Türkiye'ye yatırımcı ziyareti: 'Seçimi 2'nci turda Kılıçdaroğlu alır'

Türkiye'ye yapılan yatırımcı ziyaretlerinin ardından Uluslararası Finans Enstitüsü'nün yayınladığı ziyaret notlarında seçimi kim kazanırsa kazansın ekonomik zorluk yaşayacağı belirtildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye'de 14 Mayıs'ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve meclis seçimleri yaklaşırken, seçim sonuçlarına ilişkin tahminler ve ekonomi gibi çeşitli alanlar üzerindeki olası etkilerine ilişkin öngörüler yerel ve uluslararası uzman ve kurumlarca değerlendirilmeye devam ediyor. 

Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) de Türkiye'ye yapılan yatırımcı ziyaretlerinin ardından seçim sonrasına ilişkin tahmin ve öngörülerini paylaştığı bir belge yayınladı. IIF Avrupa Araştırmaları Direktörü Uğraş Ülkü imzasıyla hazırlanan belgede, Cumhurbaşkanlığı seçimlerini ikinci turda Millet İttifakı'nın adayı Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun kazanmasının beklendiği ifade edildi. 

'KILIÇDAROĞLU'NUN SEÇİMİ 2'NCİ TURDA KAZANMASI BEKLENİYOR'

'Avrupa, Orta Doğu ve Afrika (CEEMEA) Görüşleri' başlıklı belgede, Kılıçdaroğlu'nun Cumhurbaşkanlığı adaylığına ilişkin olarak, "Hata payı, böyle bir tahmine yalnızca orta seviyede güvenilmesi gerektiğine işaret etse de Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanlığı seçimlerini 28 Mayıs’ta yapılacak ikinci turda kazanması bekleniyor" denildi. 

Ankara ve İstanbul'da kamu ve özel sektör kurumlarına yapılan yatırımcı ziyaretlerinden ve bu kurumlarda gerçekleştirilen görüşmelerden izlenim ve çıkarımların paylaşıldığı belgede, seçimi hangi adayın kazandığından bağımsız olarak, "Bir sonraki hükümet, ciddi zorluklarla karşı karşıya kalacak. Bu durum, ortodoks ekonomi politikalarını gerektirse de bu, söz konusu politikaları beraberinde getirmeyebilir" değerlendirmesi yer aldı. 

'POLİTİKA FAİZİ ARTACAK, DOLAR YÜKSELECEK'

Söz konusu ciddi ekonomik zorluklar karşısında 'mevcut ortodoks olmayan politika karışımını' sürdürmenin yetkililer için zor olacağı değerlendirmesinin yapıldığı belgede, "Seçim sonrası para politikasında gerçekleşmesi beklenen normalleşmenin bir parçası olarak pek çok yerli analist yüzde 8,5 olan politika faizinin, haziran başında yüzde 25-30 bandındaki ağırlıklı ortalama mevduat faiz oranlarına doğru yaklaşmasını bekliyor" denildi. 

Muhalefet ittifakının seçimi kazanması durumunda 'serbest döviz rejimine dönüş olmasının' beklendiğini, bunun da nihayetinde TL'nin aşırı değerlenmesinde düzeltici etki yapması gerektiğini kaydeden Enstitü, yerel analistlerin çoğunun seçimlerden sonra TL/Dolar paritesinin 25 bandında yeni bir dengeye oturmasını beklediğini aktardı. 

'VERİ MUAFİYETLERİ, POPÜLİST SEÇİM ÖNCESİ HARCAMALARI...'

IIF belgesinde paylaşılan gözlem ve izlenimlere göre, Türkiye'de tahvil getirileri normalleşmeden, dolayısıyla bunlar seçimlerden sonra enflasyon beklentileri ile daha iyi uyumlanmadan önce yerleşik olmayan portfolyo yatırımcılarının TL cinsinden devlet tahvillerine yatırım yapmaktan geri duracağı konusunda bir görüş birliği var.

Mali görünüm konusuna da değinilen belgede, mali açığın bu yıl ciddi oranda büyüyeceği öngörüsünde bulunuldu. 2022'de enflasyonda yaşanan ciddi artış ve hükümet borçlarında yaşanan düşüşe atıfta bulunulan belgede, 'depremlerle bağlantılı para transferleri ile yatırım teşviki olarak sağlanan geçici vergi muafiyetlerine, kamu sektöründeki ücret artışları ve EYT düzenlemesi gibi seçim öncesi popülist harcamaların eşlik ettiği' hatırlatıldı.

Bu bağlamda, Türkiye'deki mali açığın 2023 yılında gayri safi yurt içi hasılanın (GSYİH) yüzde 6'sı seviyesinde yükselmesinin beklendiği kaydedildi. (DIŞ HABERLER)