Çorlu'daki tren kazasında ölü sayısı 24'e yükseldi

Kapıkule-İstanbul seferini yapan yolcu treninin beş vagonu, Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde devrildi. Kazada, 24 kişi yaşamını yitirirken 338 kişi de yaralandı. Kazaya, rayı altındaki toprağın göçmesinin neden olduğu ortaya çıktı. Kazayla ilgili olarak geçici yayın yasağı getirildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Tekirdağ'ın Çorlu ilçesi yakınlarında, Uzunköprü-İstanbul seferini yapan yolcu treninin 5 vagonu, raylardan çıkıp devrildi. Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, kazada 24 kişinin yaşamını yitirdiğini, 338 kişinin de hastanelere getirildiğini ve bunlardan 194'ünün ayakta tedavi gördükten sonra taburcu edildiğini açıkladı. Başbakanlığın, kazayla ilgili getirdiği geçici yayın yasağı ise bugün kaldırıldı.

Kaza, akşam saatlerinde Çorlu ile Muratlı arasındaki Sarılar Mahallesi mevkiinde meydana geldi. Kapıkule-İstanbul seferini yapan yolcu treninin 5 vagonu, Muratlı-Balabanlı bölgesinde rayların altındaki toprağın göçmesi sonucu devrildi.

Bölgenin yoğun yağış alması ve yol olmaması nedeniyle ekipler kaza yerine ulaşmakta güçlük çekti. Kazanın yaşandığı bölgeye ulaşan sağlık, AFAD, itfaiye ekipleri, yaralıları ilk müdahaleyi olay yerinde yaptı. Yaralılar, köylülere ait traktörlerle yakınlarda bulunan bir çiftliğe götürüldü.

Hasan Bektaş: Yol bekçileri olsaydı böyle bir kaza yaşanmazdıHasan Bektaş: Yol bekçileri olsaydı böyle bir kaza yaşanmazdı

ÇEVRE İLLERDEN DE EKİPLER GÖNDERİLDİ

Çiftlikte kriz masası oluşturulurken, sağlık ekipleri yaralılara müdahalede bulunduktan sonra ambulanslar ve hava ambulanslarıyla hastanelere kaldırıldı. Sağlık Bakanlığı ve Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait hava ambulansları da çalışmalara katıldı.

AKDAĞ: KURTARMA ÇALIŞMALARI SONLANDIRILDI

Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, saat 07.00’da açıklama yaptı. Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, dün saat 17.20’de meydana gelen kazanın ardından sürdürülen arama ve kurtarma çalışmalarının bu sabah saat 06.00 itibari ile sonlandırıldığını bildirdi. Akdağ, aşırı yağış nedeniyle menfez altında toprak kayması sonucu meydana geldiğini belirttiği kazada 24 kişinan yaşamını yitirdiğini açıkladı.

Sağlık Bakanı Ahmet Demircan ise kazadan sonra 338 kişinin hastanelere getirildiğini, bunlardan 194’ünün ayakta tedavi gördükten sonra taburcu edildiğini belirtti. Bakan Demircan, halen 124 hastanın müşahede ve tedavi altında bulunduğunu söyledi. Bakan Arslan ise kaza ile ilgili teknik bilgiler verdi.

EN SON BAKIM NİSAN AYINDA YAPILDI

Ulaştırma, Haberleşme ve Denizcilik Bakanı Ahmet Arslan, Çorlu ilçesinde meydana gelen tren kazasına ilişkin, "Elbetteki eksiklik varsa ortaya çıkacaktır ancak şunu ifade etmeliyim bu tip projelerde belli yıllara sari yapılan teknik kontroller, geometrik kontrolleri var. En son yılda bir kez yapılması gereken kontroller nisan ayında, yakın bir zamanda yapılmış” dedi.

ÇORLU BELEDİYESİ: ACİL KAN İHTİYACI VAR

Çorlu Belediyesi'nin Twitter hesabından yapılan açıklamada, hastanelerde acil kan ihtiyacı olduğu belirtildi.

Açıklamada, "Sarılar Mahallemizde meydana gelen tren kazasında yaralanan vatandaşlarımız için her gruptan acil kana ihtiyaç vardır. Vatandaşlarımızın başta Çorlu Devlet Hastanesi olmak üzere Çorlu’daki tüm hastanelere kan vermek üzere başvurmaları önemle rica olunur" denildi.

BAKANLIK: TRENDE 362 YOLCU VE 6 PERSONEL VARDI

Kazayla ilgili olarak Başbakan Binali Yıldırım yazılı açıklamada yaptı. Açıklamada, "Edirne-Halkalı seferini yapan banliyö treninin Muratlı-Balabanlı bölgesine geldiğinde dray olması (yoldan çıkma) sonucu kaza meydana gelmiştir. Yaralılar ve hayatını kaybeden vatandaşlarımız var. Yaralılarımıza acil şifalar, hayatını kaybeden vatandaşlarımızın yakınlarına ise baş sağlığı diliyorum" ifadelerine yer verildi.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın açıklamasında ise şu ifadelere yer verildi:

"08 Temmuz 2018 tarihinde Uzunköprü-Halkalı arasında 6 vagon, 362 yolcu ve 6 personel ile seferini yapan 12703 trenin Balabanlı-Çorlu arası kilometre 162’de seyri esnasında, saat 17.00 sıralarında dizide bulunan 5 vagon raydan çıkarak devrilmiştir. Kazanın aşırı yağmur yağışları nedeniyle menfez ile ray arasındaki toprağın boşalması nedeni ile meydana geldiği tespit edilmiştir."

ERDOĞAN: KAZA HER BOYUTUYLA SORUŞTURULUYOR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, tren kazasına ilişkin bir taziye mesajı yayımladı. Erdoğan, mesajında "Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde bu akşam meydana gelen tren kazası, milletçe hepimizi derinden üzmüştür. Kazanın hemen ardından, devletimiz ilgili tüm birimlerini ve tüm imkanlarını seferber etmiştir. Yolcu trenindeki bazı vagonların raydan çıkması neticesinde meydana gelen kaza, her boyutuyla soruşturulmaktadır. Elim kazada hayatlarını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, ailelerine başsağlığı, yaralılarımıza da acil şifalar diliyorum” ifadelerine yer verdi.

BAHÇELİ: İHMAL VARSA GEREĞİ HIZLA YAPILMALI

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, bölgedeki yoğun yağışların olay mahallinde menfez ile ray arasındaki toprağın boşalmasına neden olduğu, bunun da kazaya yol açtığı açıklamasının yapıldığını hatırlatarak, “Şurası açıktır ki, vatandaşlarımızın can ve mal güvenliği her şeyin üstündedir. Bu itibarla her türlü ihtimalin dikkate alınarak, her türlü kaza riskinin önceden hesaplanarak proaktif bir müdahale ve mücadele ruhunun seferber edilmesi vazgeçilmez önemdedir. Dünkü tren kazasıyla ilgili başlatılan adli ve idari soruşturmanın süratle tahkim ve temini sağlanarak sonuca bağlanması aciliyet celbetmektedir” dedi.

Kazada hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı dileyen Bahçeli “Diğer yandan, eğer varsa, eğer tespiti halinde sorumlular ve ihmale davetiye çıkaranlar hakkında lazım gelen yasal işlemler ve idari tasarruflar hızla yapılmalıdır” çağrısında bulundu.

HDP'DEN ÇORLU'YA HEYET

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ise yaptığı açıklamada, kazanın sorumlusunun Halkalı - Muratlı hattının menfez bakım ihalesini iptal eden Devlet Demir Yolları’nın üst düzey yöneticileri ile Ulaştırma Bakanlığı olduğunu söyledi. Ağır bir ihmal ve tedbirsizliğin söz konusu olduğunu vurgulayan Buldan “Bu olayda ihmali olanların bir an önce cezalandırılması gerektiğini ifade ediyoruz. Bu tür olayların kaza denilerek geçiştirilmesine asla izin vermeyeceğiz. Çorlu’da yaşanan olay kaza değildir, cinayettir” dedi. Buldan kendisi ve Eş Genel Başkan Sezai Temelli’nin de aralarında olduğu büyük bir heyetle Çorlu'ya giderek incelemelerde bulunacaklarını söyledi.

ULUSAL YAS TALEBİ

HDP Grup Başkanvekilleri Ayhan Bilgen ve Fatma Kurtulan da, Meclis’te düzenledikleri basın toplantısında, felaketlerin nedeninin doğa olayları olmadığını belirterek, şu uyarılarda bulundular: "Demiryolu hattının dere yatağını kestiğini, dere akışını sağlamak için de menfez inşa edildiğini biliyoruz. İlk belirlemelere göre dolgu zemininin boşalmasından kaynaklı olduğu verisi var. Olası faciaları önlemek yerine facianın sebeplerinin üzeri kapatılıyor. Yetkililer her zaman yaptıkları gibi örtbas ediyorlar. Demiryolu hattı yapılırken göçme, tabaka kayması gibi bilgiler dikkate alınmadı. Yağan yağmur dikkate alınarak bakım ve kontrollerin yapılmadığı biliniyor. Bakım ihalesinin ödenek olmadığı gerekçesiyle iptal edildiği de biliniyor. Bu kaza sadece en son yağmurlara bağlanamaz. cianın sorumluları derhal açığa çıkarılmalıdır. Ayrıca yapı ruhsatlarında mühendis ve mimarların sorumluluğunun kaldırılmasının ileride başka facialara yola açabileceğini de bilmek gerekir. Önerimiz, bu durumda bir ulusal yas ilan edilmesidir. Hala bu yapılabilir. Hükümetin şatafatlı törenler organize etmek yerine ulusal yas ilan etmesi gerekirdi. Meclis Genel Kurulu’nda da cuma günü bu gündemle bir oturum yapılmasını talep edeceğiz."

AKŞENER BEŞTEPE'DEKİ TÖRENİN İPTAL EDİLMESİNİ İSTEDİ

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, sosyal medya hesabından, ulusal yas ilan edilmesini ve bugün Beştepe'de düzenlenecek cumhurbaşkanlığı töreninin iptalini istedi. Akşener, şu açıklamada bulundu: "Bir ülkede, dünyanın en güvenli ulaşım ağı olarak kabul edilen demiryollarının altındaki toprak çekilebiliyorsa, ortada ciddi sorumluluklar var demektir. Her tür faaliyete rant penceresinden bakan bir anlayışın idaresinde, ülkenin altındaki toprağın çekilmediğine şükretmek lazım. Cenazelerimizi kaldıralım, yaralılarımızdan güzel haberler alalım, ilk iş, siyasi ve bürokrat, bu olayın sorumlularının yakasına yapışacağım. Demiryollarındaki kontrollerin kim tarafından ve nasıl yapıldığı, bakım ve onarım ihalesinin neden iptal edildiği, henüz 2 aylık bir hattın nasıl böylesine basit bir sorunla 24 cana mal olduğu sorularının peşinde olacağım. İlkyardım hizmetlerinden daha hızlı ilan edilen ‘Yayın Yasağı’, bu sorumluluğu yerine getirmemize engel değildir. Ayrıca, Suud Kralı’ının vefatıyla ‘Milli yas’ ilan eden iktidarın, bunca kaybımızın ardından, neden yas ilan etmediğini merak ediyorum."

YAYIN YASAĞI KALDIRILDI

Başbakanlık, Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde yaşanan tren kazasıyla ilgili yayın yasağı getirdi. RTÜK'ün internet sitesinde karada, yasağın kaza sonrası çalışmaları kapsadığı belirtildi. Yasak bugün kaldırıldı.

(DHA-DUVAR) 

Tren faciasında olay yeri fotoğraflarıTren faciasında olay yeri fotoğrafları

Tren kazasında ölenlerin isimleri belli olduTren kazasında ölenlerin isimleri belli oldu