Tutuklu Rus muhalif Navalni: Deli çarımızın savaşına karşı barış için savaşalım

Rusya'da tutuklu muhalif Navalni, Ukrayna kriziyle ilgili yeni açıklama yaptı. Navalni, Sovyetler Birliği döneminin 'barış için savaş' vurgusuna yer verdiği açıklamasında, Putin'e de 'deli çar' dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya'da Batı destekli muhalefet lideri Aleksey Navalni, cezaevinden yaptığı açıklamalarda Ukrayna'ya dönük saldırılara tepki gösterirken Rusya lideri Vladimir Putin'le ilgili de "deli çar" ifadelerini kullandı. 

Geçen yıldan bu yana tutuklu bulunan Navalni'nin sosyal medya hesabından Ukrayna gelişmeleriyle ilgili yaptığı son açıklamaya yer verildi. Açıklamada, Navalni'nin "Rusya halkının önemli bir kısmınının Ukrayna'yla savaşı desteklemediği" yönündeki görüşleri paylaşıldı.

Açıklamaya göre, uluslararası kamuoyunun Rusya'daki savaş karşıtı protestolara yeterli destek vermediğini savunan Navalni, ülkedeki protestoları büyütme çağrısı yaptı. Tutuklu Rus muhalif, "Tek bir gün daha bekleyemeyiz. Nerede olursanız olun. Rusya'da, Belarus'ta veya gezegenin herhangi bir yerinde. Her gün kentlerinizin ana meydanına çıkın" ifadelerini kullandı. 

'SOKAKLARA ÇIKIP BARIŞ İÇİN SAVAŞIN'

Rusya'nın bir "barış ulusu" olmak istediğini savunan Navalni, açıklamasında "En azından korkmuş sessiz insanların bir ulusu olmayalım. Apaçık deli çarımız tarafından Ukrayna'ya karşı yürütülen saldırgan savaşı fark etmemiş gibi davranan korkaklardan olmayalım" dedi. Navalni, "SSCB'liyim. Orada doğdum. Ve oradaki -çocukluğumdan beri- ana tabir 'barış için savaş' idi. Herkesi sokaklara çıkıp barış için savaşmaya çağırıyorum. Putin, Rusya değil" ifadelerine yer verdi. 

Moskova yönetimine karşı Batı ülkelerinin destek verdiği ünlü muhalif, geçen yıl Almanya dönüşü uçakta zehirlenmesiyle gündeme gelmiş ve söz konusu olay, dünya basınında geniş yer bulurken farklı ülke yönetimlerinden tepki gelmişti. Navalni ise ülkede tedavisinin ardından eski bir hapis cezası kararının ertelenmesi gerekçe gösterilerek tutuklanmıştı.

IRKÇI VE AYRIMCI HAKARETLERİYLE HATIRLANIYOR

Putin yönetimine karşı Moskova'da düzenlediği protestolarla ünlenen Navalni, ırkçı ve göçmen karşıtı açıklamalarıyla da hatırlanan bir isim. Tutuklanmadan önce yayınladığı videolarda Rus milliyetçiliği propagandası yapmış, Kafkas halkları için "böceklerle özdeş ve öldürülmeliler" demiş, göçmen işçilerle ilgili ise "dişleri çürük grup" ifadelerİ kullanmıştı. (DIŞ HABERLER)

Etiketler navalni rusya ukrayna