'Ne oldu da gübre birden bire 85 lira oldu?'

Samsun'un Bafra ovasında başlanan bahar ve yaz sebze ekimlerini yapan çiftçiler korona virüsü pandemisine rağmen sebze ihtiyacına yanıt vermek için çalışıyor. Çiftçiler maske, eldiven ve sosyal mesafeyi koruyarak sebze ekimi yaparken gübre fiyatlarındaki artışı da eleştirdi.

Google Haberlere Abone ol

Mehmet Rebii Özdemir

SAMSUN - Samsun Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner yönetim kuruluyla birlikte, yazlık örtü altı ekimleri yapılan tarım alanlarını gezerek tarlada çalışan çiftçilere maske dağıttı. Bafra'nın Üçpınar Mahallesi’nde Metin Erken’e ait 100 dönümlük arazide 70 tarım işçisi tarafından ekim yapılan alanları gezen Tosuner şunları söyledi: "Çiftçinin ve tarımla iştigal edenin en büyük derdi ve sıkıntısı mazot, gübre ve ilaç da indirim yapılmasını istiyoruz. Bafra Ovası’nda tarıma hiç ara vermeden, aksaklık olmadan devam edeceğiz. Herkesin malumu olduğu üzere tarımın sıkıntısı 3 kalemden ibarettir. Nedir bunlar? Mazot, gübre ve ilaç. Tarım ve Orman bakanımız, tarım kökenli birisidir. O nedenle tarımın hangi zorluklarla ve güçlüklerle yapıldığını bilen birisidir. Çiftçinin sırtındaki bu üç kalemin, tarımla iştigal edene yüzde 50 daha düşük olması ve denetim yapılmasını talep ettik ve etmeye de devam edeceğiz. Şu anda 26 ve 33 gübrelerin 85 liraya kadar yükselmesinde bir denetim boşluğu var. Bunların neden olduğunu biz anlayamıyoruz. Şunun şurasında çok değil bir kaç hafta öncesi 33 gübre 65 liradan satılmaktaydı. Ne oldu da birden bire 85 liradan satılmaya başlandı? Bakanımızın maliyetlerin birden tavan yapmasının gerekçesini biz çiftçilere açıklamasını istiyoruz."

'MALİYETLER ARTTI'

Üçpınar Mahallesi çiftçilerinden Metin Erken ise 10 dönümlük araziye dört çeşit biber ektiklerini belirterek, "Geçtiğimiz yıl turfanda olduğundan fiyatlar yüz güldürdü. Ne olduysa nasıl olduysa birden fiyatlar düşüşe geçti. İnanın çalıştırdığımız işçilerin yevmiyelerini kurtarmadı. Umut ediyoruz bu yıl eskisinden de daha iyi bir ürün alırız. Korona virüsten ötürü sıkıntılarımız var, olmaya da devam edeceğe benziyor. Sosyal mesafe nedeniyle işçilerimizi toplu vaziyette getiremiyoruz. Bir araçta maksimum 7 kişi götürebiliyoruz tarlamıza. İnanılmaz bir şekilde ürettiğimiz sebzelerin maliyetleri arttı. Başkanımızın dediği gibi mazot, gübre ve ilaç canımızı çok yakacak gibi görünüyor. Çiftçi olarak devletten bir nebze olsun yardımını esirgememesini diliyoruz ve talep ediyoruz" dedi.

'KAŞ YAPALIM DERKEN GÖZ ÇIKARMAMAK İÇİN...'

Arazideki çalışmaları yürüten tarım işçileri ise hijyene dikkat etmeye çalıştıklarını belirterek şunları söyledi: "Ellerimizin temizliğine dikkat ediyoruz. Yine 14 kural gereğince yüzümüze maskelerimizi takıyoruz. Çalışma esnasında ellerimizde eldivenler mutlaka takılıdır. Kaş yapalım derken göz çıkarmamak için biz de çalışırken sosyal mesafeyi korumak için azami özeni gösteriyoruz. Ha keza yemek aralarında ve diğer ihtiyaçlarımızda sosyal mesafe ve hijyene özen gösteriyoruz. Emeklerimizin karşılığını alıp almadığımız konusunda ise size şunları söyleyebiliriz. Yevmiyelerden memnun değiliz. Hâlâ geçen yıl ödenen yevmiyeyle çalışıyoruz. Bafra'nın Üçpınar Mahallesi'ne Samsun’dan geliyoruz, verdikleri yevmiye çok komik. Ama zorunlu olarak geliyoruz. Bizim de evimizde tencere kaynaması gerekli. Ya hiç iş olmasaydı da evde kalsaydık tencere nasıl kaynardı?"