Türkiye'nin KKTC'de yapacağı hastane arazisinde devir tartışmaları

Türkiye'nin KKTC'de inşa edeceği hastane arazisinin T.C. Lefkoşa Büyükelçiliği’ne, daha sonra ihaleyi kazanan gruba devredildiği belirtildi.

Google Haberlere Abone ol

LEFKOŞA - Türkiye, Kıbrıs’ın kuzeyine 500 yataklı bir hastane kuruyor. Korona virüsü salgınının sağlık sisteminde yarattığı sorunlarla karşı karşıya olan KKTC, Türkiye tarafından inşa edilecek hastaneyi dört gözle beklerken, inşa sürecinde yaşanan gelişmeler Kıbrıs Türk toplumunda tartışmaları beraberinde getirdi.

Lefkoşa’nın Kızılbaş bölgesinde Türkiye’nin inşa edeceği 500 yataklı yeni hastanenin arazisinin geçtiğimiz haftalarda T.C. Lefkoşa Büyükelçiliği’ne devri, Kıbrıs Türk muhalefetinin tepkisini çekti. Başbakan Ersan Saner, arazi devrinin 'bir buçuk ay önce' yapıldığını açıklarken, devir işleminin içeriğine ilişkin detay vermedi. Arazinin zemin çalışmalarının da yapıldığını söyleyen Saner, hedefin 15 Kasım’da temelin atılması olduğunu belirtti.

'HÜKÜMETİN DEVİR YETKİSİ YOK'

Konuyu bugün gündeme taşıyan Kıbrıs’ta yayın yapan Yeni Düzen gazetesi, hastanenin inşa edileceği arazinin 1 Nisan 2021 tarihinde yapılan bir teslim tutanağı ile ilkin KKTC Sağlık Bakanlığınca T.C. Sağlık Bakanlığı adına T.C. Lefkoşa Büyükelçiliği’ne, sonrasındaysa ihaleyi kazanan gruba devredildiğini bilgisini paylaşıyor.

Arazinin mülkiyetinin mi devredildiği, yoksa yer teslimi mi yapıldığı henüz netlik kazanmış değil. Kuzey Kıbrıslı kaynaklar, KKTC hükümetinin devir yetkisi olmadığı konusunda ısrarcı. KKTC İçişleri Bakanlığı ise bugüne dek konuyu aydınlatmadı. Bu durumla beraber Kıbrıs’ın kuzeyinde “Türkiye artık Kıbrıslı Türkleri ilgilendiren tüm konularda tek söz sahibi makam” yorumları gündeme taşındı. 

'EMSALİ YOK'

Yeni Düzen’e son gelişme hakkında konuşan eski sağlık bakanı Mustafa Arabacıoğlu, “Böyle bir kararın dünyada emsali var mı?” sorusunu sorarken, KKTC’nin eski içişleri bakanı Ayşegül Baybars, gerçekleşen arazi devriyle ilgili mülkiyet mi yoksa yer teslimi mi yapılmış olduğu hakkında bir açıklamanın yapılmadığını belirtti. Baybars, 500 yataklı hastanenin hangi modelle yapılacağının, işletme şartlarının önemli olduğunu kaydederek, “Mülkiyetse devir olmamalı. Umuyoruz ki yap işlet modeli bir durumdur” yorumunda bulundu. 

ERDOĞAN'IN MÜJDELEDİĞİ ŞEHİR HASTANESİ

Türkiye’nin inşa edeceği yeni hastaneyle ilgili olarak Kıbrıs’ı 15 Kasım 2020’de ziyaret eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Yeni bir sözümüz daha var, proje ihalesi vesaire tamam, 500 yataklı bir hastaneyi daha inşallah Kuzey Kıbrıs’ımıza kazandıracağız. Modern mimari anlayışıyla tasarlanmış ve tek, iki kişilik hasta yatak odalarıyla her türlü tanı ve tedavi birimlerini bünyesinde barındıracak bu yatırıma inşallah yer tesliminden hemen sonra başlayacağız. Böylece Kıbrıs Türkü’ne ve yurt dışından gelen misafirlere ülkemizdeki şehir hastaneleri standardında hizmet alabilecekleri muhteşem bir sağlık tesisini kazandırmış olacağız” açıklamasında bulunmuştu.

Basına yansıyan son bilgilere göre Lefkoşa’nın yeni hastanesi nitelikli hasta odalarıyla, modern ameliyathaneleri ve laboratuvarlarıyla; son teknoloji MR, tomografi, CT anjiyo, Pet-CT, dijital röntgen ve benzeri görüntüleme sistemleriyle hizmet verecek.

Etiketler KKTC hastane lefkoşa