani yardım yaptıklarını ve bunu sürekli artırdıklarını söyleyen Baerbock, İsrail'den de Hamas ile sivil halk arasında ayrım yapmasını istedi.