Çan'da termik santral tepkisi: Ovanın otunu inekler bile yemiyor

İki termik santralin bulunduğu, üçüncüsünün de proje halinde olduğu Çan’da, Çevre Derneği Başkanı Hamza Yıldız, 0-6 yaş çocukların yüzde 60’ının solunum yolu hastası olduğunu ifade etti. Yıldız, bölgedeki ölümlerin sebeplerinin de kanser ve kalp yetmezliği olduğunu öne sürerek termik santrallerin kapatılması gerektiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

ÇANAKKALE - İki tane termik santralin bulunduğu Çanakkale'nin Çan ilçesine üçüncü santralin yapılması planlanıyor. Çevre Derneği Başkanı Hamza Yıldız, tepki göstererek termik santrallerin ekolojik sistemi derinden etkilediğini, telafisi imkansız zararlara neden olduğunu söyledi.

Hamza Yıldız, "Fosil yakıtların çıkarılması, hava ile teması, gaz salgılaması, toz taşınımı gibi etkileri bilinirken bu yakıtların yakılması üzerine kurulan sistemler doğal felaketlerin hazırlayıcılarıdır" dedi.

Hamza Yıldız

Santrallerde yeterli denetimin yapılmadığını söyleyen Yıldız, çevreye verilen hasarla ilgili şunları söyledi: "Çan Linyit İşletmeleri'nden elde edilen düşük kalorili kömür belli bir alanda önce stoklanıyor. Burada stoklanan kömür bir süre sonra yanıyor ve gaz salgılamaya başlıyor. Bu gaz bir şehri zehirlemeye yeterken birde termik santrallerde yakılıyor. Termik santral bacalarından çıkan duman ve kül bütün bir şehrin üzerini, verimli toprakları kaplıyor. Her yer cehenneme dönüyor.”

'ODAŞ TAM BİR FELAKET'

“Çan'da iki termik santral var ve üçüncüsü de yolda” diyen Yıldız, şöyle devam etti: “ODAŞ termik santrali tam bir felaket. Zaten hurda olarak getirilmiş, kurulmuş. Devlet, yapılan bütün şikayetleri görmezden geliyor ve bu şirket kazansın diye Kaz Dağları kenarında bulunan coğrafyanın katliamına sessiz kalıyor. Termik santraller soğutma için kullandıkları suları Kocabaş Çayı Havzası'ndan açtıkları kuyulardan elde ediyor. Bu da yeraltı sularının derine inmesine ve dağdaki çeşmelerin erken kurumasına sebep oluyor."

'OVANIN KÜLLENMİŞ OTUNU İNEKLER BİLE YEMİYOR'

Termik santallerin bölgede yarattığı tahribatın sonucu olarak 0-6 yaş grubu çocukların yüzde 60'ının solunum yolu hastası olduğunu vurgulayan Yıldız, "Ölümlerin sebepleri de kanser ve kalp yetmezliği. Artık ovanın küle bulanmış otunu inekler bile yemiyor. Toprağımız verimsizleşti, meyve ağaçları hastalıklı. Yağmurlarla üstümüze bereket değil asit yağıyor. İnsanlar da göç ediyor. Köyler boşaldı. İki termik santral, yaşadığımız cenneti cehenneme çevirmeye yetti. Termik santraller acilen kapatılmalıdır. Yoksa Çan, hayalet bir şehre ve yaşanmaz bir coğrafyaya dönecektir” diye konuştu.