O fotoğrafın öyküsü

Gazeteci Sadık Güleç, 25 yıl önce çektiği ve basın toplantısında Ekrem İmamoğlu'nun elinde gördüğü fotoğrafın öyküsünü anlattı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 1994 yılının Mart ayında Refah Partisi adayı olarak İstanbul Belediye başkanlığı seçimlerinde aday olan Recep Tayyip Erdoğan beklenmedik bir şekilde rakiplerinin arasından sıyrılarak seçimi kazanmıştı. Erdoğan'ın halefi Sosyal Demokrat Halkçı Partili Nurettin Sözen de yine hiç beklenmedik bir şekilde Anavatan Partisi'nden belediye başkanı olan Bedrettin Dalan’ı geçerek başkanlığı devralmıştı. Sözen’in de Dalan karşısında şansının olmadığı düşünülüyordu.

Ancak seçimi sürpriz şekilde kazanan Sözen'in dönemi çok parlak geçmedi ve İSKİ yolsuzluğu, temizlik işçilerinin grevi, su sorunu ile anılır oldu.

Nurettin Sözen ile Tayyip Erdoğan arasındaki devir teslim törenine Refah Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan da katılmıştı. Aslında siyasi parti genel başkanlarının böyle bir devir teslim törenine katılmaları çok olağan bir durum değildi. Fakat rahmetli Erbakan böyle oldu bittileri ile ünlüydü.

Devir teslim belediyenin böyle bir tören için çok da uygun olmayan başkanlık odasında yapılmıştı. O dönem haftalık olarak çıkan Gerçek Dergisi'nde çalışıyordum. Nurettin Sözen biraz durgun, Recep Tayyip Erdoğan biraz heyecanlı, Erbakan Hoca ise sürekli gülücükler atarak neşeli bir ruh halindeydi.

Erbakan Hoca ayakta Sözen ile Erdoğan'ın arasındaydı. Erbakan, biraz da esprili bir konuşma yaptıktan sonra bir anda Sözen’in elini kavramıştı. Belli ki Sözen bu hareketi çok beklemiyordu. Aynı anda diğer eliyle Erdoğan'ın elini tuttu ve bir anda ikisinin de elini havaya kaldırdı! Sözen ne yapacağını bilemez halde önüne bakarken Erdoğan duruma ayak uydurdu ve siyasi hayatındaki ilk büyük zaferini kazandığı rakibi Sözen’e ve genel başkanı Erbakan’a doğru baktı.

O anda mekanik Nikon’un deklanşörüne bir kare bastım. Bugün sosyal medyada ve basında bir çok defa yayınlanan o fotoğraf işte böyle çekildi.

Aslında fotoğrafı sosyal medyada bir yıl önce paylaşmıştım. İmamoğlu’nun 1994'teki devir teslim törenini anlatması ve fotoğrafı bir demokrasi dersi olarak göstermesinden sonra tekrar gündeme geldi.