Almanya'da YÖK sponsorluğundaki panele tepki

YÖK tarafından yürütülen “Ortadoğu'da Akademik Mirası Koruma Projesi" kapsamında gerçekleştirilen uluslararası panele, Almanya'da bulunan Barış Akademisyenleri tepki gösterdi. Akademisyenler, Essen'de düzenlenecek panelin iptalini istiyor.

Google Haberlere Abone ol

Nurettin Öztatar

ANKARA-  Almanya’da bulunan Barış İçin Akademisyenler, yarın Duisburg-Essen Üniversitesi'nde “Ortadoğu’da Akademik Mirası Koruma Projesi” kapsamında düzenleneceği duyurulan YÖK paneline tepki gösterdi. “Alman Akademisine" açık mektup yazan bilim insanları, "Ortadoğu’daki akademik mirasın, binlerce akademisyenin keyfi bir şekilde görevden alındığı, hapis cezasına çarptırıldığı, hapse atıldığı ve sadece siyasi görüşleri nedeniyle sürgün edilmek zorunda kaldıkları bir ülke tarafından koruduğu iddiasının samimiyetsizliğine" dikkat çekilen mektupta, Türkiye’de yaşananlar hatırlatıldı.

Essen'de yapılması planlanan etkinliğin başlığının, “Akademik Mirası Geleceğe Taşımak: Yüksek Öğrenim Yoluyla Mülteci Entegrasyonu: Politikalar ve Önlemler” olmasının alaycı ve rahatsız edici olduğuna vurgu yapılan mektupta bilim insanları, “Sürgündeki Akademi aracılığıyla zulüm gören akademisyenlere çok önemli destek sağlayan uluslararası bir kurum olan Duisburg-Essen Üniversitesi'nin akademik özgürlüğe çok zarar veren bir kuruluşla işbirliği yapmamasını umuyoruz” dedi.

Risk Altında Olan Bilim Adamları, İnsan Hakları İzleme Örgütü ve Kuzey Amerika Orta Doğu Araştırmaları Derneği Akademik Özgürlük Komitesi (MESA), Türkiye'deki akademik özgürlüğün şiddetli ihlalini belgelediğini hatırlatan bilim insanları açık mektuplarında, Temmuz 2016'dan bu yana yaklaşık 6000 üniversite personelinin görevden alındığını ve 15 üniversitenin kapatıldığını vurguladılar. Almanya’daki bilim insanları, Türkiye’de 70 bin öğrencinin cezaevinde bulunduğunu da belirtti.

SOAS’ta yapılması planlanan ancak tepkiler nedeniyle üniversitenin iptal ettiği panelin ardından 13 Haziran’da da Almanya’da Essen Üniversitesi’nde bir panel düzenleneceği ortaya çıkmıştı. “University of Duisburg-Essen ZfTI-Stiftung Zentrum für Türkeistudien und Integrationsforschung Altendorfer Str. 3, 45127 Essen” adresinde düzenlenecek panel saat yarın 13.00’da başlayacak. (DUVAR)

Etiketler Almanya akademisyen