70 köyde çiftçinin elektriği kesiliyor!

Dicle Elektrik, Mardin’de elektrik borcunu ödemeyen çiftçilerin elektriklerini kesmeye başladı. Kışın kurak geçtiğine dikkat çeken çiftçiler, DEDAŞ’ın elektrik kesintisini sürdürmesi halinde üretimin yüzde 80 oranında düşeceğine dikkat çektiler.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - Dicle Elektrik Dağıtım, Mardin’de elektrik borcunu ödemeyen çiftçilerin elektriklerini kesmeye başladı. Şirketten daha önce borcunu ödemeyen tarımsal sulama abonelerinin elektriğinin 12 Şubat’tan itibaren kesileceği bildirilmişti. Dicle EDAŞ’tan yapılan son açıklamada, “Yaptığımız uyarılar, gerçekleştirdiğimiz birebir ziyaretlere ve tanıdığımız iyi niyetli tüm olanaklara rağmen elektrik borcunu ödemeyen tarımsal sulama abonelerinin elektriği kesilmeye başlandı” denildi.

Dicle EDAŞ müşterilerinin kullanımına sunduğu elektriği peşin para ödeyerek satın aldığının belirtildiği açıklamanın devamında şöyle denildi:

“Peşin para ile aldığımız ve her türlü kolaylığı sağlayarak tüketimine sunduğumuz bazı büyük toprak sahibi çiftçilerimiz ne yazık ki kullandıkları elektriğin parasını ödemiyorlar. İki yıldır kullandığı elektriğin parasını ödemeyen toprak sahipleri var. Bu nedenle daha önce duyurduğumuz gibi borcunu ödemeyen tarımsal sulama abonelerinin elektriğini bildirdiğimiz tarihten itibaren kesiyoruz. Borçlarını ödeyinceye kadar da elektrik vermemekte kararlıyız. Bu aboneler hakkında icra takibi de başlatacağız.”

ÇİFTÇİLER ENDİŞELİ

DEDAŞ, bu açıklamanın ardından yaklaşık 70 köyde tarımsal sulama abonesi çiftçinin elektriğini kesmeye başladı. Elektriğin yaklaşık bir hafta kesik kalması, tarımsal sulama yapan çiftçileri endişelendirdi. Mevsimin kurak geçmesi ise endişelerinin katlanmasına neden oldu.

Ancak aradan bir hafta geçmeden elektrikler yeniden verilmeye başlandı. Aldıkları duyumları Duvar ile paylaşan köylüler, “Ne kadar doğru bilmiyoruz, ancak AK Parti Mardin Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı’nın müdahale ederek sorunu giderdiğini duyduk” dediler.

Çankırı mı ya da başka biri mi müdahale etti, henüz netleşmemiş olsa da şimdilik Mardin’de tarımsal sulama yapan DEDAŞ abonesi çiftçilerin elektrik sorunu şimdilik çözülmüş görünüyor. Ama çiftçiler, “Bu yarın öbür gün DEDAŞ’ın elektriği yeniden kesmeyeceği anlamına gelmiyor. Sonuçta DEDAŞ bir özel kurum ve dağıttığı elektriğin parasını istiyor” şeklinde kuşkularını dile getirdiler.

Mevsimin kurak geçtiğine dikkat çeken çiftçiler, bu nedenle Mardinli çiftçilerin yüzde 20-30’unun etkileneceğini belirterek, “Bununla Birlikte DEDAŞ elektriği keserse, etkilenen çiftçi sayısı yüzde 80-90 olur” şeklinde konuştular.

SORUN PAHALI ELEKTRİK

Bölgede kaçak elektrik kullanımından çiftçilerin kendileri de şikâyetçi. Ancak şunu da ekliyorlar: “Birikmiş borçlar var ve çiftçilerin bu borcu ödemesi hiç kolay değil. Bununla ilgili olarak çiftçi temsilcileri ile DEDAŞ arasında zaman zaman görüşmeler yapıldı ama bir çözüm bulunamadı. DEDAŞ hak ettiğini alsın ama çiftçi de mağdur olmasın istiyoruz.”

Kaçak elektrik kullanımının önüne geçmek için tek çözümün elektrik fiyatının düşürülmesi olduğunu söyleyen çiftçiler, şunları söylediler:

“Elektrik çok pahalı. Özellikle küçük tarlası olan çiftçiler, DEDAŞ’ın sağladığı elektriği kullanırlarsa hiçbir kârları olmayacak hatta zarar edecekler. Çünkü zaten tohum, ilaç, gübre, mazot kullanıyor ve bunlara harcadığı para az değil. Bunun üzerine elektrik parasını da koyduğunuzda bir yıl boyunca para kazanacağım diye boşuna beklemiş olacaklar. Çiftçiler bu nedenle kaçak elektrik yoluna gidiyorlar. Yine bu nedenle DEDAŞ’a borçları birikiyor. Bunun önüne geçmek için devletin desteğine ihtiyaç var.”

Konuyla ilgili sivil toplum örgütleri ise sorunun çözümü için hem DEDAŞ hem de siyasetçiler ile görüştüklerini belirterek, önümüzdeki günlerde konuyla ilgili basın açıklaması düzenleyeceklerini ifade ettiler.