Fındıklı Belediyesi çöp sorununa kalıcı çözüm arayışında

Fındıklı Belediye Başkanı Ercüment Çervatoğlu, ormanlık alana çöp döktürdüğü iddiasına yanıt verdi: Çöpü birlikte üretiyoruz, çözümü de birlikte bulacağız.

Google Haberlere Abone ol

Özay Göztepe

DUVAR - Fındıklı, nam-ı diğer Viçe... Son mahalli idare seçimlerinde Rize’nin CHP’ye geçen tek ilçesi. Ancak Fındıklı’nın en önemli özelliği, yerel seçimlerde belediye yönetiminin el değiştirmesi değil; ilçedeki bütün çalışmaların “halk için, halkla birlikte” yürütülmesinin amaçlanması. Şimdiden çocuk meclisi, esnaf meclisi, gençlik meclisi, muhtarlar meclisi, halk meclisi gibi öz örgütlenmeler hayata geçirilmeye başlandı bile. Hatta geçtiğimiz günlerde “Yeşil Altın Gümüş Deniz” adı altında bir festival de gerçekleştirildi.

Ancak bu küçük, ama iddialı ilçe belediyesi, iki gündür başka bir konu ile gündemde. Birkaç gün önce yayınlanan bir habere göre, Fındıklı Belediyesi ormanlık bölgeye çöp depolama alanı yapmakta, bu faaliyete karşı yöre sakinleri tepki göstererek nöbet tutmakta, iş makinelerinin çalışmasına izin vermemekte ve imza kampanyası düzenlemektedir. Üstelik de göreve başladığı gün belediyenin kapısını söküp atan yeni başkan Ercüment Çervatoğlu, iddialara göre halkın konuyla ilgili görüşme talebini önce kabul etmiş, ama bu görüşme gerçekleşmeden ormanlık bölgeye çöp depolama faaliyetine girişmişti.

Demirören Haber Ajansı tarafından servis edilen haberde söz edilen olayı, Fındıklı Belediye Başkanı Ercüment Çervatoğlu’na sorduk...

Fındıklı Belediyesi, iddia edildiği gibi orman içine çöp depolama alanı mı yapıyor?

Katı atık, aslında bütün Karadeniz’in sorunu. Daha önce yıllarca içme suyu kaynağına yakın olan dere yatağına depolama yapılırken, biz o alanı kapattık. Çünkü burada biriktirilen atıklar, içme suyuna karışıyordu. Önce Arhavi Belediyesi’nin vahşi depolama alanından destek isteyerek, iki buçuk ay bu belediyenin gösterdiği yere çöpümüzü depoladık. Bu süreç içerisinde ilçe sınırlarında konutlara uzak olan bölge araştırdık, ama çok sağlıklı bir sonuca ulaşamadık. Eski bir maden ocağı alanında düşündük, fakat burada da mülkiyetten kaynaklı bir ruhsat sorunu vardı. O yüzden biz de kalıcı çözümü devreye sokana kadar, söylenen yerde geçici olarak günlük depolama, ilaçlama ve üstünü toprakla kapatma faaliyeti yapmayı planlıyoruz.

Fındıklı Belediyesi geçmiş yıllarda yapıldığı gibi, deniz, akarsu ve yol kenarına çöp dökülmesine son vermeye çalışıyor

O zaman bu durum, geçici bir önlem?

Tabi ki. Hemşin, Çamlıhemşin, Pazar, Ardeşen, Fındıklı ve Tunca belediyeleri olarak kalıcı bir çözümün peşindeyiz. Şimdiye kadar bu yerleşim bölgelerinde çöpler dere, deniz veya yol kenarlarına vahşi depolama ile yığılmış. Diğer belediyelerle birlikte biz, buralardaki çöpün sıkıştırılıp Trabzon’daki katı atık tesislerine nakledilmesi için bir tesis inşaatı başlattık. Dolayısıyla şu an yapılan vahşi depolama işi geçicidir. Bu işlem de Rize valiliği koordinasyonunda yapılmaktadır.

Bu sürecin bir başka yönü daha var. Çöp, sadece atıkların nerede depolanacağı ile sınırlı bir sorun değil. Bütünlüklü bir bakış açısına sahip olmak lazım. Fındıklı Belediyesi olarak bunun farkında olduğumuzdan, geri dönüşümü mümkün olan çöplerin ayrıştırılması için eğitim çalışmaları yapıyoruz. Bu çalışmalar sonucunda çöpler, Temmuz ayından beri ayrıştırılarak iki aşamada toplanıyor. Bugüne kadar hedefimizin altında olsak bile 35 ton geri dönüşümlü çöpü ayrı toplayıp vahşi depolama alanlarının dışında tutmayı başardık. Hatta belediye sınırlarının içerisinde olmasa da iki köyde sıfır atık politikasıyla gerekli eğitimleri vererek, kompost yöntemi ile halkımızın gübre üretmesini sağladık.

Yine de çöp depolama alanı başka bir yerde yapılamaz mıydı, neden orman içi tercih edildi?

Daha önce de söylediğim gibi buna uygun bir alan yaratamadık. Ayrıca şunu da düzeltmek isterim ki, çöp alanı olarak belirlenen bölge, orman alanı değil. Haberde öyle deniyor, ama önceden heyelan bölgesi olan ve karayolları kenarında yer alan bir mevki. En yakın mesafede, 250 metre uzaklıkta, tepe arkası denebilecek bölgede 3 tane konut bulunmaktadır. 400 metre uzaklıkta ise fındık tarlaları yer almaktadır.

Düzeltmek istediğim bir başka nokta da iş makinelerinin çalışmasının engellendiği iddiası. Henüz alana hiç çöp depolaması yapılmadı ki engel olunsun...

Peki, son olarak yurttaşların görüşme talebini yerine getirmediğiniz iddiaları için ne diyeceksiniz?

Bu tamamen bütünüyle iftira. Az önce söylediğim sıkıştırma tesisi yapılana kadar geçici olarak günlük depolama, ilaçlama ve üstünü kapatma planı muhtar ve bölge sakinleriyle görüşülerek, yani bir ön mutabakat sağlanarak kararlaştırılmıştır. Ancak siyaseten başka hedefleri olan kişiler tarafından yanlış algı oluşturulmaya gayret gösteriliyor. Pazartesi günü muhtar, azalar ve yurttaşlarla görüştük, alana gelebileceğimi söyledim ancak muhtar ve azalar tarafından bölgeye benim gitmem istenmedi. Hatta ben yurttaşlara bu soruna ne gibi çözüm önerileri olabileceğini sordum. Çünkü yaptığımız her şeyi halkla birlikte yapıyoruz. Çöpü hep birlikte üretiyoruz, gelin hep birlikte çözümünü bulalım diyoruz.