Türkiye'de yaşayan Ukraynalılar konuştu: Endişeliyiz, savaşı durdurun

Rusya-Ukrayna krizi Türkiye'deki Ukrayna vatandaşları için tepki nedeni. Ülkelerindeki aileleri ve arkadaşları için kaygılarını dile getiren Ukraynalılar, Avrupa'ya da "Savaşı durdurun" çağrısı yaptı

Ukraynalılar İstanbul ve İzmir'de eylemler düzenledi
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye'de yaşayan Ukraynalılar, Rusya'nın ülkelerindeki askeri harekatından tedirgin. Rusya'nın İstanbul Başkonsolosluğu yakınlarında ve İzmir'de Saat Kulesi önünde bugün eylem yapan Ukrayna vatandaşları, Moskova'ya Ukrayna'dan geri çekilmesi çağrısında bulundu.

Ukraynalılara yaşanan gelişmelerle ilgili görüş ve duygularını sorduk:

'AİLEM 'EVİMİZİ TERK ETMEYİZ' DİYOR'

Uzun süredir İzmir'de yaşayan Elena, Ukrayna'da yaşananlar nedeniyle çok kaygılı olduğunu belirti. "Rusya'nın Ukrayna'ya girmesini beklemiyorduk, Putin'in en fazla bağırıp çağırıp tehditlerle kalacağını sandık, şaşkınız" diyen Elena, Ukrayna'daki ailesi için de endişeli.

Belarus sınırına 120 kilometre uzaklıktaki Çernigiv'de yaşayan babası ve kardeşleriyle bu sabah görüştüğünü söyleyen Elena, kentte herhangi bir askeri hareketlilik olmasa da halkın olası bir taarruza hazırlandığını söyledi. Elena şöyle devam etti: "Ailem de diğer Ukraynalılar gibi sabah 5'te siren sesleriyle uyandığını söyledi. Savaş şu an doğuda ancak askeri tesisler bombalanıyor, silahlı çatışmalar yaşanıyor endişelenmemek mümkün değil. Orada herkes bir şekilde savaşa hazırlanıyor, evlerini sevdiklerini korumaya çalışıyor." 

Ailesine Türkiye'ye gelmelerini teklif ettiğini ancak "Evimizi bırakmak istemiyoruz" yanıtı aldığını söyleyen Elena, "Rusya bugün Ukrayna'ya saldırdıysa yarın her yere saldırabilir. Avrupa'da artık bir savaş başladı, bu üçüncü dünya savaşına kadar gider. Türkiye'nin Rusya'ya dikkat etmesini istiyoruz" dedi.

'RUSLAR VE UKRAYNALILAR İKİ KARDEŞ HALK'

Antalya'da yaşayan Ukrayna vatandaşı Lale ise "Çocukluğumun geçtiği bölgelerin bugün bir savaşa sürüklenmesi çok üzücü" diyerek duygularını paylaştı. Başkent Kiev'deki arkadaşları ile görüştüğünü ve herkesin savaşa hazırlık yaptığını belirten Lale, şöyle konuştu: "Biz buradayken yakınlarımızın savaşın ortasında olması bizim için çok şey ifade ediyor. Ukraynalılar ve Ruslar iki kardeş halk. Sovyetler Birliği'nde tek bir çatı altındaydık hepimiz, iki devletin bugün birbirlerine destek çıkacaklarına savaştıklarını görmek ve hiçbir şey yapamadan izlemek çok üzücü." 

'HALK ERZAK DEPOLUYOR, SIĞINAKLAR HAZIRLIYOR'

Kiev'de olağanüstü hal olduğunu, sivillerin evlerinde sığınak hazırladığını ve gençlerin zorla askere alındığını söyleyen Lale, kentte yaşanan duruma ilişkin edindiği bilgileri şöyle paylaştı: "Sivillere şu an bir saldırı yok ancak özellikle Kiev'de herkes panik halinde. Kurum binaları ve temel ihtiyaçların karşılanabileceği dükkanlar dışında bugün işyerleri kepenk açmadı. Benzin istasyonları, ATM'lerde yüzlerce kişinin yer aldığı kuyruklar oluşmuş durumda. Marketlerde ürün bulamıyorlar çünkü halk evlerine erzak depoluyor. Evlerin bodrum katlarını sığınak için hazırladıklarını anlattı kentteki arkadaşlarım. Yazlıkları olanlar ise Kiev'den gidiyor, daha köy gibi işlek olmayan yerlere kaçıyorlar. Ayrıca kentte bazı erkek gençlerin yolda güvenlik görevlileri tarafından çevrilip zorla askeri alındığı bilgisi verildi. Ukrayna ordusu nüfus yapısı itibariyle çok zayıf, bu nedenle 18-65 yaş arası erkeklerin askere alınması için ülkeden ayrılmalarına izin verilmediği de belirtildi."

'SAVAŞA KARŞI SESİMİZİ YÜKSELTMELİYİZ'

İstanbul'da yaşayan Loretta da Ukrayna'daki arkadaşlarıyla iletişim halinde olduklarını belirtti. Kiev ve Mariupol kentlerinden askeri hareketlilik görüntüleri geldiğini ve kaygılı olduklarını dile getiren Loretta, "Bu bir savaş. Ukrayna kendini savunmalı, halkının güvenliğini sağlamalı" dedi. Loretta, Türkiye'de yaşayan Ukraynalılar olarak uluslararası topluma da şu çağrıyı yaptıklarını kaydetti: "Yalnızca Ukrayna değil Avrupa'nın güvenliği tehlikede. Uluslararası kamuoyu savaşa karşı sesini yükseltmeli." 

İzmir'de yaşayan Vita da kentte yapılan basın açıklamasına katılan Ukraynalılar arasında yer aldı. Vita, Ukrayna hükümetinin yurttaşların güvenliğini sağlaması için Türkiye'nin de destek olması gerektiğini savundu. Vita da diğer Ukrayna vatandaşları gibi şu çağrıyı yaptı: "Putin, Ukrayna'dan elini çekmeli. Savaş durdurulmalı."

SOSYAL MEDYADA ÇAĞRI

Türkiye'de yaşayan Ukraynalılar aynı zamanda sosyal medyadan da Rusya'nın durdurulması yönünde çağrı yapıyor. O isimlerden biri olan Ferielana da Instagram hesabından şu paylaşımı yaptı:

 
 
 
 
 
Bu gönderiyi Instagram'da gör
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Elena Özbek (@ferielena)'in paylaştığı bir gönderi

(DIŞ HABERLER)

 

 

 

Etiketler rusya ukrayna