Yavru köpeklerin ihaleyle satışına avukattan suç duyurusu

Geçtiğimiz gün Kapıkule sınır kapısından kaçak yollarla Türkiye'ye sokulmak istenen 22 yavru köpeğin ihaleyle satışının yapılacağı duyurulmuştu. Avukat Sedat Vural yapılmak istenen ihale için, hem satışın durdurulması hem de satış kararı veren kamu görevlileri hakkında “görevi kötüye kullanmak” ve “suç işlemeye teşvik etmek”ten kamu davası açılmasını istedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Edirne Kapıkule Sınır Kapısı'nda, kaçak yolla yurda sokulmak istenirken yakalanan 4'ü Çin Aslanı, 22 yavru köpeğin önümüzdeki günlerde ihaleyle satışa çıkarılacağı haberleri üzerine, Avukat Sedat Vural suç duyurusunda bulundu. Vural hayvanların ihaleyle satışının, "hukuka, toplumsal vicdana, insan onuruna ve etik değerlere aykırı" olduğunu söyledi.

Hayvanların eşya statüsünde satılmasına ilişkin bir yasa hükmü bulunmadığını söyleyen Vural, hem satışın durdurulmasını hem de satış kararını veren kamu görevlileri hakkında “görevi kötüye kullanmak” ve “suç işlemeye teşvik etmek” suçlarından kamu davası açılmasını istedi.

Avukat Sedat Vural, Edirne Cumhuriyet Başsavçcılığı’na iletilmek üzere Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına verdiği suç duyurusu dilekçesinde şunları söyledi:

"'Hiç kimse ve organ, kaynağını Anayasadan almayan devlet yetkisi kullanamaz', 'Yasayı bilmemek mazeret değildir' ilke ve hükümleri gereği; açıkça hukuka, toplumsal vicdana, insan onuru ve etik değerlere aykırı suç olan; Edirne Kapıkule Sınır Kapısı'nda, kaçak yolla yurda sokulmak istenirken yakalanan 4'ü Çin Aslanı 22 yavru köpeğin Edirne Tasfiye İşletme Müdürlüğü (TASİŞ) aracılığıyla ihaleye çıkarılarak satılmasının durdurulması, el konulması; Anayasal ve yasal görev ve yetkileri olmadığı ve hukuken yurda kaçak sokulan kedi-köpek cinsinin eşya statünde satılmasına amir yasal bir hüküm bulunmadığı halde bu satışı gerçekleştiren yetkin kamu görevlileri hakkında; ‘Görevi Kötüye Kullanmak’ ve ‘Suç İşlemeye Teşvik Etmek’ suçlarından 'Kamu Davası Açılması' konusunda gereğinin yapılmasını saygılarımla arz ve talep ederim."

Avukat Sedat Vural suç duyurusunda şu ifadelere yer verdi: “Şikâyetime konu durum, sadece Ceza Kanununa göre suç değil, ortak yaşamı paylaştığımız can dostlarımızı ticari mal ve metalaştırarak insanlığın mahkûm ettiği köle konumuna getirmek gibi, insan onur ve vicdanına aykırı bir insanlık suçudur. Devlet eliyle bu suçu işlemektedir."

Koruma Derneği'ne teslim edilen köpekler arasında 4 Çin Aslanı, 7 Jack Russell, 4 Pinscher, 3 King Charles, 2 Pekinez, 1 Maltese Terrier ile 1 Chihuahua cinsi bulunuyor.

21 Ocak günü Edirne Kapıkule Sınır Kapısı'nda ele geçirilen köpeklerin, İstanbul'a götürülerek, evcil hayvan dükkânlarında satılmak istendiği tespit edildi. (HABER MERKEZİ)

Yavru köpekler ihaleyle satılıyorYavru köpekler ihaleyle satılıyor