Güvenlik soruşturması: Ayrımcılık kanun yoluyla yasalaşacak

Güvenlik soruşturması teklifini, ‘ikinci sınıf vatandaş yaratma ve ‘ayrımcılığı kanun yoluyla yasalaştırma girişimi’ olarak değerlendiren TTB, DİSK, KESK ve TMMOB, memuriyete girişte yapılacak güvenlik soruşturmasına ilişkin kanun teklifinin Meclis Genel Kurulu’nda reddedilmesini talep etti.

Google Haberlere Abone ol

Şaban Çoban

ANKARA- Memuriyete girişte yapılacak güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması hükümlerinin yeniden düzenlenmesine ilişkin kanun teklifine karşı tepkiler sürüyor. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edilen ve Meclis Genel Kurulu’nda yarın görüşülecek olan teklifin reddedilmesi için Türk Tabipler Birliği (TTB) başta olmak üzere Türkiye Mimar ve Mühendisler Odaları Birliği (TMMOB), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) ve Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) ortak basın açıklaması düzenledi. Türk Tabipler Birliği’nde yapılan toplantıda konuşan TTB Başkanı Sinan Adıyaman, güvenlik soruşturmalarına ilişkin Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararını hatırlattı.

Güvenlik soruşturması teklifini, ‘ikinci sınıf vatandaş yaratma ve ‘ayrımcılığı kanun yoluyla yasalaştırma girişimi’ olarak değerlendiren Adıyaman, şöyle konuştu:

“Mahalle karakolunuzdaki bir polisin tuttuğu fiş, üniversite yöneticisinin kişisel kanaatleri, muhbir bir vatandaşın kötülük niyeti, sosyal medya paylaşımınız, espriniz veya CİMER’e adınıza yapılmış bir şikâyet birilerinin dikkatini çekti, dönemin iktidar partisinin hoşuna gitmedi diye çocuğunuzun kamuda göreve başlaması engellenebilecek. Buna itiraz hakkınız olmadığı gibi yılları alan dava süreçlerinin de nasıl sonuçlanacağı belirsiz kalacak. AK Parti, evrensel hukuk ilkelerini esas almak yerine ‘ikinci sınıf vatandaş yaratma’ ve ‘kendi yurttaşları arasında en büyük ayrımcılığı kanun yoluyla yasalaştırma girişiminden’ vazgeçmedi.”

'ATACAĞINIZ HER ADIMIN TAKİPÇİSİYİZ'

Kamu hizmetinde görev almak için milyonlarca insanın sınavlardan ve başka aşamalardan geçmek zorunda olduğunu hatırlatan Adıyaman, bu uygulamayla tüm özveri ve başarıların yok sayılabileceğini söyledi. Uygulamanın, ‘demokrasinin kılıcı’ gibi yurttaşların tepesinde sallanacağına dikkat çeken Adıyaman, milletvekillerine çağrı yaptı:

“Kimin gerçek vatandaş, kimin kamuda memur olamayacak ikinci sınıf vatandaş olduğuna karar verme yetkisine sahip ve mevcut iktidarlarca atanmış bir komisyon bu ülkede var olacak. Kaderiniz hiçbir kritere bağlı olmayan kişilerden oluşan bu komisyonun iki dudağı arasında olacak. Güvenlik soruşturması adı altında yasal kılıfa büründürmeye çalıştığınız insanları vatandaşlık haklarından mahrum etme girişimim, bu ülkeye yaptığınız kötülükler arasında ilk sıralarda yer alacak. Anayasa Mahkemesi’nin uyarıları doğrultusunda, Anayasa’nın hukuk devleti, eşitlik, ayrımcılık yasağı, insan onuru, çalışma hakkı gibi en temel maddelerini ihlal etmeyecek düzenlemeler dışında atacağınız her adımın her zaman takipçisi olacağımızı ve tek bir yurttaşımızın bile kamuda işe girme sürecinde mağduriyet yaşamaması için mücadelemizi her türlü araçla büyüteceğimizi ilan ediyoruz.”