Otizm komisyonu Aksaray’ı reddetti, Kocaeli’ye gidiyor!

Aksaray'da otizmli çocukların yuhalanmasının ardından Meclis Otizm Komisyonu üyesi CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık, ‘Aksaray’a gidelim’ önerisi götürdü, ancak kabul edilmedi. Komisyon çalışmaları kapsamında sorunu yerinde tespit etmek ve çeşitli incelemelerde bulunmak için il gezileri yapan Komisyon yarın Kocaeli’ye gidecek.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Down sendromu, otizm gibi gelişim bozukluklarının yaygınlığının tespiti ve sorunların çözümü için alınacak tedbirlerin belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu gelişim bozukluğuna ilişkin farkındalığı arttırmak için il ziyaretleri gerçekleştiriyor.

Aksaray’da Mehmetçik İlköğretim Okulu’nda otizmli öğrencilerin ve velilerinin yuhalandığı olayın ardından komisyonun CHP’li üyesi Çetin Arık harekete geçti. Arık, Komisyon Başkanı AK Parti Antalya Milletvekili Kemal Çelik’i arayarak Aksaray’a gitme önerisinde bulundu. Aksaray Valisi ile görüştüğünü söyleyen Komisyon Başkanı Çelik konuyu yakından takip ettiğini ifade etti, fakat Komisyon’un Aksaray’a gitmesine yönelik bir adım atmadı. Otizm Komisyonu’nun şehir ziyaretleri kapsamında yarın (8 Kasım) Kocaeli’ye gideceği öğrenildi.

‘BU İNSANLIK SUÇU’

Komisyon başkanı ve üyeleriyle birlikte ivedi şekilde Aksaray’a gidilmesi yönünde karar alınması gerektiğini ifade eden Arık şunları söyledi.

“Bu kabul edilebilir bir şey değil, bu insanlık suçu. Ciddi bir ayrımcılık var. Hem okulun giriş kapısı hem bahçesi ayrılmış. Okul idaresinin bu çocukları kabul etmemek için aileleri organize etmeleri için teşvik ettiği söyleniyor. Bu aileler otizmin ne olduğunu bilmiyor. Bilseler böyle davranmazlar. Vicdan da ahlak da bunu kabul edemez. Hepimizin çocuğu otizmli olabilir. Gün yüzüne Aksaray’da çıktı ama inanın her yerde bu böyle. Neden böyle? Çünkü okul idarecileri otizmi bilmiyor. Benim için yük diyor nasıl davranacağını bilmiyor. Bu farkındalığı arttırmak gerekiyor.”

'SOSYAL MEDYA ABARTMIŞ AÇIKLAMASINI KABUL ETMİYORUM'

Aksaray Valiliği’nin olayın ardından yaptığı açıklamayı da eleştiren Arık şöyle devam etti:

“Eğitim normal bireyin nasıl hakkıysa otizmli bireylerin de anayasal hakkıdır. Aksaray Valisi’nin açıklamaları kanallarda ekranın altında yer alıyor ve ‘Çocuklar okullarına devam ediyor’ yazıyor. Sanki bir lütuf gibi, bir şey verilmiş gibi. Bu çocuklar tabii ki okullarına devam edecekler. Siz soruşturmanın selameti açısından o idareciyi okuldan uzaklaştırmak zorundasınız. ‘Bu ayrımcılığı şiddetle kınıyoruz ve kabul etmiyoruz’ demek zorundasınız. Valiliğin ‘Sosyal medya abartmış’ gibi bir açıklamasını kabul etmiyorum.”

‘PROTESTO EDEN AİLELER ADINA UTANDIM’

Komisyon olarak yaptıkları il ziyaretlerinde valiler, kaymakamlar ve belediye başkanlarıyla birlikte farkındalığı arttırmak adına toplantılar gerçekleştirdiklerini ifade eden Arık, “O protesto eden aileler adına utandım. Çocuklarınızın yanında bunu yaptınız, ileride çocuklarınıza ne diyeceksiniz? 58 çocuktan 1’i otizmli doğuyorsa bununla öyle ya da böyle herkes bir şekilde karşılaşacaktır. Politika yapıcıların da bu konuyu daha ciddi ele alması gerekiyor” dedi.