Tuvalet süsü olarak kullanılan vazo tarihi eser çıktı

İngiltere'de bir evin tuvaletinde kapı çarpmasın diye kullanılan vazonun 1368-1644 yılları arasında Çin'e hüküm sürmüş Ming Hanedanı döneminden kaldığı ortaya çıktı.

Fotoğraf: BBC
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiltere’de bir evin ikinci tuvaletinde kapı çarpmasın diye kullanılan ve 8,5 sterline satın alınan bir vazo, çıkarıldığı müzayede 3 bin 400 sterline alıcı buldu. Vazo, 1368-1644 yılları arasında Çin'e hakim olmuş Ming Hanedanı ile ilişkilendiriliyor.

Amanda Lawler, vazoyu Essex’te bir ikinci el dükkanından aldıklarını, kızına evinin ikinci banyosu için bir süs eşyası alma görevi verdiğini ve vazonun evlerine böyle ulaştığını anlattı. Lawler, vazonun fotoğrafını atan kızına pazarlık yapması mesajını yazdığını da söyledi.

'TAM OLARAK "BENİM BİRAZ OTURMAM GEREK' DENEN ANLARDANDI'

Antika vazo, Lawler’ların evinde uzun bir süreyi evin ikinci banyosunda geçirdi. Amanda Lawler, bir gün sosyal medyada dolaşırken ‘tıpatıp’ benzer bir vazonun 10 bin sterline kadar alıcı bulabileceğini gördü. O vazoya, antika ürünlerin müzayede yolculuğunu içeren BBC programında değer biçilmişti. Lawler, o günü, “Fotoğrafa baktım ve ‘bu bizim vazoya çok benziyor’ diye düşündüm” sözleriyle anlattı. Sonrasında bir uzmanla konuştuğunu ve tuvalet vazosunun değerini öğrendiğini belirten Lawler, “Tam olarak, ‘Benim biraz oturmam gerekiyor’ diye tarif edeceğimiz anlardan biriydi” ifadelerini kullandı.

8,5 STERLİNE ALINDI, 3 BİN 400 STERLİNE SATILDI

Televizyon programındaki vazo ile Lawler ailesinin vazosunun eş olma ihtimali de var. Lawler, BBC programında gördüğü vazonun da benzer bir fiyata ikinci el dükkanından alındığını söylüyor. 3 ila 4 bin sterlin arasında değer biçilerek müzayedeye çıkarılan Lawler’ların vazosu 3 bin 400 sterline ismi açıklanmayan bir kişi tarafından satın alındı. Amanda Lawler, ikinci el dükkanında vazoyu keşfettiği için kazanılan paranın büyük bir kısmını kızına vereceğini söyledi. (BBC Türkçe)