Türkiye’de doğal afetler artıyor: Acil eylem planı şart

İçişleri Bakanlığı verileri, son yıllarda iklim felaketlerinde artış yaşandığını gösteriyor. Uzmanlara göre doğal afetler sıklaşacak, acil eylem planının hayata geçirilmesi şart. 

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Türkiye, son yıllarda sık sık orman yangınları, sel, fırtına ve hortum gibi iklim felaketlerine sahne oluyor.  Geçtiğimiz yıl ülkenin güneyinde 28 Temmuz’da başlayan yangınlarda 124 bin hektarlık orman alanı yok olmuş, yine geçen yaz Karadeniz ve doğu illerinde, bu yıl da Ankara’da yaşanan sel felaketleri hayatı felç etmişti. 

DOĞAL AFETLER MECLİS GÜNDEMİNDE

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, yıllara göre giderek artan deprem, sel, yangın gibi doğal afetleri ve akabinde oluşan maddi hasar tutarını Meclis gündemine taşıdı. 2018-2022 yılları arasında Türkiye genelinde ne kadar doğal afet meydana geldiğini İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya soran Tanrıkulu, doğal afetler sonucu vatandaşa yapılan yardım tutarının da paylaşılmasını istedi. 

4 BUÇUK YILDA YAKLAŞIK 5 BİN HEYELAN MEYDANA GELDİ 

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yıllara göre açıkladığı deprem, sel, taşkın, heyelan gibi doğal afet verileri son yıllarda artış gösteren bir seyir izliyor. 

Nitekim Türkiye’de 2018 yılında bin 215 heyelan yaşanırken bu sayı 2019 yılına gelindiğinde 245 olarak kayıtlara geçti. 2020 yılında yeniden artış eğilimi gösteren heyelan sayısı bu kez de istatistiklere bin 7 olarak yansıdı. 2021 yılından 2022’in ocak ayına kadarki sürede ise ülkede bin 922 heyelan meydana geldi. Bu veriler son 4 buçuk yılda 4 bin 389 heyelan yaşandığını gösteriyor. 

SEL, SU BASKINI VE ÇIĞ VERİLERİ NE DURUMDA? 

Türkiye’de yaşanan sel, su baskını ve taşkınlara ilişkin son dört buçuk yılın verilerini açıklayan Bakan Soylu’ya göre 2018 yılında 592, 2019 yılında 499, 2020 yılında 249, 2021 yılından 2022’in ocak ayına kadarki sürede ise 597 sel, su baskını ve taşkın meydana geldi. 

Yine Bakanlığın verilerine göre ülkede 2018 yılında 3, 2019 yılında 10, 2020 yılında 16, 2021 yılından 2022’in ocak ayına kadar 3 çığ afeti yaşandı. Peki, Türkiye'de iklim felaketlerinin sıklığının artmasının altında hangi nedenler yatıyor? 

‘DOĞAL AFETLERLERDE ARTIŞ YAŞANIYOR’  

Hacettepe Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi, iklim değişikliği konularında çalışmalar üreten Prof. Dr. Utku Perktaş’a göre ilerleyen süreçte söz konusu doğal afetlerde artış yaşanacak. 

Türkiye’de son dönemde gerek kentsel dönüşüm sürecinin gerek yapılaşma gerekse şehirlerdeki yoğun nüfus artışının çevreye verdiği olumsuz etkiye dikkat çeken Perktaş, “Türkiye, iklim değişikliğinden en fazla etkilenen ülkeler arasında yer alıyor. Deprem haricinde yaşanan bu doğal afetler de küresel ısınmanın bir sonucu olarak karşımıza çıkıyor. Nitekim veriler de Türkiye’de ortalama sıcaklığın 2100 yılına kadar yüzde 5 santigrat derece yükseleceği yönünde. Dolayısıyla iklim değişikliğini olumsuz etkileyen betonlaşma, nüfus artışı ve bunun getirdiği çevresel faktörler de süreci daha da hızlandırıyor” dedi. 

Türkiye’de son yıllarda yaşanan doğal afetlerin sıklığına ve İçişleri Bakanlığı verilerinin gelecekte de afetlerin sıklıkla olacağını gösterdiğine dikkat çeken Perktaş’a göre, acil eylem planının hayata geçirilmesi şart. 

Paris İklim Anlaşması'nın bu kapsamda olumlu olduğuna ancak yetersiz kaldığına vurgu yapan Perktaş, şöyle konuştu: 

“2019 Küresel İklim Riski Endeksi’ne göre Türkiye’de kuraklık ve doğal afet açısından baktığımızda 1997 ile 2017 yılları arasında yaklaşık 2 milyar dolar bir ekonomik kaybın oluştuğunu gösteriyor. Bu kayıplar artarak devam edecek. Böyle gerçekleşirse doğal afetleri çok daha sık, frekansları artmış bir şekilde yıl içerisinde gözlemliyor olabiliriz. Yeni afetlerin yolda olduğunu gösteriyor. Acil olarak eylem planlarını hayata geçirmemizin zamanı geldi de geçiyor.”