'Berkin Elvan cenazesinden' 10 aydır tutuklu!

Berkin Elvan'ın cenazesine katıldığı için tutuklanan İstanbul Üniversitesi öğrencisi Berkay Ustabaş, yaklaşık 10 aydır cezaevinde. Avukatı Erman Öztürk, müvekkilinin 3 duruşmada tutuklama gerekçesinin değiştirildiğini söyleyerek, "Döneme ilişkin topluma mesaj verilmek isteniyor" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölümü son sınıf öğrencisi Berkay Ustabaş 1 Kasım'da 4'ncü kez hakim karşısına çıkacak. Yaklaşık 10 aydır Kırıkkale F Tipi Cezaevi'nde tutulan Ustabaş'ın tutuklanma gerekçesi ise Gezi eylemleri sırasında polisin gaz fişeğiyle öldürdüğü Berkin Elvan'ın cenazesine katılması. Ustabaş'ın avukatı Erman Öztürk, Ustabaş'ın eğitim hakkını engellendiğini söyleyerek, “Berkay üzerinden toplumsal anlamda o döneme ilişkin mesaj verilmek isteniyor” dedi.

'HER DURUŞMADA TUTUKLAMA GEREKÇESİ DEĞİŞTİ'

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan iddianamede Ustabaş’ın, “Kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşleri düzenleme, yönetme, bunların hareketlerine katılma”, “Toplantı veya yürüyüşlere silah ile katılma”, “Silahlı terör örgütüne üye olma” suçlarından cezalandırılması istedi. Berkay Ustabaş’ın ailesiyle yaşadığı ev 20 Aralık 2017’de özel harekât polisleri tarafından basıldı. O sırada evde olmayan Ustabaş 5 Ocak 2018’de ifade vermek için gittiği adliyede tutuklandı.

Avukat Erman Öztürk, tutuklama gerekçesinin 'kopyala yapıştır' olduğunu söyleyerek, "Her duruşmada da Berkay'ın tutuklama gerekçesi değişti" dedi: "Son tutuklama gerekçesi de Berkay'ın eski bir dosyası. Buna ilişkin de hiçbir somut delil yok. Bütün bunlara rağmen, 'örgüt üyeliği'ne delil oluşturduğu gerekçesiyle tutukluluk halinin devamına karar veriliyor. Ama tutuklamayı gerektiren herhangi bir şey söz konusu değil. Evden aldıkları kitapları delil olarak kullanıyorlar. Evden aldıkları kitapların hepsini gidip piyasadan satın aldık. Satın aldığımız bu kitapları mahkemenin önüne koyduk. 'Bakın bunlar yasal kitaplar. Alabildik' dedik."

'O DÖNEME İLİŞKİN MESAJ VERİLMEK İSTENİYOR'

Öztürk, müvekkilinin bu gerekçelerle tutuklanması ile 'topluma mesaj verilmek istendiğini' belirterek şöyle devam etti: "Her duruşmada iddiaları çürüttüğümüz halde ısrarla tutukluluk halini devam ettiriyorlar. Müvekkilin Berkin Elvan'ın cenazesine katılmasının dışında herhangi bir durum da söz konusu değil. Biz de anlamış değiliz. Ama muhtemelen Berkay üzerinden toplumsal anlamda o döneme ilişkin mesaj verilmek isteniyor. Şöyle düşünelim: 3, 4 yıl sonra bir operasyon yapıyorlar. Birkaç kitabı delil sayıyorlar. O zaman 4 yıl neden beklediler? Bunun bir açıklaması da yok. Ama 4 yıl sonra bir operasyon yapıyorlar. 'Berkin Elvan'ın cenazesine katıldı' diyorlar. Bunun akla ve mantığa sığacak hiçbir yanı yok. Bunun bir suç olduğunu düşünüyorlarsa Berkay her gün okula gidiyordu, o zaman tutuklasaydılar. Neden şimdi tutukladılar? Hukuken böyle bir şey yok. Çok rahat bir şekilde takipsizlik kararı verilecek bir soruşturma dosyası."

İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölümü son sınıf öğrencisi Ustabaş'ın eğitim hakkının da engellendiğini belirten Öztürk, müvekkilinin bir an önce serbest bırakılması gerektiğini söylüyor: "Tutuksuz yargılamak esastır deniliyor. Ancak tutuklu yargılanmak normal tutuksuz yargılanmak istisnai bir durummuş gibi gösteriliyor. Bunun telafi imkansızlıklara sebebiyet veriyor. Bir insanın eğitim hakkını keyfi bir şekilde engellememeleri gerekiyor. Bu bir Anayasa ihlali. Aynı zamanda bu durum özgürlük hakkı ihlali. Tutuklanmasaydı şimdiye kadar belki okulunu bitirecekti, iş yaşamına girecekti. Ama bu hakları elinden alınmış oldu."

TBMM gündemine de taşındı

Ustabaş'ın tutuklanması daha önce Meclis gündemine de taşınmıştı. TİP İstanbul milletvekili Erkan Baş, "Öldürülmesi toplumsal vicdanda büyük bir yara açan Berkin Elvan'ın, yaklaşık 2 milyon kişinin katıldığı cenazesinde bulunmak bir suç mudur?" diye sorarak İçişleri Bakanlığı'na şu soruları sormuştu:

- Anayasa'nın 25 ile 26. maddelerine ve birçok AİHM kararına göre ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilen, ölen kişinin maneviyatını ebedileştirmek için her cenazede atılan, “Devrim Şehitleri Ölümsüzdür” sloganı suç unsuru teşkil etmekte midir?

- Berkay Ustabaş'ın Berkin Elvan'ın cenaze töreninden 4 yıl sonra, bu cenaze törenine katıldığı için tutuklanması ve geriye dönük bir operasyonun yapılması hukuki bir zemine dayanmakta mıdır, aksi halde bu tutuklama siyasi bir amaca mı hizmet etmektedir?

- Berkay Ustabaş'ın ve hukuksuz biçimde cezaevlerinde uzun süreler tutulan kişilerin mağduriyetlerini gidermek için bakanlığınızca bir çalışma yapılmakta mıdır, yoksa haksız yere tutuklu bulunan yurttaşlarımız kaderine mi terk edilmiştir?

'Hangi suç unsurunu barındırıyor?'

Ustabaş'ın durumunu Meclis gündemine taşıyan başka bir isim ise CHP Ankara milletvekili Tekin Bingöl. Ustabaş hakkındaki dosyanın FETÖ’den ihraç edilen polisler tarafından hazırlandığı iddiaları olduğunu belirten Bingöl, dosyanın tekrar incelenmesini istemişti.

Bingöl, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:

- Henüz 14 yaşında katledilen bir çocuğun cenazesine katılmak hangi suç unsurunu içinde barındırmaktadır? Aynı gerekçe ile gözaltına alınıp tutuklu bulunan başka kişiler mevcut mudur?

- Berkay Ustabaş’ın annesinin polisler tarafından darp edildiği iddiaları doğru mudur? İddialar doğruysa polisler hakkında idari bir soruşturma başlatılmış mıdır? Başlatılmamışsa gerekçesi nedir?

- Ustabaş’ın 14 yaşında katledilen Berkin Elvan’ın cenazesine katıldığı gerekçesi ile tutuklanması Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmeler ve insan hakları ile bağdaşmakta mıdır?