Türkiye'nin ormanları yanıyor: Beykoz, Ödemiş, Kınık, Kütahya...

Hava sıcaklarındaki artış, alınmayan önlemler ve ihmal Türkiye'nin ormanlarına mal oluyor. Beykoz, Kütahya, Kınık ve Ödemiş'te başlayan orman yangınlarına müdahale ediliyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte ormanlık alanlarda çıkan yangın sayısı da artmaya başladı. İstanbul Beykoz'da öğle saatlerinde Anadolu Feneri ile Poyrazköy'de 2 farklı bölgede ormanlık alanda yangın çıktı. 

Yangınlara müdahale için çok sayıda itfaiye ekibi sevk edildi. Havadan da destek istendi.  

İSTANBUL VALİLİĞİ'NDEN AÇIKLAMA 

İstanbul Valiliği, Beykoz'da çıkan orman yangını ile ilgili yazılı açıklama yaptı. Valilikten yapılan açıklamada, "26 Temmuz 2023 tarihinde saat 15.44'te Beykoz ilçesi Poyrazköy ve Anadolu Feneri bölgesinde orman yangını ihbarı yapılmış olup, orman bölge müdürlüğü, AFAD ve itfaiye ekipleri ivedilikle yangına müdahale etmiştir. Rüzgarın etkisiyle büyüyen yangına itfaiye 20 araç, 54 personel, Orman Bölge Müdürlüğü 17 arazöz, 1 helikopter, 60 personel, AFAD 2 araç, 6 personel, Emniyet 10 TOMA, emniyet ve asayiş ekipleri; Sahil güvenlik 1 Sahil Güvenlik Botu, İl Sağlık Müdürlüğü; 2 ambulans 6 personel ayrıca Beykoz, Sultanbeyli Belediyelerine ait 5 su tankı ile müdahale etmektedir. Yangın şu ana kadar 10 hektarlık bir alanda etkili olmuştur" denildi. 

Beykoz

KONTROL ALTINA ALINDI

Beykoz'daki yangınlara karadan ve havadan yapılan müdahalede 50 araç ve 120 personel görev aldı. Yangının yerleşim yerlerine sıçramaması için büyük çaba sarf edildi. Ekiplerin yaklaşık 3 saat süren çalışmasının ardından yangın kontrol altına alındı. Yangında 10 hektarlık alan zarar gördü.

KÜTAHYA'DA KÖYLERİN TAHLİYESİ İÇİN ANONS YAPILDI

Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinde Gevrekler köyü bölgesindeki ormanda saat 15.00 sıralarında çıktı. 112 Acil Çağrı Merkezi’ne yapılan ihbar sonrası bölgeye çok sayıda itfaiye ve Orman İşletme Müdürlüğü ekibi sevk edildi.

Ekipler, 7 farklı noktada devam eden yangına müdahale ederken, alevler rüzgarın da etkisiyle kısa sürede büyüyerek, yerleşim yerlerini tehdit etmeye başladı. Aydınlar Köyü tahliye edilirken, Erikli Köyü’nde de tahliye çalışmaları sürüyor. Yangına müdahale eden Orman İşletme Müdürlüğü personellerinden biri dumandan etkilenirken, 2 kişi yaralandı. Yangına, 21 arazöz, 8 su ikmal aracı, 8 dozer ile çevre il ve ilçelerden de bölgeye sevk edilen 11 belediyenin itfaiye aracı, su tankeri ve 5 yer ekibi olmak üzere 220 personelle müdahale sürüyor.

Öte yandan bölgeye sevk edilen bir yangın söndürme helikopteri de saat 18.00 itibarıyla havadan müdahaleye başladı.   

İSTANBUL'DAN İSTENEN HELİKOPTER BEYKOZ YANGINI İÇİN GERİ DÖNDÜ

İstanbul'dan istenen helikopterin ise Beykoz’da çıkan yangın nedeniyle geri döndüğü ve alevlere şu an sadece karadan müdahale edildiği öğrenildi

KINIK: 3 MAHALLE BOŞALTILIYOR

İzmir'in Kınık ilçesi İbrahimağa Mahallesi'nde, saat 14.13'te, henüz belirlenemeyen bir nedenle çıkan ormanda yangınına müdahale sürüyor. Yangını görenlerin ihbarıyla İzmir Orman Bölge Müdürlüğü'ne ait 2 uçak, 5 helikopter, 20 arazöz 5 su ikmal aracı ve 3 dozer ile söndürme çalışması başlatıldı.

Kınık Belediye Başkanı Sadık Doğruer, yangın bölgesine yakın olan Karatekeli, Balaban ve Çiftlik mahallelerinin tedbir amaçlı tahliye edilmesine başlandığını belirterek, "Umarım ekiplerimizin özverisiyle yangın kısa sürede kontrol altına alınır" dedi.

ÖDEMİŞ'TE YANGIN

İzmir'in Ödemiş ilçesinde Küçükkavulcuk Mahallesi’ndeki ormanlık alanda ise saat 13.56'da başlayan yangına İzmir Orman Bölge Müdürlüğü'ne ait 2 uçak, 4 helikopter, 15 arazöz, 4 su ikmal aracı ve 2 dozer ile müdahale ediliyor.

AFYON'DA 40 DÖNÜM ALAN YANDI

Afyon'da kent merkezindeki Hıdırlık mesire alanının dağlık kısmında yer alan ormanda çıkan yangın ise 1,5 saat sonra kontrol altına alındı. Arazözler, itfaiye araçları ve çok sayıda personelle müdahale edilen yangında 40 dönüme yakın alan zarar gördü. (HABER MERKEZİ)