Türkiye'de yaşayan Ukraynalılar destek bekliyor: Bu zor günümüzde bizi yalnız bırakmayın

Ukrayna'da yaşayan aileleri, sevdikleri için endişeli olan Türkiye'deki Ukraynalılar, yıllardır burada yaşamalarına rağmen bugün destek göremediklerini söylüyor: Savaş istemiyoruz, dayanışma istiyoruz

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye'de yaşayan Ukraynalılar Rusya'nın İstanbul Başkonsolosluğu önünde eylemlerini sürdürürken aynı zamanda Türkiye halkından dayanışma beklediklerini dile getiriyor. Görüştüğümüz Ukraynalılar, ülkelerindeki aileleri için çok endişeli olduklarını belirterek Türkiye'den destek göremediğini ifade ediyor. Rusya halkıyla kardeş halklar olduklarını söyleyen Ukrayna vatandaşları, "Savaş istemiyoruz" diyor.

'AİLEMİZLE YETERLİ İLETİŞİM KURAMIYORUZ'

25 yıldır Türkiye'de yaşayan Ukrayna vatandaşı doktor Aleyna, ailesinin Harkov'da çok zor durumda olduğunu belirtti, Türkiye'den destek beklediklerini söyledi. Aleyna, duygularını şöyle paylaştı: "İki gündür hiç uyumadım. Ailem Harkov'da, orada internet erişimi şu an çok kötü olduğu için zor iletişim kuruyoruz. Ailemizden hiç haber alamazsak ne yapacağız burada? Biz gidemiyoruz hava uçuşları kapatılıyor, onlar da gelemiyor. Ne yapalım, yürüyerek mi gidelim? Buradaki tüm Ukraynalılar benzer durumda. Herkes sevdiklerinin iyi olduğunu bilmek istiyor."

'HARKOV'DA HALK SIĞINAKLARDA BEKLİYOR'

Harkov'da halkın panik içinde olduğunu belirten Aleyna, "Annem Harkov'da kentten uzak bir yerde, bahçeli bir evde yaşıyor. Çatışma, bomba seslerinin evinin camlarını sarstığını, komşularının da panik içinde olduğunu anlattı, her an ne olacağının belli olmadığını söyledi. Gece bomba sesleri altında korku içinde uyuyamıyorlar. Bölge halkı, Harkov kent merkezinden kaçanlara kapılarını açmışlar orada herkes dayanışma içinde. Okulların sığınaklarına, metrolara inen var, yanına erzak alıp yerin 150 metre altında bekleyen var korkudan" dedi.

'RUSYA HALKININ DA ÖLMESİNİ İSTEMİYORUZ'

Aleyna, savaşa olan tepkisini ise şu sözlerle dile getirdi: "Birileri savaş istiyor diye bu insanların suçu ne? Çoluk çocuk savaşa gönderiliyor, 18-19 yaşında çocuklar bunlar eline hiç silah almamış askeri eğitimi olmayan gençler, yazık günah. Rusya halkı da savaş istemiyor. Biz kardeş halklarız yıllarca Sovyetler Birliği yönetimi altında beraber yaşadık. Rusya bugün işgal edilse yine savaşa hayır deriz, hiçbir halkın ölmesini istemeyiz."

'TÜRKİYE BU ZOR GÜNÜMÜZDE YANIMIZDA OLMALI'

Türkiye halkından destek beklediklerini de belirten Ukraynalı Aleyna, şu çağrıyı yaptı: "25 yıldır Türkiye'de yaşıyorum, burası benim de ülkem. Ukrayna vatandaşı olarak Türkiye'nin zor zamanlarında hep yanında oldum, biz de bugün dayanışma görmeyi bekliyoruz. Türkiye'de yaşayan Ukraynalılar olarak eylemler düzenleniyor, buranın vatandaşları destek vermiyor. Türkiye'den destek bekliyoruz, bu zor günümüzde bizi yalnız bırakmayın, yanımızda olun."

'KIRIM'DA DA DURUM KÖTÜ, BU BİZİM SAVAŞIMIZ DEĞİL'

İstanbul'da yaşayan Ukrayna vatandaşı tercüman Liliya da benzer kaygılar dile getirdi. Liliya, ailesinin Kırım yakınlarında olduğunu belirterek, şu sözlerle duygularını paylaştı: "Annem, oğlum, torunum hepsi Kırım'a yakın bir yerde yaşıyor ve orada da durum kötü, yakınlarda çatışmalar olduğu için panik içindeler. Siren sesleri çalınca sığınağa inip saatlerce bekliyorlar, korku içinde her an ne olacak diye bekliyorlar. Telefon internet orada zor çekiyor, ailemin ne durumda olduğunu tam olarak öğrenemiyorum. Kimin ne hakkı var, kendi haline yaşayan insanlara bunu yaşatmaya? Bu acımasızlığa dünyanın ayağa kalkması lazım. Bu bizim savaşımız değil, sesimiz duyulsun." (DIŞ HABERLER)

Etiketler ukrayna rusya